redlum Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 Witam. Mam parę pytań do receptury www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l). 1. Czy gotuję cię chmiele przez 90 min? 2. Chmiel aromatyczny wrzucacie w 45 minucie czyli ma się gotować kolejne 45 min? 3. Ilość cukru na butelkę 4-5g to nie za dużo na piwo robione latem? ivanvw11 and pigmej 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 1. tak 2. tak 3. to pora roku również ma wpływ na nagazowanie? (ja dałbym połowę tego bez względu na porę roku) redlum 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 (edited) Chmiel aromatyczny wrzucacie w 45 minucie czyli ma się gotować kolejne 45 min? Tylko te 45 min to trochę długo jak na aromatyczny chmiel Edited July 7, 2016 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 Tylko te 45 min to trochę długo jak na aromatyczny chmiel a to, że chmiel aromatyczny to znaczy, ze tylko na aromat go można dać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 (edited) a to, że chmiel aromatyczny to znaczy, ze tylko na aromat go można dać? nie no można aromatyczny sypać łopatą w końcu kto bogatemu zabroni Jednak myślę że koledze chodziło o coś innego Edited July 7, 2016 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 nie no można aromatyczny sypać łopatą w końcu czy to ma jakiś związek z tym co powyżej?Jakoś nie łapię logiki Twoich wpisów Najpierw, że za wcześnie potem łopatą na koniec, coś to się nie trzyma kupy. Przy okazji, jeśli wiesz o co chodziło autorowi to napisz i nie pozostawiaj nas w niewiedzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 3. Ilość cukru na butelkę 4-5g to nie za dużo na piwo robione latem?To za dużo na piwo kropka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted July 7, 2016 Author Share Posted July 7, 2016 Na te piwo to na pewno. Do dunkelweizena dałem 5g na butelkę i po paru miesiącach nie ucieka z butelki. Wprawdzie są problemy przy nalewniu ale gdy piwo jest odfermentowane do końca to nawet 5g nie zrobi granatów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hardmir Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 Myślę, że koledze chodziło o cechy aromatycze chmielu, które po 45 minutach gotowania mogą być mniej efektowne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted July 8, 2016 Share Posted July 8, 2016 Macie jakieś problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Jak byk stoi: - po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów (132GPH). Chyba nie ma wątpliwości kiedy wrzucić ten Lubelski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
manhat Posted July 8, 2016 Share Posted July 8, 2016 1. po co gotowac tak długo chmiel? powyżej 60 min mogą wychodzić taniny, goryczka może być nieprzyjemna. 2. można i chmielić na gorycz aromatycznym, ale po co? nie lepiej wsypać chmielu o wyższej zawartości aa na gorycz, niż walić aromat by osiagnąć te same ibu? i to jeszcze lubelski 3,3 aa:) są ciekawsze receptury, i ten aromat chmielowy:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now