stjimmyjos Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Jak to jest z tymi wszystkimi płatkami? Z tego co widzę to twojbrowar ma dość sporą ilość rodzajów płatków np. bourbon. Czy używając płatków bourbon + moczenie ich przez pewien czas w bourbonie, da nam efekt w risie podobny do BA? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marval Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Płatki dodajesz na cichą i ponoć robią robotę właśnie coś w stylu Barrel Aged, ale jakie są różnice to nie wiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Ja bym patrzył tylko pod względem skali podpieczenia. Raczej w płatkach nie wyczujesz dużej różnicy czy są one po bourbonie czy winie, bo są wysuszone, głównie wnoszą aromaty i posmak drewna. Jak chcesz mieć płatki whisky to najlepiej sam je namocz (aż wszystko wchłoną). Różnica jest taka, że beczka oddaje więcej aromatów z tego co w niej było wcześniej, natomiast płatki raczej głównie drewno, z delikatnym posmakiem tego w czym macerowałeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyzaku Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Trzeba uważać z ilością płatków dodawanych, mają one dużą powierzchnię, a dyfuzja jest zjawiskiem powierzchniowym - to znaczy, że związki z nich przenikają do piwa szybciej i w większych ilościach niż np. dla beczki czy np. kostek dębowych. Z tego co udało mi się wywnioskować, z wypowiedzi na forum, lepiej sypnąć mniej, a na dłużej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Płatki były dodane w tegorocznym Grand Prix, dały super wanilię. Drewna nie wyczułem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luqas van Dred Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 A ile najlepiej dodac na 20l? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zamerstary Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 Zależy jakie płatki, jakie piwo i co chcesz uzyskać, ja zazwyczaj dawałem 20g - 50g na 20 litrów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 Ilość ok. Doświadczenie mówi mi żeby moczyć każde płatki (no może poza małymi ilościami do lambiców), nawet zwykłe w czystej wódzie - potem płatki do piwa a alko w zlew (no chyba, że chcesz kaca to w gardło). Pozbywamy się tak ponad połowy tanin. Robiłem w ten sposób Wee Heavy z płatkami moczonymi w koniaku i kokos bajka, zupełnie jak w komercyjnych piwach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 (edited) Zacznij od 1g płatków na 1 litr piwa. Osobiście moczę w whisky/bourbonie 2-4 tygodnie i potem wlewam całość na cichą. W Świątecznym (imperial stout 18Blg) średnio opiekane płatki dały mi bardzo przyjemną wanilię, a piwko wygrało jedną z rund Świętokrzyskiej Ligi Piwowarów Domowych. Ostatnio natomiast dawałem właśnie takie płatki Bourbon i różnią się zapachem bardzo mocno od zwykłych opiekanych (lekko i mocno). RIS po miesiącu spędzonym z nimi smakował mega - szkoda, że pewnie się jeszcze mocno zmieni po leżakowaniu. Oby w dobrym kierunku Edited June 18, 2016 by ThoriN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stjimmyjos Posted June 19, 2016 Author Share Posted June 19, 2016 Ilość ok. Doświadczenie mówi mi żeby moczyć każde płatki (no może poza małymi ilościami do lambiców), nawet zwykłe w czystej wódzie - potem płatki do piwa a alko w zlew (no chyba, że chcesz kaca to w gardło). Pozbywamy się tak ponad połowy tanin. Robiłem w ten sposób Wee Heavy z płatkami moczonymi w koniaku i kokos bajka, zupełnie jak w komercyjnych piwach. Koniak daje także takie kokosowe posmaki? Jakie jeszcze inne alko? Piłem komercyjne piwo z beczki po rumie i był właśnie ten kokos, piękny zapach do risa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted June 19, 2016 Share Posted June 19, 2016 Piłem komercyjne piwo z beczki po rumie i był właśnie ten kokos, piękny zapach do risa taka mała uwaga, płatki może i są z beczki, ale to nie beczka w rzeczy samej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted June 19, 2016 Share Posted June 19, 2016 http://www.piwo.org/topic/13802-browar-bad-to-the-bone/page-11?do=findComment&comment=393600 miałem okazję spróbować tego piwka, w smaku świetnie, jak SM z Islay. torfowość bardzo dobrze wyczuwalna. bardzo mi zasmakowało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stjimmyjos Posted June 19, 2016 Author Share Posted June 19, 2016 Piłem komercyjne piwo z beczki po rumie i był właśnie ten kokos, piękny zapach do risa taka mała uwaga, płatki może i są z beczki, ale to nie beczka w rzeczy samej Wiadomo - ale ciekawi mnie czy podobny efekt kokosa czy inne posmaki charakterystyczne dla beczek da się osiągnąć w browarze domowym za pomocą płatków i porządnego moczenia w danym alko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 (edited) Ilość ok. Doświadczenie mówi mi żeby moczyć każde płatki (no może poza małymi ilościami do lambiców), nawet zwykłe w czystej wódzie - potem płatki do piwa a alko w zlew (no chyba, że chcesz kaca to w gardło). Pozbywamy się tak ponad połowy tanin. Robiłem w ten sposób Wee Heavy z płatkami moczonymi w koniaku i kokos bajka, zupełnie jak w komercyjnych piwach. Koniak daje także takie kokosowe posmaki? Jakie jeszcze inne alko? Piłem komercyjne piwo z beczki po rumie i był właśnie ten kokos, piękny zapach do risa Z tego co piłem to tak. Tak jak typową dla Bourbonu jest wanilina, tak dla Koniaku kokos. Oczywiście to siew pewnym stopniu może przenikać, czasami są wyjątki. Rum to dla mnie zazwyczaj owocowość lub nuty ziołowe. Wanilinę wnosi także Whisky, ale zazwyczaj mniej, w dodatku z mokrym drewnem. Bardzo fajne, typowo winogronowe, słodkie nutki wprowadza Grappa i Armaniak. Edited June 20, 2016 by Tadzik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Revolut Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 Nieco odkopię temat: Planuję użyć płatków "bourbonowych" i zastanawiam się czy takie gotowe płatki, powstałe po zmieleniu beczki, jakich jest mnóstwo na rynku, czy dają radę? Wiadomo, że najlepiej będzie zrobić takie płatki na zasadzie maceracji - ale zakładając, że takie samodzielnie zrobione płatki dają smak i aromat 10/10, to czego spodziewać się po takich gotowcach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luqas van Dred Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 Ile dać płatków średnio opiekanych do RIS-a? Będę chciał moczyć miesiąc w koniaku. Czy może użyć mocno palonych? Jest jakaś różnica między amerykańskimi i francuskimi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 Jestem jednym z tych ludzi którym whisky "jeszcze" nie smakuje. Może chodzi o wiek Piłem raz piwo trzymane w beczce po whisky i ten dość charakterystyczny posmak był dla mnie wyczuwalny, wiec beczka też daje jakieś aromaty. Być może tak jak kolega napisał ten proces jest dużo wolniejszy. Gdzieś na jakimś filmie na YT widziałem że ten alcohol w którym macerowały się płatki też powinno się dodać bo jest w nim najwięcej aromatów, hmm ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_doctor Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek4251 Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 Nie było by najbardziej zbliżone do orginału dodanie płatķów do kega na np 7 miesięcy? Pozniej by wystarczyło tylko przelać złączkami do drugiego kega za pomocą połączenia 2x out, z tym ze w obu beczkach było by cisnienie i poprzez drobne upuszczanie z kega docelowego piwo by sie przelało. Nie wiem czy dobrze kombinuje i na ile i jakie płatki były by najlepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.