Popular Post br.an.tr Posted June 22, 2016 Popular Post Share Posted June 22, 2016 (edited) Po uwarzeniu kilkudziesięciu warkach. Zawsze zastanawiało mnie ile mój browar zużywa energii elektrycznej. To pożyczyłem od kolegi. Miernik zużycia energii elektrycznej i dokonałem pomiary. Zacieranie Sprzęt Keg 50l izolowany podwójną karimatą (łączna grubość izolacji 2cm). Grzałki 2x1750w razem 3,5kw. Sterowane sterownikiem Pamel REGULATOR MOCY I TEMPERATURY PRM+ Mieszadło z silniczka od wycieraczek BMW model e34 dwu biegowy (chłodzony wentylatorem) zasilany 12v z zasilacza komputerowego atx Zacieranie 7kg słodu w 24,5l o temperaturze 15.3c 63c 35min – 72c 25min – 78c 5min Temperatura otoczenia 19,5c Same grzałki pobrały 2,261 kWh Mieszadło Mieszanie samej wody z wentylatorkiem na pierwszym biegu pobiera około 32,4w Mieszanie samej wody z wentylatorkiem na drugim biegu pobiera około 45w Mieszanie zacieru z wentylatorkiem na pierwszym biegu pobiera około 39 w Mieszanie zacieru z wentylatorkiem na drugim biegu pobiera około 52 w Mieszadło cały czas mieszało na pierwszym biegu, pobrało podczas zacierania 0,067 kWh Cały proces zacierania z mieszadłem 2,328 kWh Gotowanie 64min 32l Podgrzewanie 100c pełna moc grzałek jak zaczęło się gotować to zmniejszyłem na sterowniku 75% mocy. Gotowanie pobrało 4,456 kWh Wysładzanie zużyłem 20l wody Kociołek z Lidla v2- wersja lcd, pojemność 27l, moc grzałki 1800w. Zaizolowany podwójna karimatą Woda do kociołka 25l o temperaturze 20c, temperatura otoczenia 22c, podgrzanie do 80c Pobrało 1,886 kwh Kociołek dalej utrzymuje temperaturę 80c jest włączony aż zostało spuszczenie 15l (później wyłączyłem kociołek) pobrało łącznie 2,111 kWh Fermentacja Fermentuje w lodówce gdzie jest zamontowany kabel grzewczy 25w podłączony pod sterownik. Podczas fermentacji był włączony tylko kabel grzewczy. Fermentacja trwała dwa tygodnie. Temperatura otoczenia 15c a fermentacja 18-20c. Pobrało 1,37 kwh Cały browar pobrał energij elektrycznej (nie licząc światła zapalonego i laptopa) Razem 10,265 kWh Aby jeszcze zmniejszyć zużycie energij elektrycznej Zastosować lepszą izolacje naczyń. 2cm izolacji to jest mało. Wysładzać do 30l a nie do 32l. I gotować te 30l z mniejszą mocą grzałek. 30l 60% temperatura otoczenia 22c 64min gotowania. Pobrało 3,613 kWh Mniej grzać wody do wysładzania. Woda 19l o temperaturze 18c temperatura otoczenia 21c grzanie do 80c Pobrało 1.533 kWh. Kociołek dalej utrzymuje temperaturę 80c jest włączony aż zostało spuszczenie 15l pobrało (później wyłączyłem kociołek) łącznie 1,800 kWh Po korekcie grzania wody i gotowania browar pobiera mniej energii elektrycznej 9,111 kWh Edited June 22, 2016 by br.an.tr camilos, e-prezes, kondek and 2 others 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted June 22, 2016 Share Posted June 22, 2016 Czyli max wyjdzie 6zł dla ładnego wybicia, więc dla mnie koszt pomijalny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojen Posted June 22, 2016 Share Posted June 22, 2016 (edited) 6 zł pomijalne? Byli tacy co na 5L wody destylowanej za 3 zł dla kilku warek toczyli boje że to dużo. A tak na serio to dla warek 45-50 l przy systemie mieszanym gaz prąd bez energii na fermentacje zakładałem 10 zł. Dużo się nie pomyliłem. Edited June 22, 2016 by Wojen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted June 22, 2016 Share Posted June 22, 2016 dobrze że to ustrojstwo się nie stopiło od takiego obciążenia,bo blisko granicy było Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 Lidl np. ustawiony na 78° włącza się co chwilę (mam licznik energii do kontroli) i wyłącza. Tu można zastosować oszczędność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 Ja napiszę krótko. Pobiera tyle ile trzeba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted June 24, 2016 Share Posted June 24, 2016 Hobby kosztuje,ja tam nic nie izoluje tylko warzę i nie patrzę na koszty to ma być przyjemność. quhcik 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted June 24, 2016 Share Posted June 24, 2016 Izolacja nie tylko obniża koszt, przyspiesza też grzanie, ułatwia utrzymanie temperatury, jest więcej plusów nić tylko pare groszy więcej w portfelu Ja tam szanuję mój czas i pieniądze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now