rkkr Posted May 27, 2022 Author Share Posted May 27, 2022 On 5/25/2022 at 10:33 PM, Mibor said: Jakiś błąd pomiarowy się tu wkradł. Nie ma fizycznej możliwość, żeby przy tej samej objętości po gotowaniu była wyższa gęstość. A jeszcze jakieś straty pewnie były. Dzięki za zwrócenie uwagi. Piszę z pamięci po paru dniach od warzenia i dodatkowo nie jestem zbytnio przesadny przy robieniu pomiarów ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted August 1, 2022 Author Share Posted August 1, 2022 (edited) Warka nr 99 - Citron Stout - 30.07.2022 Warka na zakończenie serii ze stoutami... Pierwsze zastosowanie trawy cytrynowej. Miałem także ochotę dodać trochę skórki z cytryny, ale stwierdziłem, że zobaczę jaki efekt da sama trawa cytrynowa... Słody: słód pale ale Viking Malt 2,2kg - 76% słód monachijski typ I Viking Malt 0,3kg - 10% słód czekoladowy ciemny Viking Malt 0,2kg - 7% jęczmień palony Viking Malt 0,2kg - 7% Chmiele: Magnum 15g, 13%, granulat Dodatki: trawa cytrynowa 30gWoda: do zacieru i wysładzania - z sieci wodociągowej dodatki do zacieru: 6g kredy piwowarskiej dodatki do wody do wysładzania: kwas mlekowy 80% 2ml dodatki do gotowania: brak Drożdże: FM13 Irlandzkie Ciemności - gęstwa 150ml - III pokolenieZacieranie: 12L wody - 68°C - wrzucenie słodów -- pH=5,6 67°C - 60 min Wysładzanie i filtracja: Odebrano 18L brzeczki 8BLG. Chmielenie: 60 min - Magnum 10g 15 min - Magnum 5g 5 min - trawa cytrynowa 30g Czas gotowania 65 min.Parametry po gotowaniu: 15L brzeczki 10BLGCzas pracy: 5h Fermentacja: Gęstwę dodano do brzeczki o temp. 18°C. 18°C - 1 dzień (temp. brzeczki) 18,5°C - 2 dni (temp. brzeczki) 19,0°C - 4 dni (temp. brzeczki) 19,5°C - 2 dni (temp. brzeczki) 20°C - 7 dni (temp. brzeczki) 21°C - 6 dni (temp. brzeczki) Parametry po fermentacji: Gęstość końcowa 2,5BLG Butelkowanie: 22.8.2022 Zabutelkowano z syropem z 65 g białego cukru. Wyszło 26x0,5l, 2x0,33l Uwagi: Dodatek trawy cytrynowej w tej ilości nic nie wniósł do finalnego piwa. Jej wyczuwalność jest na granicy autosugestii... Edited October 10, 2022 by rkkr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted August 16, 2022 Author Share Posted August 16, 2022 (edited) Warka nr 100 - Niskoalkoholowy Polish Pale Ale - 14.08.2022 Warka numer 100. Zastanawiałem się co uwarzyć… i wybór trochę nietypowy. Często piwowarzy przy okazji setnej warki warzą coś mocnego, RIS-a, Portera Bałtyckiego itp.. A u mnie pierwsza próba uwarzenia piwa niskoalkoholowego Posiłkowałem się tym wątkiem oraz wpisem ze strony bloga piwnego… Zacieranie w 72°C i fermentacja bez kontroli temperatury. Przy okazji jubileuszu kilka refleksji… Przy rozpoczynaniu przygody z piwowarstwem 100 warka wydawała mi się czymś tak odległym, że nie ma szans żebym do niej dociągnął. A tymczasem, jakimś cudem udało się. Zajęło mi to 7lat. 7 lat, w czasie których to hobby ewoluowało. Pierwsze warki to ekscytacja, brak cierpliwości, masa błędów… z czasem trochę to spowszedniało i zaczęło mieszać się z okresami braku warzenia, tak max do ok 2miesięcy. Ale zawsze po takich przerwach miło się wracało do warzenia. Ten jubileusz to jednocześnie 7 lat na tym forum – głównym moim źródłem wiedzy o