Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#139  - Diabelskie Liczydło   cold ipa;  19 kwietnia, troszkę wzorowana na Relapse Ipa browaru Wayfinder

 

23.5L/13.8 Blg/IBU 42

 

SKŁAD:

  • Pils Viking 4,4 kg
  • Płatki ryżowe 1 kg
  • Nelson Sauvin 100g
  • Sabro 100g
  • Iunga 7g
  • Zappa 28.5g
  • W34/70

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 4,4 kg - rollercrusher

czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE: tutaj trochę kombinacji

5.5L wody zagrzane w garze do 65C, wrzucone 600g słodu i 1kg płatków ryżowych, doprowadzone do 75C i kleikowanie przez 15min(cały czas mieszane), potem doprowadzone do wrzenia i gotowane przez 30minut(mieszane od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło) -można powiedzieć, że taka mini dekokcja.

w międzyczasie:

woda do zasypu -12.5l

62C - 30'

68C - 25'

 

WYSŁADZANIE:

ok 14.2L; do ~26L;  bardzo powoli się wysładzało, chyba koło 40 minut i musiałem w połowie przemieszać, bo płatki przypchały się przy dolnym sicie, blokując przepływ, przy kolejnym podejściu, dodam łuskę

 

GOTOWANIE 60':

FWH' Iunga 7g

10' po 15g Sabro i Nelson Sauving

5' pół tabletki Whirfloc

0' po 15g Sabro i Nelson Sauvin; hopstand w 84-85C, ok 20 minut.

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: W34/70 -gęstwa, zawartość jednego słoika i połowy drugiego,  zadane w ok 18C

Po gotowaniu(do fermentora): 23,5 L o gęstości 13,8 Plato, IBU 42

Czas pracy  5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 80%(wg BS), dużo, ale to może przez te diabelskie dekokty

 

FERMENTACJA:
burzliwa
18C - 7 dni

Fermentacja w Fermzilli,  ok 10-15 psi

 

cicha(planowana)

14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: po 70g Sabro i Nelsona, Zappa 28,5g(1 oz. opakowanie promo)

Coldcrash 2 dni ok 5C

 

Do kega poszło ~xx litrów o x,x BLG , alkoholu  ok x,x%+ xL P

 

długo stało poza kegatorem, zrobiło się ciepło i jak podpiąłem, to jednak coś mi się wydaję, że mi się gdzieś utleniło, bo zapodaje landryną, być może skończy to w kanalizacji, albo jako dodatek do gotowania.

large.diabelskieliczydo.jpg.d02a878a37399bc90601695ccec4adb9.jpg

Edytowane przez Zdrawko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#140  - Kandelabry Alchemika   MAG ipa;  26 maja, można powiedzieć, że festiwalowe, bo machnięte przed wyjściem na WFDP

 

23L/14,1Blg/IBU 33

 

SKŁAD:

  • Pale Ale Viking 4kg
  • Pils Viking 1,7 kg
  • Płatki ryżowe 0,5 kg
  • Citra 200g
  • Mosaic 200g
  • Iunga 15g
  • London Fog gęstwa

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 5,7 kg - rollercrusher

czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE: tutaj trochę kombinacji

woda do zasypu -20l

64C - 30'

70C - 25'

 

WYSŁADZANIE:

ok 12.7L; do ~28L;  bardzo powoli się wysładzało, a płatków połowę mniej

 

GOTOWANIE 60':

FWH' Iunga 15g

0' po 40g Citra i Mosaic; hopstand w 82-75C, ok 20 minut.

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: London Fog -gęstwa, całość, zadane w ok 19C

Po gotowaniu(do fermentora): 23 L o gęstości 14,5 Plato, IBU 33

Czas pracy  4,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 78%(wg BS)

 

FERMENTACJA:
burzliwa
18C -11 dni

Fermentacja w Fermzilli,  ok 10-15 psi przy końcu, pierwsze 3 dni puszczone na wolno

 

cicha(planowana)

20-14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: po 140g Citra i Mosaic,

Coldcrash 2 dni ok 5C

 

Do kega poszło ~18 litrów o 2,6 BLG , alkoholu  ok 6,2%

 

no i pyszniutkie wyszło. 🙂

Edytowane przez Zdrawko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#141  - JeSaaz 5.0   niby czeskie;  21 czerwca,

 

17L/10 Blg/IBU 25

 

SKŁAD:

  • Pale Ale Viking 2,1kg
  • Monachijski Viking 0,7 kg
  • Carapils 0,15 kg
  • Saaz 75g
  • FM Lutra Kveik

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 2,85 kg - rollercrusher

czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu -12l

66C - 50'

75C - 5'

 

WYSŁADZANIE:

ok 12L; do ~23L;

 

GOTOWANIE 60':

FWH' Saaz 5g

15' Saaz 25g

10' pół tabletki whirfloc

0' po 25g Saaz; hopstand w 82-75C, ok 10 minut.

