Papuas Posted June 14, 2016 Share Posted June 14, 2016 Wlasnie uwarzylem swoja pierwsza warke ale ze wzgledu na to ze nie posiadam jeszcze odpowiedniego garnka na 20 l postanowilem podzielic recepture na pol. I wszystko bylo ok do momentu chmielenia.Dodalem chmiel na goryczke w ilosci na 20 l a nie na 10. Zorientowalem sie dopiero w momencie dodawania chmielu na aromat. I tu moje pytanie. Czy uwarzyc druga czesc nie dodajac chmielu na goryczke i polaczyc warki na fermentacje cicha czy moze jakies inne rozwiazanie. Dodam jeszcze ze w tym momecie goryczka jest nie do przyjecia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted June 14, 2016 Share Posted June 14, 2016 (edited) Brzeczka przed fermentacją jest zawsze nieprzyjemnie gorzka, fermentuj tak jak jest i zobaczysz jak będzie. edit: Jeśli tak czy siak miałeś gotować drugie 10 litrów to po prostu zrób je bez chmielu na gorycz (ewentualnie rzuć jakąś minimalną ilość) i na spokojnie możesz dodać do tamtego. Edited June 14, 2016 by Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted June 14, 2016 Share Posted June 14, 2016 wrzuć recepturę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papuas Posted June 14, 2016 Author Share Posted June 14, 2016 To moja pierwsza warka takze wybralem Full aroma hops. Takze na goryczke poszlo 25gr magnum pellets 9.8%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak "przechmielone piwo". Zależy od gustu. 25 g (czyli jakby 50 g na 20 l) to moim zdaniem nie jest jakoś ekstremalnie. Ja też dopiero zaczynam, ale zrobiłem piwo, w którym było 130g w kotle i drugie tyle na zimno. Właśnie się przymierzam do powtórzenia, bo było rewelacyjne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak "przechmielone piwo". O neoficka naiwności Pierwszego Sharka piłeś? Podane przez kolegę dane dają okolice 70 IBU co przy ok.12BLG i charakterze Magnum wydaje się niespecjalnie dobrym pomysłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak "przechmielone piwo". O neoficka naiwności Pierwszego Sharka piłeś? Podane przez kolegę dane dają okolice 70 IBU co przy ok.12BLG i charakterze Magnum wydaje się niespecjalnie dobrym pomysłem. Zostanę przy swoim. Wszystko zależy od gustu. Teoretycznie mamy obaj rację . @Papuas po prostu idź w zaparte i wszystkim mów, że tak miało być . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Trzeba odczekać pół roku i będzie dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papuas Posted June 15, 2016 Author Share Posted June 15, 2016 Czyli mysle sobie ze i tak zrobie druga warke ale nachmiele ja troszke mniej niz receptura przewiduje. A po fermentacji burzliwej sprawdze na ile roznia sie od siebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Czyli mysle sobie ze i tak zrobie druga warke ale nachmiele ja troszke mniej niz receptura przewiduje. A po fermentacji burzliwej sprawdze na ile roznia sie od siebie. O widzisz, i tak będzie najlepiej, bo będziesz miał 2x więcej piwa . Ale taki ostateczny test, to będziesz miał dopiero po leżakowaniu w butelkach. Dopiero wtedy się wszystko poukłada jak należy. Ale ja też próbuję na każdym etapie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Jak zmieści się druga połowa warki w wiadrze fermentacyjnym, to szybko zacierałbym, gotował bez chmielu i dolewał jak najszybciej do burzliwej. Drożdży już powinno być dość, a nawet się ucieszą A jak zostało troszkę chmielu to do 2 części tylko na aromat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted June 25, 2016 Share Posted June 25, 2016 A ja bym zostawił tak jak jest i zobaczył co z tego wyjdzie. Dla początkującego takie doświadczenia są bezcenne. Albo będzie dobrze albo będziesz wiedział czego więcej nie robić, ale przynajmniej będziesz miał jakiś punkt odniesienia Ja przeciętnie na 22l warkę sypie około 250g chmielu (do gotowania i na zimno). Jak nasypie mniej to dla mnie piwo nie ma odpowiednio intensywnego aromatu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.