akoss3 Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 Chciałbym spróbować uwarzyć "polish ale" możecie rzucić okiem czy może być czy receptura do śmieci. 6 kg słód pilzneński Wayermann 0,4 kg słód monachijski typ II Wayermann 0,1 kg carahell Wayermann 40 g chmiel Lubelski drożdze Safale S-04 albo Safale US-05 51C - 10 min 62C - 25 min 72C - 35 min mash out 77C Lubelski 20 g 60 min Lubelski 25 g 10 min 6 g mech irlandzki 15 min Chciałbym osiągnąć 25 L a jakie Blg to się okaże :-) Proszę o porady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 (edited) Proszę o porady Jak dla mnie za mocne i za słodkie. Zmniejszyłbym ilość pilzna do 4,5 kg, chmieliłbym na goryczkę inną odmianą o wyższej ilości AA - na jakieś 30 - 40 IBU. edit: zrób FAH z tutejszej wiki i będzie dobrze! Edited June 23, 2016 by zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akoss3 Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 Okey zmniejszę słód do 4,5kg a mógłbym użyć chmielu Lubelskiego ale najwyżej więcej dodać? a temperatury mogą być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 mógłbym użyć chmielu Lubelskiego ale najwyżej więcej dodać Ilość chmielu lubelskiego (ile masz AA?) konieczna do osiągnięcia 30 IBU jest spora. Pokrewnego mu Saaza użyłem w pierwszej warce zacieranej, i dla około 30 IBU użyłem łącznie 100 g (20-40-40). Ale jak masz tylko lublin i nie możesz/ nie chcesz dokupić to czemu nie. a temperatury mogą być? Ja jestem leniem i poszedłbym po najmniejszej linii oporu - 60 minut w 66°C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akoss3 Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 Mam jeszcze Marynkę, bardziej się nadaje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 Mam jeszcze Marynkę, bardziej się nadaje Ile i jakie - o jakiej zawartości AA chmiele masz? Marynka ma więcej AA czyli trzeba dać jej mniej żeby uzyskać ten sam efekt. Mniej chmielin to mniejsze straty piwa przy przelewaniu na fermentację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akoss3 Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 Mam 60 gram marynki a 50 lubelski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akoss3 Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 Zawartość AA niewiem niema napisane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 Zawartość AA niewiem niema napisane A jaki sklep? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akoss3 Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 HomeBrew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akoss3 Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 Lubelski u nich na stronie 3.5%'Marynka brak danych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 (edited) W sklepach granulat oscyluje 9,5-10,5 Ja bym dał: 15 g marynki na 60 minut 20 g marynki na 20 minut 50 g lubelskiego na 1 minutę/ wyłączenie palnika Edited June 23, 2016 by zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akoss3 Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 Zrobię tak jak piszesz zobaczymy co z tego wyjdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.