Jump to content

Dodać laktozy do Oatmeal Stouta?


Recommended Posts

Potrzeba wtedy dodać też cukier?

 

Jaki cukier, po co?

 

EDIT:

 

Kolega wyżej mnie ubiegł ;)

Edited by jkx6
Link to comment
Share on other sites

Tak chodziło mi o fermentację.

Jeśli do refermentacji to tak, i tak trzeba go dodać.

 

Nie tak szybko. Fermentacja i REfermentacja to dwie różne rzeczy. Fermentacje przeprowadzają drożdże w gotowym nastawie, a refermentacja przeprowadzana jest w butelka już po ukończonej fermentacji w celu nagazowania piwa.

 

Cukru do piwa zacieranego generalnie się nie dodaje. Można dodać do kotła jakiś kandyzowany w przypadku piw belgijskich, ale takiego białego rafinowanego raczej nie. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby dodawali.

Link to comment
Share on other sites

 

Tak chodziło mi o fermentację.

Jeśli do refermentacji to tak, i tak trzeba go dodać.

 

Nie tak szybko. Fermentacja i REfermentacja to dwie różne rzeczy. Fermentacje przeprowadzają drożdże w gotowym nastawie, a refermentacja przeprowadzana jest w butelka już po ukończonej fermentacji w celu nagazowania piwa.

 

Cukru do piwa zacieranego generalnie się nie dodaje. Można dodać do kotła jakiś kandyzowany w przypadku piw belgijskich, ale takiego białego rafinowanego raczej nie. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby dodawali.

 

Czyli rozumiem, że drożdże "złapią" cukry ze słodów, a laktoza nada słodyczy?

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się, że dużo Ci brakuje. Poczytaj wiki i uzupełnij trochę wiedzę o poszczególnych etapach warzenia z zacieraniem.

 

Czy robiłeś kiedykolwiek, jakiekolwiek piwo? Jeżeli nie to wstrzymaj się troszkę z robieniem i doczytaj. A, jeżeli masz już doświadczenie z warzenia z ekstraktów na przykład i chcesz przejść na zacieranie to polecam na początek TO.

 

W skrócie: podczas zacierania enzymy zawarte w słodzie rozcinają skrobie na cukry prostsze które drożdże podczas fermentacji przerabiają na alkohol. Nie trzeba dodawać cukru z zewnątrz,  wszystko jest już w ziarnie. Trzeba to tylko wydobyć przy pomocy temperatury i wody.

 

Co do laktozy to widziałem różne opinie. Jedni twierdzą, że nadaje słodyczy inni, że nie. Jak dla mnie piwo z laktozą ma taki dziwny posmak który sprawia, że mi nie podchodzą takie cuda :( Lecz w zamyśle jest tak jak mówisz, laktoza która jest niefermentowalna powinna nadać słodyczy i ciała piwu.

Link to comment
Share on other sites

 ale takiego białego rafinowanego raczej nie. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby dodawali.

To jeszcze mało słyszałeś ;) Często się dodaje a np. do belgijskich tripli jest wręcz obowiązkowy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.