Jump to content

Moja pierwsza recceptura proszę o sprawdzenie


akoss3

Recommended Posts

Chciałbym spróbować uwarzyć "polish ale" możecie rzucić okiem czy może być czy receptura do śmieci.

 

6 kg słód pilzneński Wayermann

0,4 kg słód monachijski typ II Wayermann

0,1 kg carahell Wayermann

 

40 g chmiel Lubelski

 

drożdze Safale S-04 albo Safale US-05

 

51C - 10 min

62C - 25 min

72C - 35 min

 

mash out 77C

 

Lubelski 20 g 60 min

Lubelski 25 g 10 min

 

6 g mech irlandzki 15 min

 

Chciałbym osiągnąć 25 L a jakie Blg to się okaże :-)

 

Proszę o porady

 

 

Link to comment
Share on other sites

Proszę o porady

Jak dla mnie za mocne i za słodkie.

Zmniejszyłbym ilość pilzna do 4,5 kg, chmieliłbym na goryczkę inną odmianą o wyższej ilości AA - na jakieś 30 - 40 IBU.

 

edit: zrób FAH z tutejszej wiki i będzie dobrze!

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

 

 

mógłbym użyć chmielu Lubelskiego ale najwyżej więcej dodać

Ilość chmielu lubelskiego (ile masz AA?) konieczna do osiągnięcia 30 IBU jest spora. Pokrewnego mu Saaza użyłem w pierwszej warce zacieranej, i dla około 30 IBU użyłem łącznie 100 g (20-40-40). Ale jak masz tylko lublin i nie możesz/ nie chcesz dokupić to czemu nie.

 

 

 

a temperatury mogą być?

Ja jestem leniem i poszedłbym po najmniejszej linii oporu - 60 minut w 66°C.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Mam jeszcze Marynkę, bardziej się nadaje

Ile i jakie - o jakiej zawartości AA chmiele masz?

Marynka ma więcej AA czyli trzeba dać jej mniej żeby uzyskać ten sam efekt.

Mniej chmielin to mniejsze straty piwa przy przelewaniu na fermentację.

Link to comment
Share on other sites

W sklepach granulat oscyluje 9,5-10,5

Ja bym dał:

15 g marynki na 60 minut

20 g marynki na 20 minut

50 g lubelskiego na 1 minutę/ wyłączenie palnika

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.