Jump to content

Jankes Lwówek


ili

Recommended Posts

Witam. Przymierzam się do uwarzenia Jankesa z Lwówka. Czy ktoś tutaj próbował już uwarzyć to piwo? Słody są podane na etykiecie. Nie wiem tylko jakiego słodu karmelowego użyto no i w jakich proporcjach może być zasyp. Zaznaczam, że chodzi mi tylko o zasyp bo chmielenie dostosuję pod siebie :) Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam. Przymierzam się do uwarzenia Jankesa z Lwówka. Czy ktoś tutaj próbował już uwarzyć to piwo? Słody są podane na etykiecie. Nie wiem tylko jakiego słodu karmelowego użyto no i w jakich proporcjach może być zasyp. Zaznaczam, że chodzi mi tylko o zasyp bo chmielenie dostosuję pod siebie :) Pozdrawiam

 

Podaj pełny skład. Jankes lwówek to nic innego jak AIPA, a receptur na nie na forum jest bardzo dużo :) Możesz popatrzyć u  innych osób jaki karmel dawały i dostosować. Ja obstawiam, że dali tam 30 EBC albo 120 EBC nie więcej bo był ciemny. Dałbym tego karmelu nie więcej niż 3-4% 

Link to comment
Share on other sites

A nie APA?

 

Faktycznie APA, jakoś zawsze wydawało mi się, że to AIPA choć piłem go 2 razy i był dość cienki. To tym bardziej APA to dość proste piwa 95% Pale Ale 5% karmelowego 30 i wsio można ewentualnie zamiast karmelowego wrzucić dla lekkiej pełni bursztynowy.

Link to comment
Share on other sites

Pełny skład to słód pilzneński, karmelowy, melanoidynowy, pszeniczny.

Edited by ili
Link to comment
Share on other sites

Pełny skład to słód pilzneński, karmelowy, melanoidynowy, pszeniczny.

 

Tak myślałem, że będzie melanoidowy - dla podbicia karmelowej słodkości i jak dla mnie mdłego piwa, ale skoro takie coś Ci smakuje... Zamiast melanoidowego dałbym więcej karmelu przynajmniej nie będzie mdłe to piwo. Przepis: 88% Pilzneński, 5% Pszeniczny 7% karmelowy 30, ale może jeszcze coś innego doradzą. Melanoidowy to zło!

Link to comment
Share on other sites

No powiem, że mi bradzo smakuje dlatego chce uwarzyc jak najbardziej podobne do oryginału.

Link to comment
Share on other sites

W Jankesie jest dużo słodów karmelowych jak na apę, czuć to wyraźnie w smaku i widać w kolorze (bursztyn). Jak próbowałem klonować to piwo dałem 4 kg pale ale, 0,5kg pszenicznego, 1kg monacha, 0,33 kg carared 50 ebc i było jak dla mnie w sam raz (23 litry). Nie musisz się starać używać takich samych słodów bo i tak różnice między poszczególnymi zbliżonymi karmelami są tak niewielkie, że już sama inna temperatura fermentacji albo inny balling zmieni profil piwa. Ważne abyś utrafił barwę - wówczas słodowość powinna być zachowana. Zacieraj na półsłodko, dobrze nachmiel a na pewno będziesz zadowolony. :) identyczne nie wyjdzie, ale na pewno będzie smaczne. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.