ili Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 Witam. Przymierzam się do uwarzenia Jankesa z Lwówka. Czy ktoś tutaj próbował już uwarzyć to piwo? Słody są podane na etykiecie. Nie wiem tylko jakiego słodu karmelowego użyto no i w jakich proporcjach może być zasyp. Zaznaczam, że chodzi mi tylko o zasyp bo chmielenie dostosuję pod siebie Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 Witam. Przymierzam się do uwarzenia Jankesa z Lwówka. Czy ktoś tutaj próbował już uwarzyć to piwo? Słody są podane na etykiecie. Nie wiem tylko jakiego słodu karmelowego użyto no i w jakich proporcjach może być zasyp. Zaznaczam, że chodzi mi tylko o zasyp bo chmielenie dostosuję pod siebie Pozdrawiam Podaj pełny skład. Jankes lwówek to nic innego jak AIPA, a receptur na nie na forum jest bardzo dużo Możesz popatrzyć u innych osób jaki karmel dawały i dostosować. Ja obstawiam, że dali tam 30 EBC albo 120 EBC nie więcej bo był ciemny. Dałbym tego karmelu nie więcej niż 3-4% Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 A nie APA? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 A nie APA? Faktycznie APA, jakoś zawsze wydawało mi się, że to AIPA choć piłem go 2 razy i był dość cienki. To tym bardziej APA to dość proste piwa 95% Pale Ale 5% karmelowego 30 i wsio można ewentualnie zamiast karmelowego wrzucić dla lekkiej pełni bursztynowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ili Posted June 21, 2016 Author Share Posted June 21, 2016 (edited) Pełny skład to słód pilzneński, karmelowy, melanoidynowy, pszeniczny. Edited June 21, 2016 by ili Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 Pełny skład to słód pilzneński, karmelowy, melanoidynowy, pszeniczny. Tak myślałem, że będzie melanoidowy - dla podbicia karmelowej słodkości i jak dla mnie mdłego piwa, ale skoro takie coś Ci smakuje... Zamiast melanoidowego dałbym więcej karmelu przynajmniej nie będzie mdłe to piwo. Przepis: 88% Pilzneński, 5% Pszeniczny 7% karmelowy 30, ale może jeszcze coś innego doradzą. Melanoidowy to zło! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ili Posted June 21, 2016 Author Share Posted June 21, 2016 No powiem, że mi bradzo smakuje dlatego chce uwarzyc jak najbardziej podobne do oryginału. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ili Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 Nikt nic nie wie więcej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 Na smak to i tak głównie wpłyną chmiele. Pszeniczny i karmel 30 dawaj od 5% do 10% w zależności od uznania. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ili Posted June 24, 2016 Author Share Posted June 24, 2016 W sumie najbardziej chodzi mi o ten melanoidynowy bo nigdy go nie dodawalem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bielo Posted June 29, 2016 Share Posted June 29, 2016 W Jankesie jest dużo słodów karmelowych jak na apę, czuć to wyraźnie w smaku i widać w kolorze (bursztyn). Jak próbowałem klonować to piwo dałem 4 kg pale ale, 0,5kg pszenicznego, 1kg monacha, 0,33 kg carared 50 ebc i było jak dla mnie w sam raz (23 litry). Nie musisz się starać używać takich samych słodów bo i tak różnice między poszczególnymi zbliżonymi karmelami są tak niewielkie, że już sama inna temperatura fermentacji albo inny balling zmieni profil piwa. Ważne abyś utrafił barwę - wówczas słodowość powinna być zachowana. Zacieraj na półsłodko, dobrze nachmiel a na pewno będziesz zadowolony. identyczne nie wyjdzie, ale na pewno będzie smaczne. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ili Posted July 3, 2016 Author Share Posted July 3, 2016 THX Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now