Jump to content

Białe IPA


astamoth

Recommended Posts

Cześć

 

Czy z poniższej receptury mam szansę uzyskać coś zbliżonego do Biała IPA z Artezanu?

Co mogę zrobić, żeby jeszcze bardziej rozjaśnić kolor piwa (z Brewtarget wychodzi 4,8)?

Zastanawiam się też czy nie wrzucić połowy Galaxy z chmielenia na zimno na hop stand?

Czy warto użyć innych drożdży?

 

słody:

4,0kg Pilzneński Castle Malting

2,0kg Pszeniczny Weyermann

0,6kg Płatki Pszenne Błyskawiczne

 

zacieranie:

20l wody, wsypanie słodów przy 67 stopniach

65-63 stopni przez 60 min

71-69 stopni przez 15 min

76 stopni przez 10 min

79 stopni mash-out

ilość brzeczki: 25l

ekstrakt: 14,5 BLG

 

chmielenie:

60' 20g Citra

15' 20g Citra

15' 20g Galaxy

10' 20g Curacao

10' 10g Kolendra Indyjska

0' 50g Citra

0' 40g Galaxy

ilość brzeczki po gotowaniu: 25l

ekstrakt po gotowaniu: 14,5 BLG

goryczka: 48 IBU

 

drożdże

11,5g US-05

 

chmielenie na zimno:

4 dni 120g Galaxy

 

EDIT: zmiana słodu Pilzneńskiego z Wayermann na minimalnie jaśniejszy Castle Malting

EDIT2: zmiana chmielu na goryczkę z Magnum na Citra

Edited by astamoth
Link to comment
Share on other sites

Nie pamiętam jak smakowało Artezanowe White IPA, ale ja bym zrobił bardziej Weizenowy zasyp, proporcja pszenicy+płatków do jęczmienia tak po równo nawet. dodatkowo garść jakiegoś jasnego karmelu, może być carapils to Ci nie przyciemni

Chmielenie wg. mnie OK. Magnum wygląda spoko, choc jest cały wątek na jego temat w którym pojawiają się opinie że goryczka ściągająca, łodygowa.

Zamiast Curacao lepiej dac zest ze swiezych pomaranczy, dodatkowo mozna tez dodać do cichej. Ostatnio robiłem Gose i zest wrzuciłem tylko na cichą - bardzo ładny zapach, choć 3 tyg po butelkowaniu czuć że jest trochę mniej intensywny.

Link to comment
Share on other sites

Co najmniej 2 Grand Championy były na magnum, nie przesadzajcie z tym chmielem ;)

Magnum ze zbioru 2015 z alepiwo daje bardzo przyjemną goryczkę, więc to nie jest aż taki zbrodniarz ;)

Link to comment
Share on other sites

Zmieniłem słód pilzneński z Weyermanna na Castle Malting. Podobno jest minimalnie jaśniejszy.

Goryczkę celowo obniżyłem do dolnego zakresu ze względu na potencjalnych odbiorców piwa.

Zasyp 60/40 chcę w tej warce zostawić. Zobaczę jak wyjdzie i ewentualnie w kolejnej warce dokonam korekty.

 

Co do chmielu na goryczkę to nie upieram się przy Magnum. Wybrałem go bo jest w piwie Artezana. Mogę zamiast niego dać Centennial, Citra, Galaxy lub Sorach Ace.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.