Jump to content

Witbier z zestawu surowców

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do uwarzenia witbiera i chciałem kupić gotowy zestaw surowców, tylko właśnie który wybrać? W ostatnie fazie w grze pozostały dwie receptury:

http://193.151.8.18/szczegoly.php?_BA_Witbier_130Blg_-_zestaw_surowcow_na_20_litrow_piwa_-_slody_NIEsrutowane&przedm=30353541&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod&sess_id=47420549090

http://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Witbier-zestaw-ze-slodow/192

Która wg Was będzie lepsza?

Z góry dzięki

Jedna cholera,nie poczujesz pewnie różnicy,ale dopytaj z jakiego  roku chmiel,bo mogą wciskać do takich zestawów jakiś prehistoryczny i nie wypijesz tego wita za szybko.

To samo tyczy się kolendry, wybierz gdzie jest indyjską, jak nie ma w obu to szukaj innego z indyjską.

W tym drugim możesz mieć deczko za dużo kolendry, ale to kwestia gustu.

Im więcej pszenicy, tym bardziej piwo będzie zbliżone do stylu.

Zestaw z BA plusuje chmielami i większą ilością skórek pomarańczowych.

W kwestii zasypu- moim zdaniem zestaw z homebeer będzie lepszy.

Skomponuj własny zestaw surowców i po problemie;-)

Wyjściem będzie zamówienie zestawu z BA i dorzucenie z pół kilo płatków pszennych.

Mam trochę za małe doświadczenie i nie chciałbym czegoś zepsuć samemu dobierając składniki. Jeśli chodzi o skórki cytrusowe to planuje dodać skórki starte z pomarańczy, cytryn pod koniec gotowania, tylko w jakiej ilości? 50g?

Wcześniej byłem zdecydowany na zestaw z BA, ale właśnie ten zasyp lepiej wygląda w homebeer.

Do zestawu z BA nie dodawaj więcej skórek. 40g w zupełności wystarczy.

Btw. Co do samodzielnego komponowania receptur - jak czegoś nie spieprzysz, to się nie nauczysz;) możesz jeszcze poszukać receptur na wiki, są sprawdzone i w większości przypadków całkiem niezłe.

Edited by plonk

Niesłodowane ziarno niepodbije ekstraktu. Spowoduje zmętnienie i poprawi pianę.

No tak, przecież koncerniaki są warzone na grysiku kukurydzianym głównie dla poprawienia piany.

Niesłodowane ziarno nie podbije ekstraktu. Spowoduje zmętnienie i poprawi pianę.

No tak, przecież koncerniaki są warzone na grysiku kukurydzianym głównie dla poprawienia piany.

Masz rację, nie powinienem pisać bez elementarnej wiedzy, ludzka rzecz - mylić się. Ubzurało mi się, że niesłodowane=nie fermentowalne. :thumbdown: