Jump to content

Browar RKKR


rkkr

Recommended Posts

On 5/25/2022 at 10:33 PM, Mibor said:

Jakiś błąd pomiarowy się tu wkradł. Nie ma fizycznej możliwość, żeby przy tej samej objętości po gotowaniu była wyższa gęstość. A jeszcze jakieś straty pewnie były.

Dzięki za zwrócenie uwagi. Piszę z pamięci po paru dniach od warzenia i dodatkowo nie jestem zbytnio przesadny przy robieniu pomiarów ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Warka nr 99 - Citron Stout - 30.07.2022

 

Warka na zakończenie serii ze stoutami... Pierwsze zastosowanie trawy cytrynowej. Miałem także ochotę dodać trochę skórki z cytryny, ale stwierdziłem, że zobaczę jaki efekt da sama trawa cytrynowa...

 

Słody:

słód pale ale Viking Malt 2,2kg - 76%

słód monachijski typ I Viking Malt 0,3kg - 10%

słód czekoladowy ciemny Viking Malt 0,2kg  - 7%

jęczmień palony Viking Malt 0,2kg - 7%


Chmiele:
Magnum 15g, 13%, granulat

 

Dodatki:
trawa cytrynowa 30g

Woda:
do zacieru i wysładzania - z sieci wodociągowej

dodatki do zacieru: 6g kredy piwowarskiej

dodatki do wody do wysładzania: kwas mlekowy 80% 2ml

dodatki do gotowania:  brak

 

Drożdże:
 FM13 Irlandzkie Ciemności - gęstwa 150ml - III pokolenie

Zacieranie:

12L wody - 68°C - wrzucenie słodów -- pH=5,6

67°C - 60 min

 

Wysładzanie i filtracja:
Odebrano 18L brzeczki 8BLG. 

Chmielenie:
60 min - Magnum 10g

15 min - Magnum 5g

5 min - trawa cytrynowa 30g


Czas gotowania 65 min.

Parametry po gotowaniu:
15L brzeczki 10BLG

Czas pracy:
5h

 

Fermentacja:

Gęstwę dodano do brzeczki o temp. 18°C. 

 

18°C  - 1 dzień (temp. brzeczki)

18,5°C  - 2 dni (temp. brzeczki)

19,0°C  - 4 dni (temp. brzeczki)

19,5°C  - 2 dni (temp. brzeczki)

20°C - 7 dni (temp. brzeczki)

21°C - 6 dni (temp. brzeczki)

 

Parametry po fermentacji:

Gęstość końcowa 2,5BLG

 

Butelkowanie:

22.8.2022

Zabutelkowano z syropem z 65 g białego cukru. 

Wyszło 26x0,5l, 2x0,33l

 

Uwagi:

Dodatek trawy cytrynowej w tej ilości nic nie wniósł do finalnego piwa. Jej wyczuwalność jest na granicy autosugestii...

 

Edited by rkkr
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr 100 - Niskoalkoholowy Polish Pale Ale - 14.08.2022

 

Warka numer 100. Zastanawiałem się co uwarzyć… i wybór trochę nietypowy. Często piwowarzy przy okazji setnej warki warzą coś mocnego, RIS-a, Portera Bałtyckiego itp.. A u mnie pierwsza próba uwarzenia piwa niskoalkoholowego :)

Posiłkowałem się tym wątkiem oraz wpisem ze strony bloga piwnego… Zacieranie w 72°C i fermentacja bez kontroli temperatury.

Przy okazji jubileuszu kilka refleksji…

Przy rozpoczynaniu przygody z piwowarstwem 100 warka wydawała mi się czymś tak odległym, że nie ma szans żebym do niej dociągnął. A tymczasem, jakimś cudem udało się. Zajęło mi to 7lat. 7 lat, w czasie których to hobby ewoluowało. Pierwsze warki to ekscytacja, brak cierpliwości, masa błędów… z czasem trochę to spowszedniało i zaczęło mieszać się z okresami braku warzenia, tak max do ok 2miesięcy. Ale zawsze po takich przerwach miło się wracało do warzenia.

Ten jubileusz to jednocześnie 7 lat na tym forum – głównym moim źródłem wiedzy o piwowarstwie.

