Popular Post ASadam Posted July 12, 2016 Popular Post Share Posted July 12, 2016 Z pierwszą się strasznie męczyłem więc opisze jak zrobiłem drugą bo poszło dużo lepiej. Na początek trzeba zmierzyć ile cm trzeba na jeden zwój. Można oczywiście zwinąć kółko , potem rozprostować i zmierzyć. Zostawiamy tyle co wysokość kadzi + jakieś 25cm. Odmierzamy potem jednakowe odcinki, znacząc markerem na wewnętrznych karbach. Zwijamy wstępnie chłodnicę (dla ułatwienia montażu skręciłem tymczasowo dwoma listewkami). Teraz trzeba przygotować stabilizatory. Najpierw paski blachy (raczej cienkiej, np 0,6mm) o szerokości ok. 2cm znaczymy co 6cm. Kombinerkami zaczynamy wyginać blachę w takie kształty. Te 6cm, to odcinek na jedną przerwę oraz jedną obejmę rurki. Teraz z grubszej blachy 1,2 - 2mm podobnej szerokości paski znaczymy i wiercimy co 8,5cm. (co druga rurka). Warto jednak dolny odcinek nawiercić każdą przerwę a więc ok, 4,2cm. Każdego z opisanych elementów przygotowujemy po 3szt. Przygotowujemy śrubki i nakrętki i zaczynamy montaż. Ja użyłem śrubek m5x16mm a otwory wierciłem 6mm, to znacznie ułatwia montaż. Pierwszy stabilizator montujemy obok znaków naniesionych wcześniej. Dzięki temu chłodnica będzie miała jednakową średnicę każdego zwoju. Potem zakładamy drugi stabilizator oraz trzeci. Ustawiamy co 120st. jeszcze raz sprawdzamy czy nic się nie przesunęło, i czy chłodnica "trzyma pion" Jeśli tak to dokręcamy. Wyjście chłodnicy od dołu warto wyprowadzić na zewnątrz jeśli używamy mieszadła przy chłodzeniu, nie będzie przeszkadzać. Przyłącza warto wywinąć na zewnątrz, na wypadek gdyby coś pociekło. hills, Mechatron, forumwaldek and 5 others 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 Osobiście nakrętki zamienił bym na "kołpakowe". forumwaldek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted July 13, 2016 Author Share Posted July 13, 2016 Tu będą szybkozłączki ogrodowe, ale pewnie zamienione na metalowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baczek1991 Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Super rozwiązanie z oznaczeniem długości zwoju. Ciężo bez tego uzyskać równe zwoje. W przypadku montażu hopstoppera warto zostawić kilka cm blachy od spodu i zwoje nie powinny wtedy kolidować z hopstopperem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted July 16, 2016 Share Posted July 16, 2016 (edited) Mnie nie chodziło o szybkozłączki tylko nakrętki. Zamiast tych które użyłeś Użyłbym kołpakowych: Edited July 19, 2016 by Erikos forumwaldek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
forumwaldek Posted July 17, 2016 Share Posted July 17, 2016 (edited) Fantastyczny instruktarz! Wielkie dzięki. - Waldek Edited July 17, 2016 by forumwaldek Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted July 17, 2016 Author Share Posted July 17, 2016 Użył bym kołpakowych: Dobry pomysł, ale użyłem jakie miałem pod ręką... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts