astamoth Posted June 6, 2016 Share Posted June 6, 2016 (edited) Cześć Czy z poniższej receptury mam szansę uzyskać coś zbliżonego do Biała IPA z Artezanu? Co mogę zrobić, żeby jeszcze bardziej rozjaśnić kolor piwa (z Brewtarget wychodzi 4,8)? Zastanawiam się też czy nie wrzucić połowy Galaxy z chmielenia na zimno na hop stand? Czy warto użyć innych drożdży? słody: 4,0kg Pilzneński Castle Malting 2,0kg Pszeniczny Weyermann 0,6kg Płatki Pszenne Błyskawiczne zacieranie: 20l wody, wsypanie słodów przy 67 stopniach 65-63 stopni przez 60 min 71-69 stopni przez 15 min 76 stopni przez 10 min 79 stopni mash-out ilość brzeczki: 25l ekstrakt: 14,5 BLG chmielenie: 60' 20g Citra 15' 20g Citra 15' 20g Galaxy 10' 20g Curacao 10' 10g Kolendra Indyjska 0' 50g Citra 0' 40g Galaxy ilość brzeczki po gotowaniu: 25l ekstrakt po gotowaniu: 14,5 BLG goryczka: 48 IBU drożdże 11,5g US-05 chmielenie na zimno: 4 dni 120g Galaxy EDIT: zmiana słodu Pilzneńskiego z Wayermann na minimalnie jaśniejszy Castle Malting EDIT2: zmiana chmielu na goryczkę z Magnum na Citra Edited June 16, 2016 by astamoth Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 6, 2016 Share Posted June 6, 2016 Żeby jeszcze rozjaśnić możesz użyć jakiegoś słodu superjasnego (np. Bestmaltz Heidelberg ma 2.9EBC), albo część słodu zastąpić ryżem. Ale takie piwo tak czy siak będzie bardzo jasne. kondro 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
innerlife Posted June 10, 2016 Share Posted June 10, 2016 15g Magnum na goryczke? Mao mao... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 10, 2016 Share Posted June 10, 2016 44 IBU łapie się w styl. A chmielenie na zimno i tyle chmielu na 0' też trochę podbije goryczkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
needmorehops Posted June 10, 2016 Share Posted June 10, 2016 Nie pamiętam jak smakowało Artezanowe White IPA, ale ja bym zrobił bardziej Weizenowy zasyp, proporcja pszenicy+płatków do jęczmienia tak po równo nawet. dodatkowo garść jakiegoś jasnego karmelu, może być carapils to Ci nie przyciemni Chmielenie wg. mnie OK. Magnum wygląda spoko, choc jest cały wątek na jego temat w którym pojawiają się opinie że goryczka ściągająca, łodygowa. Zamiast Curacao lepiej dac zest ze swiezych pomaranczy, dodatkowo mozna tez dodać do cichej. Ostatnio robiłem Gose i zest wrzuciłem tylko na cichą - bardzo ładny zapach, choć 3 tyg po butelkowaniu czuć że jest trochę mniej intensywny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 10, 2016 Share Posted June 10, 2016 Co najmniej 2 Grand Championy były na magnum, nie przesadzajcie z tym chmielem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATP Posted June 10, 2016 Share Posted June 10, 2016 Co najmniej 2 Grand Championy były na magnum, nie przesadzajcie z tym chmielem Magnum ze zbioru 2015 z alepiwo daje bardzo przyjemną goryczkę, więc to nie jest aż taki zbrodniarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted June 11, 2016 Author Share Posted June 11, 2016 Zmieniłem słód pilzneński z Weyermanna na Castle Malting. Podobno jest minimalnie jaśniejszy. Goryczkę celowo obniżyłem do dolnego zakresu ze względu na potencjalnych odbiorców piwa. Zasyp 60/40 chcę w tej warce zostawić. Zobaczę jak wyjdzie i ewentualnie w kolejnej warce dokonam korekty. Co do chmielu na goryczkę to nie upieram się przy Magnum. Wybrałem go bo jest w piwie Artezana. Mogę zamiast niego dać Centennial, Citra, Galaxy lub Sorach Ace. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markos227 Posted June 19, 2016 Share Posted June 19, 2016 dodaj 250 g płatków błyskawicznych ryżowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.