Jeszcze nigdy, na żadnym forum, nie działem tak długo :) Musiało minąć ponad 12 miesięcy od uwarzenia pierwszego piwa, do czasu aż odważyłem się założyć wątek opisujący moje dokonania…

 

Słody:

słód pale ale Weyermann 1kg - 50%

słód karmelowy jasny Carahell Weyermann 1kg - 50%


Chmiele:
Iunga 5g, 12,5%, granulat

Sybilla 16g, 6,9%, granulat

 

Dodatki:
brak

Woda:
do zacieru i wysładzania - z sieci wodociągowej

dodatki do zacieru: brak

dodatki do wody do wysładzania: kwas mlekowy 80% 2ml

dodatki do gotowania:  brak

 

Drożdże:
 Safbrew T-58 - uwodnione w temp. ok 30°C przez 30 minut

Zacieranie:

14L wody - 75°C - wrzucenie słodów -- pH=5,6

72°C - 60 min

 

Wysładzanie i filtracja:
Odebrano 20L brzeczki 4,5BLG. 

Chmielenie:
60 min - Iunga 5g

15 min - Syblilla 8g

5 min - Syblilla 8g


Czas gotowania 65 min.

Parametry po gotowaniu:
18L brzeczki 5,5BLG

Czas pracy:
5h

 

Fermentacja:

Drożdże dodano do brzeczki o temp. 20°C. 

 

21°C  - 1 dzień (temp. brzeczki)

22°C - 54 dni (temp. brzeczki) 

 

Parametry po fermentacji:

Gęstość końcowa 3BLG

 

Butelkowanie:

8.10.2022

Zabutelkowano z syropem z 75 g białego cukru. 

Wyszło 24x0,5l, 13x0,33l

 

Uwagi:

Brak czasu spowodował, że piwo spędziło we fermentorze 55dni... i chyba coś zaczęło się za niego zabierać bo po takim czasie pojawiła się na nim lekka piana.. w każdym bądź razie zabutelkowałem i zobaczymy co z tego wyjdzie... odfermentowało 2,5BLG więc finalnie piwo będzie miało ok 1,5% alkoholu, więc bardzo fajnie... no chyba że dofementuje w butelkach :)

14.10.2022 - po tygodniu od butelkowania pierwsza próba: p otwarciu piwo delikatnie zaczyna się pienić i wychodzić z butelki, ale może to być wina nie rozpuszczonego CO, jest więc szansa, że infekcja daje bardzo subtelne objawy. Natomiast w smaku piwo bardzo w porządku, w ogóle nie czuć, że ma tylko 1,5%... zasyp w postaci 50% słodu karmelowego dał super rezultaty...

Edited by rkkr
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka nr 101 - Niskoalkoholowy American Pale Ale - 09.10.2022

 

Drugie piwo niskoalkoholowe... miałem obawy co do stanu gęstwy ale postanowiłem zaryzykować... Zasyp taki sam jak w poprzedniej warce ale chmiel inny, pierwszy raz w użyciu El Dorado...

 

Słody:

słód pale ale Weyermann 1kg - 50%

słód karmelowy jasny Carahell Weyermann 1kg - 50%


Chmiele:
El Dorado 30g, 11,1%, granulat

 

Dodatki:
brak

Woda:
do zacieru i wysładzania - z sieci wodociągowej

dodatki do zacieru: brak

dodatki do wody do wysładzania: kwas mlekowy 80% 3ml

dodatki do gotowania:  brak

 

Drożdże:
 Safbrew T-58 - gęstwa 100ml - II pokolenie

Zacieranie:

14L wody - 75°C - wrzucenie słodów -- pH=5,6

72°C - 60 min

 

Wysładzanie i filtracja:
Odebrano 20L brzeczki 5BLG. 

Chmielenie:
60 min - El Dorado 10g

15 min - El Dorado 10g

0 min - El Dorado 10g


Czas gotowania 65 min.

Parametry po gotowaniu:
16L brzeczki 6BLG

Czas pracy:
6h

 

Fermentacja:

Gęstwę dodano do brzeczki o temp. 16°C. 

 

16°C  - 1 dzień (temp. brzeczki)

17°C  - 1 dzień (temp. brzeczki)

18°C  - 5 dni (temp. brzeczki)

19°C  - 9 dni (temp. brzeczki)

Edited by rkkr
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.