Jump to content

Żelatyna w piwie


red

Recommended Posts

Witam, uważyłem swoje dwie pierwsze warki górnej fermentacji i obie mętne, nie wnikam dla czego , po 4 tyg. jedną mętną zabutelkowałem a drugą chcę potraktować żelatyną. Oczywiście procedurę znam , znalazłem na forum. Mój problem jest taki że, piwko trzeba na trzy dni potraktować niską temperaturą, tak poniżej 15st. C , ja nie mam możliwości zejścia poniżej 17st. Moje pytanie czy w takich warunkach ta opcja ma sens, ewentualnie czy jakoś zmodyfikować cały proces?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za info. W międzyczasie postanowiłem wsadzić fermentor do gara zalanego zimną wodą i przez trzy dni dorzucać trochę kostek lodu, myślę że, to nie do końca poroniony pomysł ;)

Link to comment
Share on other sites

Fermentor w garze z zimną wodą i kostkami lodu to się raczej nie uda. Przynajmniej mi się nie udało.

Owiń fermentor mokrym ręcznikiem. Gar się przyda by nie zalać pomieszczenia i ewentualnie może mieć pewien zapas wody aby ręcznik nie wysechł za szybko. Lód raczej nie będzie miał mierzalnego wpływu na temperaturę, chyba że będzie go rzeczywiście dużo.

Samo parowanie wody z mokrego ręcznika ma szansę obniżyć temperaturę o 2-3°C.

Link to comment
Share on other sites

Witam, uważyłem swoje dwie pierwsze warki górnej fermentacji i obie mętne, nie wnikam dla czego , po 4 tyg. jedną mętną zabutelkowałem a drugą chcę potraktować żelatyną. Oczywiście procedurę znam , znalazłem na forum. Mój problem jest taki że, piwko trzeba na trzy dni potraktować niską temperaturą, tak poniżej 15st. C , ja nie mam możliwości zejścia poniżej 17st. Moje pytanie czy w takich warunkach ta opcja ma sens, ewentualnie czy jakoś zmodyfikować cały proces?

 

Możesz również skoczyć do marketu budowlanego zakupić styropian i poskładać sobie taką małą lodóweczkę. Na forum są wątki odnośnie takich zabiegów. Całkiem dobrze się sprawdza. Ja w swojej schodzę do 5 stopni.

 

Niedawno dodałem żelatyny do piwa o temperaturze 20 stopni i nie było żadnych problemów.

 

Ja przy 20 stopniach piwa miałem spory problem. Raczej nie polecałbym tej temperatury i sugerował zejście poniżej 15.

Link to comment
Share on other sites

I tak Ci się sklaruje i tak. 

 

 

 

Ja przy 20 stopniach piwa miałem spory problem. Raczej nie polecałbym tej temperatury i sugerował zejście poniżej 15.

 

Piwo na cichej miało 20 stopni dałeś żelatyny i miałeś problem, dobrze rozumiem? -> możesz rozwinąć?  

Link to comment
Share on other sites

I tak Ci się sklaruje i tak. 

 

 

 

Ja przy 20 stopniach piwa miałem spory problem. Raczej nie polecałbym tej temperatury i sugerował zejście poniżej 15.

 

Piwo na cichej miało 20 stopni dałeś żelatyny i miałeś problem, dobrze rozumiem? -> możesz rozwinąć?  

 

Piwo miało około 17 stopni na cichej. Zadałem żelatynę i nadeszły ciepłe dni. Moja piwnica nie jest zbyt zimna i podgrzało się do 20. Po tygodniu dalej była breja więc zrobiłem lodówkę i schłodziłem w niej do 7 stopni i piwo się wyklarowało ładnie.

Edited by jkx6
Link to comment
Share on other sites

Mi temperatura ostatnio nie przeszkodziła w klarowaniu żelatyną. Np ostatnio dubbel który robiłem leżał w temp. ok. 23 stopni na cichej. Dałem żelatyny, 6 dni później już lałem w butelki klarowny płyn. W butelkach jeszcze się się bardziej przejrzysty zrobi. Tak samo z grodziskim miałem - żelatyna do ok. 23 stopni, efekt ten sam co wyżej. 

 

Ale jak napisał kolega, lepszy efekt pewnie da klarowanie w niższych temperaturach. Uważaj tylko, żeby Ci się galaretka nie zrobiła :) 

Link to comment
Share on other sites

No cóż, pokroję do salaterek i zapodam po grillu na deser ;) A tak w ogóle zastanawiam się nad przyczyną braku klarowności, wcześniej uważyłem 9 warek różnych lagerów i nie miałem problemów, fakt że, zmieniłem opcję przy wysładzaniu, wcześniej kończyłem przy 2 blg a teraz korzystając z wielu wpisów forumowych wysładzałem do oporu tzn aż uzyskałem odpowiednią ilość brzeczki. Poza tym w pierwszej wyszło mi jakoś za dużo więc gotowałem praktycznie mocno odsłoniętą pokrywą w celu odparowania no i temperatura jakoś rzadko do stówy dobijała. A może rodzaj tudzież duża ilość chmielu może powodować takie zmentnienie?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.