Jump to content

Temperatura górnej fermentacji dla brewkita


Tomek101

Recommended Posts

Sytuacja wygląda następująco:

 

- brewkit (piwo ciemne), termin ważności sierpień 2016


- temperatura w otoczeniu 24-25 stopni

- kolejna okazja do fermentacji będzie w październiku

 

Jedyna możliwość chłodzenia, to postawienie mrożonych butelek w pobliżu fermentora. (Brak komory izolacyjnej.)

 

Za tydzień mogą być wyższe temperatury.

 

Pytanie: nastawiać piwo, czy czekać do października?

 

Link to comment
Share on other sites

Bez izolacji butelki będą także oddawały ciepło do otoczenia, więc niestety prościej będzie jest sobie odpuścić. Przy temperaturze poniżej 30 degC drożdże pewnie wytrzymają i piwo zrobisz. Pytanie tylko jakie masz wymagania co do smaku, bo prawdopodobnie szału nie będzie, a raczej będzie słabo. Ja na drożdżach S-04 robiłem AIPA 16BLG i przez głupie niedopatrzenie (odkręcony kaloryfer) osiągnąłem w początkowej fazie fermentacji temp. 27-28 degC (przy 24-25 degC będziesz miał podobną) i dopóki chmiel był wystarczająco intensywny to w smaku było coś nie tak, ale jeszcze bez tragedii. Teraz, po czterech miesiącach chmiel trochę zszedł i wylazł w smaku obrzydliwy rozpuszczalnik. Na szczęście zostały tylko trzy butelki.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli możesz to udaj się do najbliższego marketu budowlanego i kup paczkę styropianu (około 10 cm grubości). Z tego styropianu złóż sobie pudełeczko i trzymaj tam fermentor wraz z zamrożonymi butelkami pet. Ilość petów która będzie potrzeba musisz wypracować sam. Koszt całości to około 40-50 zł, a przyda Ci się do innych piw. A jeżeli nie masz możliwości/funduszy/chęci i koniecznie chcesz zrobić piwo to możesz zrobić, ale nie będzie to wspaniałe piwo i lepszą opcją byłby październik.

Link to comment
Share on other sites

Nie trzeba calej paczki - wystarcza 3 plyty ( mozna kupic na sztuki ). Calkowity koszt u mnie zamknal sie w 25 zl.

 

To zależy od wymiarów fermentora. Moje 33 litrowe wiadro żeby się wygodnie zmieściło z petami i rurką wymagało 5 pyt. Czyli prawie całej paczki.

Link to comment
Share on other sites

Pozostaje zrobienie komory ze styropianu:

 

http://www.piwo.org/topic/20834-komora-fermentacyjna-styropianowa/

 

Sam powoli się do tego zabieram, bo chce warzyć piwo cały rok, a nie tylko sezonowo. Bez tego się nie obejdzie, bo mieszkam w bloku, gdzie nawet zimą mam w pokoju 21 stopni przy zakręconych kaloryferach. Co prawda mógłbym otwierać okno, ale wtedy temperatura zależy od kaprysów pogody i temp na zewnątrz. Plusem w przypadku komory jest większa kontrola nad temperaturą.

Link to comment
Share on other sites

W ostateczności możesz fermentor odkryć szczelnie kocem a pod kocem przy fermentorze butelki z zamarznieta wodą. Jak masz czas to możesz takie rozwiązanie przetestować z 20l wody w fermentorze. Być może się sprawdzi. Pewnie nie będziesz miał 17C ale 20C to jest o niebo lepiej niż 25C

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.