314wo.pl Posted June 3, 2016 Share Posted June 3, 2016 No właśnie. Powiedzmy, że mam 30 litrowy garnek. Powiedzmy, że zacieru było 20 litrów. W związku z powyższym wysłodzić mogę 25-27 litrów, bo więcej mi do gara nie wejdzie, a już wiem, że BLG jest większe niż bym chciał. No to po gotowaniu będzie jeszcze więcej. To mogę teraz po gotowaniu korygować to wodą? Przegotowaną, czy tak prosto z kranu? Gorącą, czy zimną? Gazowaną, czy nie? Nie no, to już żart, ale pozostałe pytania są poważne. A jeszcze pytanie pomocnicze. Czy brzeczkę po wysłądzaniu, a przed gotowaniem, można odstawić na dłużej? No ile może to "dłużej" wynosić? Dzień, dwa, tydzień? Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted June 3, 2016 Share Posted June 3, 2016 Ja rozcieńczam woda niegazowana sklepowa, która wcześniej siedzi sobie w lodówce. Nie ma problemu z dezynfekcja czy coś. Otwierasz wodę wlewasz i po sprawie, a jak woda zimna to jeszcze zbijesz temp. brzeczki. Jeśli chodzi o trzymanie brzeczki ileś tam przed gotowaniem to robię wszystko w 1 dniu, ale wyczytałem kilka razy na forum że ludzie filtrują wieczorem a gotują następnego dnia i nie narzekali aby było coś nie tak. 314wo.pl 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted June 3, 2016 Share Posted June 3, 2016 (edited) Rozcieńczasz po gotowaniu przegotowaną, czystą wodą, lub po prostu dolewasz wody do gotowania do odpowiedniej ilości czy tam zakładanej gęstości. Pamiętaj, że wszystko co ma styk z brzeczką po gotowaniu musi być sterylne (woda też). Możesz też wysłodki przelać do innego pojemnika i regulować gęstość właśnie tym, bardziej ekonomiczne i chyba troszkę da lepszy efekt. 2. Po gotowaniu nie powinno się trzymać brzeczki dłużej niż 24 godziny. Im dłużej trzymasz, tym większe ryzyko złapania czegoś. Ja czasami chłodziłem brzeczkę na balkonie przez całą noc, potem zimną przelewałem do fermentora i zadawałem drożdży. Nic złego się nie stało. Edit- źle przeczytałem. To spokojnie możesz te 24 godziny trzymać przed gotowaniem, nawet dłużej Edited June 3, 2016 by Pindin 314wo.pl 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
omarcino Posted June 3, 2016 Share Posted June 3, 2016 A fermentor to kolega ma jaki duży? Te 25-27 to max w fermentorze 33 l.A jeżeli kolega ma 2 fermentory to może wysładzać najpierw do gara , później jak już więcej nie wejdzie to do fermentora. Następnie tak sobie to pomieszać aby otrzymać zakładane plato w obu fermentorach i dziś zagotować i chmielić jedno piwo , a jutro drugie. Brzeczka przed gotowaniem może stać ,aż nie skiśnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej.b Posted June 3, 2016 Share Posted June 3, 2016 Ja wiele razy robię tak że wieczorem po filtracji zostawiam brzeczkę na drugi dzień do gotowania. Nigdy nic mi się złego nie przydarzyło. Inna rzecz, że przedłuża się czas potrzebny do zagotowania brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now