Jump to content

Simcoe


Recommended Posts

Kraj pochodzenia: USA

Odmiana: Goryczkowy

Średnia zawartość alfakwasów: 11,5-15,2 %

Krótki opis: Chmiel Simcoe to odmiana goryczkowa, uprawiany jest od w 2000r. w stanie Waszyngton. Wykorzystywany do chmielenia wielu odmian piw jednak najczęściej chmieli się nim piwa typu India Pale Ale, American Pale Ale. Aromatem przypomina Cascade, jednak ma wyższą zawartość alfa kwasów. Do piwa wnosi piwa złożone nuty cytrusowo-owocowe, żywiczne,ziołowe - ziemiste. Stosowany również do chmielenia na zimno.

Specyfikacja: Kohumulon 17-19, zawartość olejków 1-2,5 %, beta-kwasy 3,5-4,4 %. 

Edited by Pindin
Link to comment
Share on other sites

Specyfikacja: Kohumulon 17-19, zawartość olejków 1-2,5 %, beta-kwasy 3,5-4,4 %.

 

https://ychhops.com podaje:

  • Alpha Acid 11.5 - 15%
  • Beta Acid 3 - 4.5%
  • Co-humulone 17 - 21%
  • Total Oil 0.8 - 3.2 mL/100g
  • B-Pinene 0.5 - 1% of total oil
  • Myrcene 40 - 50% of total oil
  • Linalool 0.5 - 0.9% of total oil
  • Caryophyllene 8 - 14% of total oil
  • Farnesene < 1.0% of total oil
  • Humulene 15 - 20% of total oil
  • Geraniol 0.8 - 0.8% of total oil

http://beerlegends.com dodaje wykresy.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem na nim Singel Hop i pierwsze wrażenie było bardzo pozytywne.
Goryczka bardzo delikatna, łagodna, nienachalna, aż nie chce się wierzyć że ma 13% alfa.
W smaku czuję grejpfruty.
Aromat owocowy, grejpfruty, porzeczka, owoce tropikalne.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 5 months later...

Ostatnio używałem Simcoe z 2017 (granulat) i wniósł mi do piwa trawiastość. Jedno z piw chmielone na ostatnie 10 minut, drugie dodatkowo na zimno (4 dni). W obu w smaku łodygi.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Zrobiłem to samo piwo z citrą+mosaic (100g/100g) oraz citra+mosaic+simcoe (100/50/50) na zimno, dwa piwa po 25l, wszystko rocznik 2021 i tak jak podejrzewałem kiedyś Mosaica o pójście w ostatecznie w cebulę/czosnek w smaku tak teraz muszę przeprosić mosaica i jednak zwalić na simcoe. Piwa różnią się tylko chmieleniem na zimno.

 

Pierwsze piwo jest bardzo ok, rześkie, pachnie ok, drugie zasadniczo też, aromat trochę się różni, ale różnicy nie umiem nazwać, ale wyraźnie odróżnia je smak nafty i większa goryczka. Wiem, że śmiesznie to zabrzmi, ale smakuje tak jak pachnie nafta od lampy. Po ok 2 miechach od zabutelkowania wyraźnie to przechodzi w coś nieprzyjemnego w smaku, jakby czosnek... Problem w tym, że dokładnie to samo miałem przy poprzedniej warce gdzie zrobiłem drugi właśnie wariant chmielenia, dodatkowo wtedy wszystkie chmiele były z rocznika 2018, użyłem je dwa lata temu i efekt ten sam. Na początku super, jakieś dwa miesiące od zabutelkowania pojawiło się dokładnie to samo, piwo pierwszą sekundę całkiem dobrze smakuje i nagle wkracza czosnek tenże.

 

Co ciekawe, parę butelek się zawieruszyło i znalazłem je dopiero po paru miesiącach i w nich tego efektu już nie było, tak jakby się to posprzątało.

 

Jeżeli ktoś też ma podobne wrażenia z tym chmielem to napiszcie. W każdym razie, albo ten chmiel nie lubi się z którymś z wyżej wymienionych albo sam w sobie ma coś niepożądanego.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
3 godziny temu, switalek napisał:

Rześkość piwa może wynikać z wielu czynników. Głównym źródłem rześkości piwa jest obecność dwutlenku węgla, który powstaje podczas fermentacji drożdży. Inne czynniki, takie jak rodzaj użytych słodów i chmielu oraz sposób warzenia piwa, mogą również wpływać na jego rześkość. Niektóre gatunki piwa są dodatkowo karbonizowane, co oznacza, że dwutlenek węgla jest dodawany do piwa po zakończeniu fermentacji. To również może wpływać na jego rześkość

no shit

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.