Jump to content

Recommended Posts

Hej,

Mam w planach zrobić jakieś bardzo sesyjne piwo. Pomyślałem, że uderzę w coś w stylu cream ale, ale zamiast ryżu lub kukurydzy dodam ziarna sorgo. Czy to ma sens, ktoś używał tego składnika? Jakich aromatów mógłbym się spodziewać? Bo w internecie ciężko o jakieś instrukcje jak traktować sorgo jako dodatek, są tylko przepisy na piwo w pełni bezglutenowe, co mnie nie interesuje. Kupić mogę tylko niesłodowane, suszone ziarno i nie wiem jak je potraktować. Mogę je teoretycznie próbować zesłodować, ale o wiele łatwiej było by po prostu je skleikować. A może zesłodować i lekko opiec dla wydobycia czegoś ciekawego? Albo niesłodowane opiec? Ktoś, coś?

I jeszcze drugie pytanie: chciałbym do tego piwa dodać własnoręcznie wydobytego soku z melona. Czy jest jakiś sposób aby ocenić ile można dodać takiego soku nie ryzykując spieprzenia się całej receptury? Chodzi mi o to, że przecież taki sok to same cukry proste i jak można nie przedobrzyć, upewnić się, że wszystko dofermentowało i nie ryzykować granatów i szalonej piany? Przedłużenie cichej fermentacji by starczyło?

Link to comment
Share on other sites

Sorgo jest uzywany na przepisy bezglutenowy. Piwo od sorgo jest popularny w afryce. Sorgo ma duzo białka. Troche owocowy, masłowy, i kwaśny.

 

Jak chcesz robic piwo bezglutenowy, mozesz warzyc zwykly piwo i dac ClarityFerm.

Edited by BretBeermann
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.