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 10 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: FM Lutra Kveik - prosto z fiolki bez startera, w końcu to kweje i mało cukrów, zadane w ok 24C, dodane trochę Fermaid O

Po gotowaniu(do fermentora): 17 L o gęstości 10 Plato, IBU 25

Czas pracy  3h +30' sprzątanie/ wydajność ok 76%(wg BS)

 

FERMENTACJA:
burzliwa
25C -14 dni

Fermentacja w Fermzilli,  ok 10-15 psi przy końcu, pierwsze 3 dni puszczone na wolno

 

cicha

5C -5dni(cold crash, okolica 5C)

 

 

Do kega poszło ~16 litrów o 1,9 BLG , alkoholu  ok 4,2%

Edytowane przez Zdrawko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#142  - Genetix vs Archeo    pale ale;  21 lipca

 

22L/12,1Blg/IBU 34

 

SKŁAD:

  • Pale Ale Viking 4kg
  • Owsiany Viking 0,5 kg
  • Pszeniczny o 0,43 kg
  • Citra 100g
  • Mosaic 100g
  • Trident 170g
  • Saaz 10g
  • London Fog gęstwa

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 4,9 kg - rollercrusher

czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu -20l

67C - 60'

 

WYSŁADZANIE:

ok 12.7L; do ~28L;  bardzo powoli się wysładzało, a płatków połowę mniej

 

GOTOWANIE 60':

FWH' Saaz 10g

0' po 35g Citra i Mosaic; hopstand w 82-75C, ok 20 minut.

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: London Fog -gęstwa, całość, zadane w ok 19C

Po gotowaniu(do fermentora): 22 L o gęstości 12,1 Plato, IBU 34

Czas pracy  4,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 72%(wg BS)

 

FERMENTACJA:
burzliwa
18C -21 dni

Fermentacja w Fermzilli,  ok 10-15 psi przy końcu, pierwsze 3 dni puszczone na wolno

 

cicha

20-14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: po 65g Citra i Mosaic i 170g Trident

Coldcrash 2 dni ok 5C

 

Do kega poszło ~18 litrów o x,x BLG , alkoholu  ok x,x%

 

Edytowane przez Zdrawko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#143  - Rampapampa Apa Papampa   pale ale ;  19 sierpnia,

 

22L/12Blg/IBU 30

 

SKŁAD:

  • Pale Ale Viking 4kg
  • Monachijski 0.5kg
  • Iunga 10g
  • Trident 130g
  • Mosaic 100g
  • Nelson Sauvin 100g
  • Iunga 15g
  • FM Lutra Kveik gęstwa

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 4,5 kg - rollercrusher

czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu -16l

66C - 50'

75C - 10'

 

WYSŁADZANIE:

ok 14L; do ~28L;  bardzo powoli się wysładzało, a płatków połowę mniej

 

GOTOWANIE 60':

FWH' Iunga 15g

0' po 30g Trident i Mosaic; hopstand w 80C, ok 20 minut.

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: FM Lutra Kveik -gęstwa, całość, zadane w ok 26C

Po gotowaniu(do fermentora): 22 L o gęstości 12 Plato, IBU 30

Czas pracy  4,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 72%(wg BS)

 

FERMENTACJA:
burzliwa
24C -7 dni

Fermentacja w Fermzilli,  ok 10-15 psi przy końcu, pierwsze 3 dni puszczone na wolno

 

cicha

22-14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: po 100g Nelsona i Trident plus 70g Mosaic

Coldcrash 2 dni ok 5C

 

Do kega poszło ~17,5 litrów o 2,37 BLG , alkoholu  ok 5%

 

 

Edytowane przez Zdrawko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#144  - 0:zero Mordo ; hop water czy tam woda chmielowa;  6 września,

 

Taki fajny tekst przeczytałem i jest jeszcze tam do tego filmik jak to robią w  Lagunitas.

