Pindin Posted May 28, 2016 Share Posted May 28, 2016 (edited) Kraj pochodzenia: USA Odmiana: Goryczkowy Średnia zawartość alfakwasów: 11,5-15,2 % Krótki opis: Chmiel Simcoe to odmiana goryczkowa, uprawiany jest od w 2000r. w stanie Waszyngton. Wykorzystywany do chmielenia wielu odmian piw jednak najczęściej chmieli się nim piwa typu India Pale Ale, American Pale Ale. Aromatem przypomina Cascade, jednak ma wyższą zawartość alfa kwasów. Do piwa wnosi piwa złożone nuty cytrusowo-owocowe, żywiczne,ziołowe - ziemiste. Stosowany również do chmielenia na zimno. Specyfikacja: Kohumulon 17-19, zawartość olejków 1-2,5 %, beta-kwasy 3,5-4,4 %. Edited May 28, 2016 by Pindin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 28, 2016 Share Posted May 28, 2016 (edited) Specyfikacja: Kohumulon 17-19, zawartość olejków 1-2,5 %, beta-kwasy 3,5-4,4 %. https://ychhops.com podaje: Alpha Acid 11.5 - 15% Beta Acid 3 - 4.5% Co-humulone 17 - 21% Total Oil 0.8 - 3.2 mL/100g B-Pinene 0.5 - 1% of total oil Myrcene 40 - 50% of total oil Linalool 0.5 - 0.9% of total oil Caryophyllene 8 - 14% of total oil Farnesene < 1.0% of total oil Humulene 15 - 20% of total oil Geraniol 0.8 - 0.8% of total oil http://beerlegends.com dodaje wykresy. Edited May 28, 2016 by zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roberto89 Posted May 30, 2016 Share Posted May 30, 2016 Zrobiłem na nim Singel Hop i pierwsze wrażenie było bardzo pozytywne.Goryczka bardzo delikatna, łagodna, nienachalna, aż nie chce się wierzyć że ma 13% alfa.W smaku czuję grejpfruty.Aromat owocowy, grejpfruty, porzeczka, owoce tropikalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwynbleidd Posted February 17, 2018 Share Posted February 17, 2018 Jest sens uzywać go na cicha? Czy raczej pod koniec gotowania lepiej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 Jest, u mnie wniosl zemistosc i troche iglakow. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 Już pisałem gdzieś moje doświadczenia, dwa podejścia na zimno i kompletne zero efektów, albo kupiłem jakiś z dupy, albo ten chmiel jest do dupy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted August 6, 2018 Share Posted August 6, 2018 Ostatnio używałem Simcoe z 2017 (granulat) i wniósł mi do piwa trawiastość. Jedno z piw chmielone na ostatnie 10 minut, drugie dodatkowo na zimno (4 dni). W obu w smaku łodygi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted December 4, 2022 Share Posted December 4, 2022 Zrobiłem to samo piwo z citrą+mosaic (100g/100g) oraz citra+mosaic+simcoe (100/50/50) na zimno, dwa piwa po 25l, wszystko rocznik 2021 i tak jak podejrzewałem kiedyś Mosaica o pójście w ostatecznie w cebulę/czosnek w smaku tak teraz muszę przeprosić mosaica i jednak zwalić na simcoe. Piwa różnią się tylko chmieleniem na zimno. Pierwsze piwo jest bardzo ok, rześkie, pachnie ok, drugie zasadniczo też, aromat trochę się różni, ale różnicy nie umiem nazwać, ale wyraźnie odróżnia je smak nafty i większa goryczka. Wiem, że śmiesznie to zabrzmi, ale smakuje tak jak pachnie nafta od lampy. Po ok 2 miechach od zabutelkowania wyraźnie to przechodzi w coś nieprzyjemnego w smaku, jakby czosnek... Problem w tym, że dokładnie to samo miałem przy poprzedniej warce gdzie zrobiłem drugi właśnie wariant chmielenia, dodatkowo wtedy wszystkie chmiele były z rocznika 2018, użyłem je dwa lata temu i efekt ten sam. Na początku super, jakieś dwa miesiące od zabutelkowania pojawiło się dokładnie to samo, piwo pierwszą sekundę całkiem dobrze smakuje i nagle wkracza czosnek tenże. Co ciekawe, parę butelek się zawieruszyło i znalazłem je dopiero po paru miesiącach i w nich tego efektu już nie było, tak jakby się to posprzątało. Jeżeli ktoś też ma podobne wrażenia z tym chmielem to napiszcie. W każdym razie, albo ten chmiel nie lubi się z którymś z wyżej wymienionych albo sam w sobie ma coś niepożądanego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 14, 2022 Share Posted December 14, 2022 Kolego @switalek proszę przestać z tymi coraz to nowymi linkami podłączanymi do randomowych postów. Leci ostrzeżenie. Pozdrawiam oschle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted December 14, 2022 Share Posted December 14, 2022 3 godziny temu, switalek napisał: Rześkość piwa może wynikać z wielu czynników. Głównym źródłem rześkości piwa jest obecność dwutlenku węgla, który powstaje podczas fermentacji drożdży. Inne czynniki, takie jak rodzaj użytych słodów i chmielu oraz sposób warzenia piwa, mogą również wpływać na jego rześkość. Niektóre gatunki piwa są dodatkowo karbonizowane, co oznacza, że dwutlenek węgla jest dodawany do piwa po zakończeniu fermentacji. To również może wpływać na jego rześkość no shit Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.