Jump to content

Pytania do receptury FAH


Recommended Posts

Witam. Mam parę pytań do receptury www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l).

1. Czy gotuję cię chmiele przez 90 min?

2. Chmiel aromatyczny wrzucacie w 45 minucie czyli ma się gotować kolejne 45 min?

3. Ilość cukru na butelkę 4-5g to nie za dużo na piwo robione latem?

Link to comment
Share on other sites

Chmiel aromatyczny wrzucacie w 45 minucie czyli ma się gotować kolejne 45 min?

Tylko te 45 min to trochę długo   jak na aromatyczny chmiel 

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

 

 

Tylko te 45 min to trochę długo jak na aromatyczny chmiel

a to, że chmiel aromatyczny to znaczy, ze tylko na aromat go można dać? :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

a to, że chmiel aromatyczny to znaczy, ze tylko na aromat go można dać?

nie no można aromatyczny sypać łopatą w końcu kto bogatemu zabroni  Jednak myślę że koledze chodziło o coś innego 

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

 

 

nie no można aromatyczny sypać łopatą w końcu
  czy to ma jakiś związek z tym co powyżej?

Jakoś nie łapię logiki Twoich wpisów :(

Najpierw, że za wcześnie potem łopatą na koniec, coś to się nie trzyma kupy.

 

Przy okazji, jeśli wiesz o co chodziło autorowi to napisz i nie pozostawiaj nas w niewiedzy.

Link to comment
Share on other sites

Na te piwo to na pewno. Do dunkelweizena dałem 5g na butelkę i po paru miesiącach nie ucieka z butelki. Wprawdzie są problemy przy nalewniu ale gdy piwo jest odfermentowane do końca to nawet 5g nie zrobi granatów.

Link to comment
Share on other sites

Macie jakieś problemy z czytaniem ze zrozumieniem?

Jak byk stoi:

- po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów (132GPH).

Chyba nie ma wątpliwości kiedy wrzucić ten Lubelski.

Link to comment
Share on other sites

1. po co gotowac tak długo chmiel? powyżej 60 min mogą wychodzić taniny, goryczka może być nieprzyjemna.

2. można i chmielić na gorycz aromatycznym, ale po co? nie lepiej wsypać chmielu o wyższej zawartości aa na gorycz, niż walić aromat by osiagnąć te same ibu? i to jeszcze lubelski 3,3 aa:)

 

są ciekawsze receptury, i ten aromat chmielowy:)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.