Próba pierwsza, potem spróbuję z drożdżami tak jak radzą.

 

19L/0Blg/IBU 11

 

SKŁAD:

  • woda 21L
  • Mosaic 50g
  • Citra 50g
  • kwas mlekowy ok 9ml
  • chlorek wapnia 4,5g
  • sól 2,5g

GOTOWANIE 10':

 

przy temperaturze ok. 76C odlałem 4,5 litra wody do oddzielnego gara, wrzuciłem po 30g Citra i Mosaic i przykryłem folią aluminiową(nazywa się to dip hopping)

0' po 20g Citra i Mosaic; hopstand w 85C- 80C, ok 10 minut.

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli.

po transferze 4,5L z osobnego gara(60g chmielu) poszło do Fermzilli wraz z całą zieloną zawartością.

 

Po gotowaniu(do fermentora): 19 L / IBU 11

Czas pracy  1h +10' sprzątanie

 

FERMENTACJA :-)

brak

 

3 dni stało w temperaturze 5C, żeby chmieliny opadły na dno.

Do kega poszło 18,5 litra, poszło do szybkiego gazowania

Edytowane przez Zdrawko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#145  - Pieniste Jasne 2.0   niby niemieckie jasne;  13 września

 

22L/12,2 Blg/IBU 35

 

SKŁAD:

  • Pale Ale Viking 4kg
  • Monachijski Viking 0,15kg
  • Carapils 0,3 kg
  • Hallertauer Mittelfrueh 100g
  • Iunga 6g
  • FM Lutra Kveik

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 4,45 kg - rollercrusher

czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu -15,5l

67C - 60'

 

WYSŁADZANIE:

ok 14L; do ~27L;

 

GOTOWANIE 60':

FWH' Iunga 6g

20' Hallertauer Mittelfrueh 25g

10' Hallertauer Mittelfrueh 25g

5' Hallertauer Mittelfrueh 50g

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: FM Lutra Kveik - gęstwa zadane w ok 25-26C

Po gotowaniu(do fermentora): 22 L o gęstości 12,2 Plato, IBU 35

Czas pracy  3h +30' sprzątanie/ wydajność ok 79%(wg BS)

 

FERMENTACJA:
burzliwa
25C -7dni

Fermentacja w Fermzilli,  ok 10 psil; drożdże odpaliły z kopyta po ok 4h(!). Żeby mi w nocy nie zjadły fermentora.

po 48h piana opadła - wydaje się, że główne zadanie wykonały - postoją przez weekend i teoretycznie można będzie w 5 dniu zrobić coldcrash

 

cicha(bez transferu)

5C -3-4dni(cold crash, okolica 5C)

Edytowane przez Zdrawko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#146  - Polska Kronika Chmielowa   polskie jasne górne ;  29 września

 

23,5L/12.5Blg/IBU 25

 

SKŁAD:

  • Pale Ale Viking 4kg
  • Monachijski 0.35kg
  • Carapils 0.3kg
  • Iunga 15g
  • Amora Preta 100g
  • Zula 100g
  • Rody hodowlane EXP 2/20 100g
  • FM Lutra Kveik gęstwa

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 4,65 kg - rollercrusher

czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu -16l

65C - 50'

75C - 10'

 

WYSŁADZANIE:

ok 14L; do ~28L;  bardzo powoli się wysładzało znowu, chyba trzeba podregulować śrutownik

 

GOTOWANIE 60':

FWH' Iunga 15g

0' po 20g każdego z chmieli od Polish hops, hopstand w 75C, ok 20 minut.

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: FM Lutra Kveik -gęstwa, całość, zadane w ok 26C

Po gotowaniu(do fermentora): 23,5 L o gęstości 12.5 Plato, IBU 30

Czas pracy  4,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 80%(wg BS)

 

FERMENTACJA:
burzliwa
25-24C -9 dni

Fermentacja w Fermzilli,  ok 10-15 PSI, pierwsze 2 dni puszczone na wolno, wystartowała po ok 6h, widoczny koniec w 3 dniu, potem czekało na chwile wolnego czasu.

