jamwnukers Posted July 8, 2016 Share Posted July 8, 2016 Witam, mam instalacje trzystopniową. Na górze zbiornik na wodę do wysładzania, niżej zacierny, na dole warzelny. Grzane wszystko gazem. Spuszczanie grawitacyjnie. Co do wstawek w kegi wygląda to tak: Do wysładzania - nypel jednostronny od zewnątrz na zawór do sterowania dodawania wody do wysładzania. Od dołu centralnie mufa, wstępnie dla grzałki, teraz nieużywana, zamknięta korkiem nierdzewnym. Zacierny - wspawany nypel dwustronny, od zewnątrz na zawór, od wewnątrz na oplot. Warzelny - bez żadnych wstawek. Chce to wszystko przerobić. Motywacja przeróbek: - filtrator z oplotu kiepsko się sprawdza, mam fałszywe dno, ale nypel w zaciernym jest wspawany na wysoko (nie przypilnowałem spawacza) i FD ląduje za wysoko - potrzeba dużo wody do zacierania, - montaż hop stoppera - teraz warzelny to zwykły garnek, myślałem żeby zrobić whirpoola, albo hop stoppera, który robią niektórzy na forum, ale zdecydowałem się na HS podobny do fałszywego dna, tyle że z siatki, - montaż mieszadła na silniku od wycieraczek. Mam wszystko gotowe, tylko teraz przeszkadzał wysoko wspawany nypel. - teraz w kegu z wodą do wysładzania muszę grzać około 10 l więcej wody ponieważ nypel też jest za wysoko wspawany, a że jest jednostronny to nie mam jak go dorobić. Przeróbki. Wyglądałoby to tak (przeróbki na czerwono) Zacierny staje się zbiornikiem do wody gdzie instaluje syfon skierowany w stronę najniższego punktu dna kega. Dzięki temu wyciąg wodę do końca nie muszę grzać więcej niż potrzebuje. Zbiornik do wody staje się warzelnym. Wstawiam termometr. Robie hop stopper jak u kolegi @zielci z browaru Beer The Green. W dolną mufę montuje redukcję, nypel dwustronny i zawór do spuszczania warki po gotowaniu. Tu jest moje największa zagadka, czy jak zawór będzie pod palnikiem to czy nic mi się nie rozszczelni? Wiadomo zawór nierdzewny też ma jakieś części z plastyku czy innego materiału. Zbiornik warzelny staje się zaciernym. Wspawuje bardzo niski długi nypel, tak aby ujście miał w centralnej części dna. Wyżej montuje swoje FD. Wstawiam termometr. Proszę o porady. Szczególnie w kwestii tego zaworu na wysokości palnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted July 8, 2016 Share Posted July 8, 2016 FD przy grzaniu gazem to zły pomysł. Będzie się młóto przypalać pod spodem. Pomyśl o filtratorze rurkowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 8, 2016 Share Posted July 8, 2016 FD przy grzaniu gazem to zły pomysł. Będzie się młóto przypalać pod spodem. ale to rozumiem, że tylko teoria, a nie z autopsji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted July 9, 2016 Share Posted July 9, 2016 Tak, z teorii. A zresztą, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, grzanie gazem i te zawory pod spodem kega... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted July 9, 2016 Share Posted July 9, 2016 (edited) Też czytałem, że jak gaz i fd to tylko z cyrkulacją spod sita, bo inaczej się przegrzewa... Sam nie próbowałem. Tyle, że ja skupiałem się raczej na garnkach gdzie fd zakrywa całe dno i jest pod nim więcej brzeczki. Edited July 9, 2016 by Gąska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jamwnukers Posted July 9, 2016 Author Share Posted July 9, 2016 Ciekawe, czytając forum nigdy nie natknąłem się na informację o kolidowaniu FD z gazem. @Gąska, ty masz w garnku FD na pewnej wysokości i grzejesz gazem? Może w kegu gdzie jest mufa od dołu stawić nypel tak aby wychodził na bok i dopiero tam zawór? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted July 9, 2016 Share Posted July 9, 2016 Tu nie chodzi o kolidowanie. W Twojej konstrukcji nie widzę cyrkulacji, stąd moje obawy o przypalenie. Jak jak czytałem zanim podjąłem decyzję o konstrukcji sprzętu, często słyszałem o konieczności zamontowania pompki i cyrkulacji brzeczki spod FD na górę. Z drugiej strony, tak na logikę i z doświadczenia, po każdym zacieraniu mam pod FD kupę mąki. Mimo, że szczeliny FD 0,7mm. Gdybym grzał gazem, nie ma bata, żeby się nie przypaliło. No ale to moja teoria, więc mogę się mylić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jamwnukers Posted July 9, 2016 Author Share Posted July 9, 2016 Ok, nie polemizuje, bo jeszcze swojego FD nie użyłem. Druga sprawa to taka, że podczas zacierania praktycznie nie używam gazu. Grzeje wodę w zaciernym do odpowiedniej temp., wsypuje słody, mieszam. Keg ocieplony i spadek np. z 68 do 66 mam dopiero po około 30 min. Wtedy zależy od chęci, albo dolewam ciepłej wody zkega na wodę do wysładzania, albo faktycznie odpalam palnik. Gdybym zastosował FD pozostał był tylko przy pierwszej opcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 9, 2016 Share Posted July 9, 2016 W Twojej konstrukcji nie widzę cyrkulacji, stąd moje obawy o przypalenie. Hmm... a co się tak tam ma przypalać? Gdy wiemy co mamy to działamy jak należy Gdybym zastosował FD pozostał był tylko przy pierwszej opcji. Niekoniecznie właśnie Wystarczy w trakcie podgrzewania (niekoniecznie intensywnego) spuszczać brzeczkę i wracać ją do kadzi. Nie jest to może wygodne, ale jeśli ktoś sobie wymyślił taki system to niech nie marudzi (Opisany system funkcjonuje i widziałem go w działaniu) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted July 9, 2016 Share Posted July 9, 2016 Hmm... a co się tak tam ma przypalać? Gdy wiemy co mamy to działamy jak należy No właśnie mąka, która przedostaje się przez sito. A co będzie miał to się dowie dopiero podczas warzenia a wtedy sprzęt będzie już gotowy Wystarczy w trakcie podgrzewania (niekoniecznie intensywnego) spuszczać brzeczkę i wracać ją do kadzi. Nie jest to może wygodne, ale jeśli ktoś sobie wymyślił taki system to niech nie marudzi Jest to jakieś rozwiązanie . Ale trochę bez sensu. Kombinuje sprzęt z trzema kadziami a ma latać z rondelkiem? Ja nie przekreślam takiego rozwiązania, tylko chciałbym aby był świadomy różnych sytuacji. Teraz jeszcze może coś przemyśleć i zmienić. W końcu pyta o rady. Moim skromnym zdaniem, to nie najlepszy pomysł. Ale jak już pisałem to tylko maje zdanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 9, 2016 Share Posted July 9, 2016 Moim skromnym zdaniem, to nie najlepszy pomysł. i tu się zgadzam, choć chyba z innego powodu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jamwnukers Posted July 10, 2016 Author Share Posted July 10, 2016 Panowie dziękuje za dyskusję. A jak bym pozostawił FD, a temperaturę ustawiałbym przez dolewanie ciepłej wody z kega powyżej. Tak jak to opisałem wcześniej? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.