piwowarstwie. Jeszcze nigdy, na żadnym forum, nie działem tak długo Musiało minąć ponad 12 miesięcy od uwarzenia pierwszego piwa, do czasu aż odważyłem się założyć wątek opisujący moje dokonania… Słody: słód pale ale Weyermann 1kg - 50% słód karmelowy jasny Carahell Weyermann 1kg - 50% Chmiele: Iunga 5g, 12,5%, granulat Sybilla 16g, 6,9%, granulat Dodatki: brakWoda: do zacieru i wysładzania - z sieci wodociągowej dodatki do zacieru: brak dodatki do wody do wysładzania: kwas mlekowy 80% 2ml dodatki do gotowania: brak Drożdże: Safbrew T-58 - uwodnione w temp. ok 30°C przez 30 minutZacieranie: 14L wody - 75°C - wrzucenie słodów -- pH=5,6 72°C - 60 min Wysładzanie i filtracja: Odebrano 20L brzeczki 4,5BLG. Chmielenie: 60 min - Iunga 5g 15 min - Syblilla 8g 5 min - Syblilla 8g Czas gotowania 65 min.Parametry po gotowaniu: 18L brzeczki 5,5BLGCzas pracy: 5h Fermentacja: Drożdże dodano do brzeczki o temp. 20°C. 21°C - 1 dzień (temp. brzeczki) 22°C - 54 dni (temp. brzeczki) Parametry po fermentacji: Gęstość końcowa 3BLG Butelkowanie: 8.10.2022 Zabutelkowano z syropem z 75 g białego cukru. Wyszło 24x0,5l, 13x0,33l Uwagi: Brak czasu spowodował, że piwo spędziło we fermentorze 55dni... i chyba coś zaczęło się za niego zabierać bo po takim czasie pojawiła się na nim lekka piana.. w każdym bądź razie zabutelkowałem i zobaczymy co z tego wyjdzie... odfermentowało 2,5BLG więc finalnie piwo będzie miało ok 1,5% alkoholu, więc bardzo fajnie... no chyba że dofementuje w butelkach 14.10.2022 - po tygodniu od butelkowania pierwsza próba: p otwarciu piwo delikatnie zaczyna się pienić i wychodzić z butelki, ale może to być wina nie rozpuszczonego CO, jest więc szansa, że infekcja daje bardzo subtelne objawy. Natomiast w smaku piwo bardzo w porządku, w ogóle nie czuć, że ma tylko 1,5%... zasyp w postaci 50% słodu karmelowego dał super rezultaty... Edited October 14, 2022 by rkkr BrowarPAPI, Ununul, Joosto and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted October 11, 2022 Author Share Posted October 11, 2022 (edited) Warka nr 101 - Niskoalkoholowy American Pale Ale - 09.10.2022 Drugie piwo niskoalkoholowe... miałem obawy co do stanu gęstwy ale postanowiłem zaryzykować... Zasyp taki sam jak w poprzedniej warce ale chmiel inny, pierwszy raz w użyciu El Dorado... Słody: słód pale ale Weyermann 1kg - 50% słód karmelowy jasny Carahell Weyermann 1kg - 50% Chmiele: El Dorado 30g, 11,1%, granulat Dodatki: brakWoda: do zacieru i wysładzania - z sieci wodociągowej dodatki do zacieru: brak dodatki do wody do wysładzania: kwas mlekowy 80% 3ml dodatki do gotowania: brak Drożdże: Safbrew T-58 - gęstwa 100ml - II pokolenieZacieranie: 14L wody - 75°C - wrzucenie słodów -- pH=5,6 72°C - 60 min Wysładzanie i filtracja: Odebrano 20L brzeczki 5BLG. Chmielenie: 60 min - El Dorado 10g 15 min - El Dorado 10g 0 min - El Dorado 10g Czas gotowania 65 min.Parametry po gotowaniu: 16L brzeczki 6BLGCzas pracy: 6h Fermentacja: Gęstwę dodano do brzeczki o temp. 16°C. 16°C - 1 dzień (temp. brzeczki) 17°C - 1 dzień (temp. brzeczki) 18°C - 5 dni (temp. brzeczki) 19°C - 9 dni (temp. brzeczki) Edited October 25, 2022 by rkkr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.