 

cicha

22-14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: po 80g Zuli, Amora Preta i EXP 2/20

Coldcrash 2 dni ok 5C

 

Do kega poszło ~18,5 litra o x,xx BLG , alkoholu  ok x%

Edytowane przez Zdrawko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#147  - Strach ma kwaśne oczy   kwaśna ipka ; 1 listopad

 

17L/10Blg/IBU 21

 

SKŁAD:

  • Pale Ale Viking 2,5kg
  • Owsiany 0.5 kg
  • Iunga 5g
  • Trident 100g
  • Citra 50g
  • Wildbrew Philly Sour

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 3 kg - rollercrusher

czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu -11.5l

66C - 60'

 

WYSŁADZANIE:

ok 13L;  bardzo powoli się wysładzało

 

GOTOWANIE 60':

60' Iunga 5g

0' po 40g Trident, hopstand w 75C, ok 20 minut.

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: Wildbrew Philly Sour suchary z paczki prosto na zlewaną brzeczke do allroundera, zadane w ok 22C

Po gotowaniu(do fermentora):17 L o gęstości 10 Plato, IBU 21

Czas pracy  3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 75%(wg BS)

 

FERMENTACJA:
burzliwa(planowana)
22C -10 dni

Fermentacja w Fermzilli,  ok 10 PSI, pierwsze 3 dni puszczone na wolno, fermentacja "kwasowa" trwała ok 2 dni, po 3 dniach pojawiła się piana czyli rozpoczęła się fermentacja alkoholowa

 

cicha

22-10C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: 60g Trident i 50g Citra, w worku do prosto do kega

 

Do kega poszło ~xx,x litra o x,xx BLG , alkoholu  ok x%

 

edit: ostatecznie po fermentacji i powąchaniu poszło do kibla, kwaśne było słabo - na pewno to nie było w okolicach ph 3.5(nie mierzyłem), do tego śmierdziało zestresowanymi drożdżami i sama fermentacja alkoholowa nie poszła w dobrą stronę. Wg kalkulatora jedna paczka przy tym plato powinna pociągnąć te 17l, ale może swoje odleżały w złych warunkach po drodze i nie dały rady. Chyba nie będę podejmował drugiej próby na tej hybrydzie.

Edytowane przez Zdrawko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#148  - Dymi się na kurią piwną   podwędzany brown ale/mroczne grodziskie ; 3 listopad

 

22L/10Blg/IBU 30

 

SKŁAD:

  • Pszeniczny wędzony dębem Viking 3kg /"data przydatności" do listopada zeszłego roku/
  • Monachijski Viking 1 kg
  • Brown Castle Malting 0.25kg
  • Jęczmień prażony 0.15kg
  • Barwiący obłuszczony 0.1 kg
  • Iunga 20g
  • Saaz 20g
  • FM Lutra Kveik gęstwa

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 4,5 kg - rollercrusher

czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu -15.6l

67C - 60'

 

WYSŁADZANIE:

ok 14L; do ok ~27l

 

GOTOWANIE 60':

60' Iunga 20g

10' po 20g Saaz

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: FM Lutra Kveik gęstwa, zadane w ok 22C

Po gotowaniu(do fermentora):22 L o gęstości 10 Plato, IBU 30

Czas pracy  3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 75%(wg BS)

 

FERMENTACJA:
burzliwa(planowana)
22-23C -10 dni

Fermentacja w Fermzilli,  ok 10 PSI

 

Do kega poszło ~xx,x litra o x,xx BLG , alkoholu  ok x%
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#149  - Małego to nie pije  micro ipa ;  11 listopada,

 

21L/8Blg/IBU 23

 

SKŁAD:

  • Pale Ale Viking 1,8kg
  • Monachijski 0.5kg
  • Płatki owsiane 0,5kg
  • Płatki jęczmienne 0,5kg
  • Iunga 10g
  • Trident 40g
  • Citra 50g
  • Mosaic 50g
  • łuska ryżowa
  • S-33

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 2,3 kg - rollercrusher

czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu -12,5l

67C - 15'

72C - 45'

 

WYSŁADZANIE:

ok 15,5L; do ~25L; 

 

GOTOWANIE 60':

60' Iunga 10g

0' 40g Trident hopstand w 78C, ok 20 minut.

