brooda Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Witam,W zestawie do tripla z Browamatora dają drożdże Safbrew BE-256. Czy są w miarę dobre, czy lepiej pójść w jakieś płynne?Jeżeli płynne, to czy jest duże ryzyko, ze stanie się z nimi coś podczas transportu (chociaż temperatury nie powinny być ekstremalne - coś koło 25 stopni)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmei Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Plynne zawsze lepsze a szczegolnie belgi. Np. FM pakuja z wkladem chlodzacym i czesto wysylaja tylko w pierwszej czesci tygodnia by nie bylo przestoju przez weekend. Zamawiaj - dzis poniedzialek! FM26 beda dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Warto w płynne. Co do transportu to wszystko zależy od sklepu. Niektóre izolują termicznie drożdże. Tutaj jak robi to alepiwo http://m.imgur.com/a/Hrsrg Link to comment Share on other sites More sharing options...
brooda Posted July 4, 2016 Author Share Posted July 4, 2016 Bez startera dadzą radę? Ok 12l, 18 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Nie dadzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brooda Posted July 4, 2016 Author Share Posted July 4, 2016 Nie dadzą. Hmm, planowałem zrobić też witbira na innych drożdżach. Mogę zrobić na tych, zebrać gęstwę i dodać do tripla? Między tymi warkami będą 2-3 tygodnie, czyli między zebraniem gęstwy z wita a dodaniem do tripla 1-2 tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roboraff Posted July 5, 2016 Share Posted July 5, 2016 Nawet powinieneś tak zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
brooda Posted July 5, 2016 Author Share Posted July 5, 2016 Nawet powinieneś tak zrobić Belgijskie pagórki z FM będą dobre (wiem, nie idealne, ale i tak, to będzie taki wit-ipa) do wita? Jak nie, to jakie płynne będą dobre zarówno do wita jak i tripla? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 5, 2016 Share Posted July 5, 2016 Nawet powinieneś tak zrobić Belgijskie pagórki z FM będą dobre (wiem, nie idealne, ale i tak, to będzie taki wit-ipa) do wita? Jak nie, to jakie płynne będą dobre zarówno do wita jak i tripla? Tak robiłem na nich witka i następnie tripla, wyszło całkiem dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted July 5, 2016 Share Posted July 5, 2016 Tak czy inaczej powinieneś zacząć od startera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 6, 2016 Share Posted July 6, 2016 Tak czy inaczej powinieneś zacząć od startera. Niekoniecznie. Jak chcesz zrobić najpierw wita, to 10-11 litrów 11Blg uciągnie prosto z fiolki bez większych skutków negatywnych. Chyba, że masz stare drożdże.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now