astamoth Posted June 26, 2016 Share Posted June 26, 2016 cześć Czy podczas fermentacji burzliwej (górna fermentacja) stopniowo podnosicie temperaturę brzeczki w trakcie czy utrzymujecie stałą? Jeżeli podnosicie to o ile? Ja rozpocząłem fermentację od 14st, jak się drożdże (US05) rozbujały utrzymywałem 15st przez 4-5 dni i podniosłem do 16st. Teraz idzie 8 dzień burzliwej i zastanawiam się czy na ostatnie dni podnieść do 18-19 stopni. Czy to ma sens? Wszystkie pomiary temperatury robię na powierzchni fermentora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted June 26, 2016 Share Posted June 26, 2016 (edited) Czy podczas fermentacji burzliwej (górna fermentacja) stopniowo podnosicie temperaturę brzeczki w trakcie czy utrzymujecie stałą? Jeżeli podnosicie to o ile? Podnoszę. Zależy jakie piwo. Ja rozpocząłem fermentację od 14st, jak się drożdże (US05) rozbujały utrzymywałem 15st przez 4-5 dni i podniosłem do 16st. Teraz idzie 8 dzień burzliwej i zastanawiam się czy na ostatnie dni podnieść do 18-19 stopni. Czy to ma sens?Ma sens. Edited June 26, 2016 by Oskaliber Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
guma44 Posted June 26, 2016 Share Posted June 26, 2016 Czy to ma sens? Przy ostatnich dwóch warkach tak robiłem i powiem, że wyniki są dużo lepsze niż fermentacja w stałej jednej temperaturze. Jak dla mnie to już pomaga schemat tydzień w piwnicy (~16 stopni) a potem tydzień w 20 stopniach (tak akurat w pokoju przeważnie jest). Drożdże najwięcej estrów produkują podczas fazy początkowej więc niższa na początku da czystsze piwo. Natomiast podniesienie na końcu spowoduje, że drożdże dojedzą to czego nie zjadły w niższej temperaturze itd. Ogólnie polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.