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: S-33-gęstwa, prost z paczki do fermentora podczas zlewania, zadane w ok 21-22C

Po gotowaniu(do fermentora): 22 L o gęstości 8 Plato, IBU 23

Czas pracy  4h +30' sprzątanie/ wydajność ok 68%(wg BS)

 

FERMENTACJA:
burzliwa
22C -7 dni

Fermentacja w Fermzilli,  ok 10-15 psi przy końcu, pierwsze 3 dni puszczone na wolno

 

cicha(planowana)

22-14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: po 50g Mosaic i Citra - do kega

Coldcrash 2 dni ok 5C

 

Do kega poszło ~xx,x litrów o x,xx BLG , alkoholu  ok x%

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#150  - Ostatnia krzywa prosta  małe pale ale ;  1 grudnia,

 

21L/10Blg/IBU 36

 

SKŁAD:

  • Pale Ale Viking 3,86kg
  • Monachijski 0.3kg
  • Płatki owsiane 0,5kg
  • Iunga 25g
  • Trident 120g
  • Citra 100g
  • Mosaic 100g
  • S-33

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 4,66 kg - rollercrusher

czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu -16l

67C - 60'

 

WYSŁADZANIE:

ok 16L; do ~28L; troszke za dużo wysłodziłem i koniec końców wyszła tylko dyszka 

 

GOTOWANIE 60':

60' Iunga 125g

0' 50g Citra hopstand w 78C, ok 20 minut.

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: S-33-gęstwa, , zadane w ok 16C

Po gotowaniu(do fermentora): 24L o gęstości 10 Plato, IBU 36

Czas pracy  4h +30' sprzątanie/ wydajność ok 65%(wg BS), za dużo wody do wysładzania poszło

 

FERMENTACJA:
burzliwa
22C -7 dni

Fermentacja w Fermzilli,  ok 10-15 psi przy końcu, pierwsze 3 dni puszczone na wolno

 

cicha(planowana)

22-14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: po 100g Mosaic i 50g Citra i 120g Trident

Coldcrash 2 dni ok 5C

 

Do kega poszło ~xx,x litrów o x,xx BLG , alkoholu  ok x%

Edytowane przez Zdrawko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#151  - Novy pils/Novy Ja   pilsiwko ;  5 styczni

To pod ten nowy rok, żeby jakoś ruszyć

 

17.5L/11Blg/IBU 32

 

SKŁAD:

  • Pils Viking 3,1kg
  • Wiedeński Viking 0.3kg
  • Carapils 0,3kg
  • Iunga 20g
  • Hallertauer Mittelfrueh 30g
  • Lallemand Nova Lager

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 3.7 kg - rollercrusher

czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu -13.5l

67C - 60'

 

WYSŁADZANIE:

ok 12L; do ~23L; 

 

GOTOWANIE 60':

60' Iunga 20g

10' Hallertauer M. 15g

0' 15g Hallertauer M.,  hopstand w 78C, ok 20 minut.

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: NovaLager - rozsypane na brzeczce podczas zlewania do 'zilli , , zadane w ok 16C.

Skorzystałem z nowego kalkulatora na stronie Lallemanda i wyszło, że przy 11P i ilości 17.5L i temperaturze fermentacji 16C powinna starczyć jedna paczka tych akurat drożdży.

Ogólnie ten kalkulator i to co liczy w miarę zgadza się z moimi doświadczeniami, więc wszedłem w to. Wg tego kalkulatora na warke #147 pomimo, że mniejsza litrażowo i tylko 10P, powinienem użyć 2 paczki tych philly sour'ów, bo przy tych parametrach potrzeba minimum 16g drożdży(a startera nie zrobisz, bo nie rekomendują). Piwo skończyło w kiblu, aromaty zestresowanych grzybów były dominujące. Przy Verdantach na przykład też miałem to samo jak użyłem jednej paczki prosto do fermentora, a wg kalkulatora zabrakło 2-3g, żeby osiągnąć prawidłowy pitch rate. Potem z jednej paczki robiłem mały starter na mieszadle i fermentacja szła gładziutko.

 

Po gotowaniu(do fermentora): 17.5L o gęstości 11 Plato, IBU 32

Czas pracy  3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 68%(wg BS)

 

FERMENTACJA:
burzliwa
16C -7 dni

Fermentacja w Fermzilli,  ok 14 -13 psi, dobite od razu zamknięciu wieczka

 

cicha

7 C -14 dni, ciśnienie w okolicach jednego bara, więc piwo delikatnie już nasycone CO2

 

Do kega poszło ~16,5 litrA o 1,45 BLG , alkoholu  ok 4,9%

 

Próbka siorbnięta przy transferze do kega pozwala mi myśleć, że to dobijanie ciśnienia przed rozpoczęciem fermentacji może robić różnicę, jest jakby czyściej.

