Cecop Posted June 6, 2016 Share Posted June 6, 2016 (edited) Witam, obecnie mam za soba 2 warki i jako nastepna bardzo chcialbym uwazyc "milk stouta" z dodatkiem wanilii. Mam do dyspozycji zestaw z browamatora Dry Stout z zacieraniem, ktory kiedys zamowilem lecz nie zuzylem a narazie mi sie spieszno do warzenia kolejnego dry stouta (poprzedni byl z ekstraktow). Moje pytanie brzmi: Czy jest sens podejmowania proby warzenia stouta gdy poprostu dodam laktoze (i wanilie na zimno), czy z gory odpuscic i zebrac surowce na poprawnego milk stouta? Probowal ktos z was kiedys cos podobnego? Pomysl warzenia wytrawnego stouta z dodatkiem laktozy jest sprzeczny sama idea, ale ciekaw jestem czy to ma jakikolwiek sens Edit: Zestaw z BA zawiera: słód Weyermann® pale ale - śrutowany, słód Weyermann® Carafa® Typ II - śrutowany, palony jęczmień - śrutowany, płatki jęczmienne błyskawiczne, chmiel East Kent Golding (UK), drożdże Safale S-04, Edited June 6, 2016 by Cecop Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted June 6, 2016 Share Posted June 6, 2016 Da radę. Zrób na mniej piwa, ale lekko wyższy ekstrakt, np te 13-14 blg, daj laktozę na ostatnie minuty gotowania i będzie milk stout Cecop 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted June 6, 2016 Share Posted June 6, 2016 Zawsze mnie zastanawiało, czy nie wymaga to innej temperatury zacierania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted June 9, 2016 Share Posted June 9, 2016 Zawsze mnie zastanawiało, czy nie wymaga to innej temperatury zacierania? Są różne szkoły. Niektórzy zacierają w 62-63 stopniach, ale przy 11 blg (dry stout) to jak dla mnie byłoby trochę za mało ciała, niektórzy: Dry Stout (Stout Irlandski) zaciera się na wytrawnie, bo jest to piwo sesyjne i łatwe do picia. Zaciera je się na wytrawnie w 66°C przez 60 min. Jęczmień palony wrzucasz na początku zacierania a wodę robi się "twardą" (np. dodaj gipsu piwowarskiego). Inne Stouty, np. Oatmeal Stout zaciera sie na słodko 68-69°C przez 60 min. . Ja preferuję standardowo na lenia 65-67 stopni, z takiego ekstraktu i tak cukrów za wiele nie zostanie. Przy wyższym ekstrakcie będzie bardziej treściwe (milk stout), do tego laktoza i będzie git. No ale jak kto woli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 10, 2016 Share Posted June 10, 2016 Karmelowego jakiegoś dorzuć do sweet stouta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts