Jump to content

Recommended Posts

Witam, jestem ciekaw co się stanie po "przedawkowaniu" w zasypie takich składników jak słody karmelowe/palone i niesłodowane ziarno palone ? Jak czytałem posty na forum o recepturach itp. to tylko widziałem, że pojawiały się komenty w stylu zbyt wiele karmelowych albo palonych itp. a ja pytam dlaczego nie powinno się dodawać tak dużo tych składników ? Jakie efekty albo posmaki uzyskam jak dam ich zbyt wiele ?

Link to comment
Share on other sites

Witam, jestem ciekaw co się stanie po "przedawkowaniu" w zasypie takich składników jak słody karmelowe/palone i niesłodowane ziarno palone ? Jak czytałem posty na forum o recepturach itp. to tylko widziałem, że pojawiały się komenty w stylu zbyt wiele karmelowych albo palonych itp. a ja pytam dlaczego nie powinno się dodawać tak dużo tych składników ? Jakie efekty albo posmaki uzyskam jak dam ich zbyt wiele ?

 

Palone - popielniczkę, garbniki, spaleniznę.

Karmele - syropek, ekstrakt słodowy, maillarda. Piwo też często wychodzi mdłe przez ogromną ilość karmeli. Co tu jeszcze dodać landrynka, cukierek i ulepek, takie może być piwo. Piwa z dużą ilością karmelu się długo układają też.

Link to comment
Share on other sites

Z mojego krótkiego doświadczenia wynika, że zdominujesz inne smaki i wyjdzie raczej niepijalne piwo...

 

Jak wyżej - przesadziłem z karmelem w red ale i po czasie wyszło takie dziwne... na początku było lepiej, teraz jakbym pił syrop.

Edited by Mikadorus
Link to comment
Share on other sites

A czy te wszystkie wady pojawiają się już po małym przekroczeniu np. 10% zasypu przy jęczmieniu palonym albo przy słodach karmelowych prz przekroczeniu 10/15/30% zależnie co jest napisane w opisie słodu? Czy raczej trzeba ich sypnąć zdecydowanie za dużo ?

Link to comment
Share on other sites

A czy te wszystkie wady pojawiają się już po małym przekroczeniu np. 10% zasypu przy jęczmieniu palonym albo przy słodach karmelowych prz przekroczeniu 10/15/30% zależnie co jest napisane w opisie słodu? Czy raczej trzeba ich sypnąć zdecydowanie za dużo ?

 

Wiesz ciężko generalizować zależy jaki styl/zasyp tak na prawdę. Gdzie w RIS-ie 25 blg10-15% palonych jest delikatnie wyczuwalnych tak w Dry Stout 10 blg będzie to już spora palonka- spalenizna. I tu znowu zależy jaki palony słód np. czekoladowe i kawowe 800-1000 ebc nie są tak palone jak barwiące z łuską 1200 EBC - które najwięcej spalenizny zawierają.

 

Z karmelami małe przekroczenia tych 10-20% nie powinno zaszkodzić, ale może po prostu zrobić piwo mniej pijalne i smaczne. I tu taka sama zasada, zależy jaki karmel, niektóre są intensywniejsze inne mniej. W takiej IIPA to nie pasuje żeby piwo było bardziej karmelowe niż chmielowe. Natomiast w Bitterach już Ci nikt nie powie że mocna karmelowość to błąd. Więc widzisz jest sporo zależności. Najlepiej robić piwo pod siebie, jeżeli faktycznie Ci pasują karmelowe potworki to rób sobie takie. Jeżeli natomiast masz zamiar startować w konkursach to przekraczanie danych surowców w piwie odpada - sędziowie stawiają na balans i jak największe zbliżenie do danego stylu. 

Link to comment
Share on other sites

Pomyśl o tym jak o pieczeniu ciasta. Można zamiast 1 szklanki cukru sypnąć 3 szklanki albo dać dwa razy więcej mąki? Można, ale ciasto niekoniecznie będzie dzięki temu smaczne.

Link to comment
Share on other sites

Witam, jestem ciekaw co się stanie po "przedawkowaniu" w zasypie takich składników jak słody karmelowe/palone i niesłodowane ziarno palone ? Jak czytałem posty na forum o recepturach itp. to tylko widziałem, że pojawiały się komenty w stylu zbyt wiele karmelowych albo palonych itp. a ja pytam dlaczego nie powinno się dodawać tak dużo tych składników ? Jakie efekty albo posmaki uzyskam jak dam ich zbyt wiele ?

Zrób se warkę 5~7 litrów z idiotycznym zasypem niepijalnym i będziesz wiedział (szkoda czasu). Czy firma Weyermann z Bambergu pisze dla żartu zasyp ileś % danego słodu? Jeżeli pisze np 10% czyli max dla warki 200gr to znaczy, że 300gr zrobi syf. Sorki za prymitywizm ale było na forum sporo smutnych pytań... Wykonaj piwo wg receptury finałowej z konkursu lub wiki a nie jakieś kwasiżurki.

Edited by GB...
Link to comment
Share on other sites

adamsky- podoba mi się to porównanie do ciasta. Nie chodzi nawet o to, że chciałem zrobić takie ekstremalne piwo ale chcę zacząć komponować własne piwa pod dane style i chciałem się dowiedzieć jakie skutki by wywołało wsypanie zbyt wiele. Dzięki za odpowiedzi!

Link to comment
Share on other sites

Spokojnie możesz się bawić. Nic nie wybuchnie jeśli jakiegoś słodu gdzieś dasz 12% zamiast deklarowanych przez producenta 10%. Z czasem sam pewnie dojdziesz do wniosku, że niekoniecznie więcej znaczy lepiej, ale czego się nauczysz eksperymentując, to twoje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.