Przy ilości drożdży kalkulator ze strony producenta też się sprawdził.

 

Edytowane przez Zdrawko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Zdrawko napisał(a):

pierwsze 3 dni puszczone na wolno

Zaczynam u siebie już od 0,8 bara i zwykle kończy się na 1,8 bara.

Widzę ogromną różnice w profilu piwa - jest praktyczne bez estrów pomimo tego, że temperatury sięgają 16-18°C podczas burzliwej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 5.01.2024 o 17:22, korzen16 napisał(a):

Zaczynam u siebie już od 0,8 bara i zwykle kończy się na 1,8 bara.

Widzę ogromną różnice w profilu piwa - jest praktyczne bez estrów pomimo tego, że temperatury sięgają 16-18°C podczas burzliwej

a widzisz 🙂 błąd, skopiowane z poprzedniej warki. Tutaj, korekta - jako, że nie chcę tu estrów, to od razu nabiłem do 0.7bara i czekam na rozpoczęcie fermentacji

a wpis już koryguję.

czujny piwowar, to skarb 🙂

pzdr

Edytowane przez Zdrawko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#152  - #LetJaceknow  zimna ipa/indiański lager ;  10 luty

Idzie luty, podkuj słody

 

22L/12.5Blg/IBU 40

 

SKŁAD:

  • Pils Viking 4,5kg
  • Płatki ryżowe błyskawiczne 0.5kg
  • Iunga 22g
  • Trident 50g
  • Citra 100g
  • Lallemand Nova Lager

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 4.5 kg - rollercrusher

czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu -17l

67C - 55'

 

WYSŁADZANIE:

ok 14L; do ~28L; 

 

GOTOWANIE 60':

FWH/60' Iunga 22g

0' 50g Trident.,  hopstand w 78C, ok 20 minut.

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: NovaLager - gęstwa zadane w ok 17C.

 

Po gotowaniu(do fermentora): 22L o gęstości 12.5 Plato, IBU 40

Czas pracy  3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 70%(wg BS)

 

FERMENTACJA:
burzliwa(planowana)
16C -7 dni

Fermentacja w Fermzilli,  ok 14 -13 psi, dobite od razu zamknięciu wieczka

 

cicha(planowana)

7 C -5 dni, chmielenie na zimno - Citra 100g.

 

Do kega poszło ~xx,x litra o x,xx BLG , alkoholu  ok x,x%

Edytowane przez Zdrawko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#153  - Z jakim mayo mordo?  ipka pipka  ;  27 marzec

już mi niosą jaja i żury...

 

23,5L/14Blg/IBU 41,5

 

SKŁAD:

  • Pils Viking 4,3kg
  • Pszeniczny 1kg
  • Carapils 0,4kg
  • Iunga 20g
  • Saaz 20g
  • Mosaic 170g
  • Citra 160g
  • Lallemand Nova Lager

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 5.7 kg - rollercrusher

czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu -19l

67C - 60'

75C - 10'

 

WYSŁADZANIE:

ok 13,7L; do ~28L; 

 

GOTOWANIE 60':

FWH/60' Iunga 20g/Saaz 20g

0'  po 30g Citra/Mosaic.,  hopstand w 80C, ok 20 minut.

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: NovaLager - gęstwa zadane w ok 17C.

 

Po gotowaniu(do fermentora): 23,5L o gęstości 14 Plato, IBU 41,5

Czas pracy  3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 75%(wg BS)

 

FERMENTACJA:
burzliwa(planowana)
18C -7 dni

Fermentacja w Fermzilli,  ok 14 -13 psi, dobite od razu zamknięciu wieczka, fermentacja powoli się zbierała(a dziwne, bo dałem sporo gęstwy), na full wystartowało po 24h

 

cicha(planowana)

14 C -5 dni, chmielenie na zimno - Citra 130g./Mosaic 140g

coldcrash

 

Do kega poszło ~xx,x litra o x,xx BLG , alkoholu  ok x,x%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.