Jump to content

New Zealand Pale Ale - prośba o ocenę receptury


Willow

Recommended Posts

Czołem! To moje pierwsze podejście do "nowofalowych" chmieli zza wielkiej wody, więc proszę o pomoc w chmieleniu.

Założenie: lekkie i orzeźwiające piwo na upały.

 

Założona wielkość warki: 30 L

 

Zasyp:

-pale ale: 5 kg

-carahell: 300 g

 

Zacieranie infuzyjne w 67°C

 

Chmielenie:

FWH: 30 g Southern Cross (13,9 % aa)

20' : 15 g Rakau(9,6% aa), 20 g Pacifica(4,8% aa)

0': 15 g Rakau, 25 g Pacifica

Whirlpool: 20 g Rakau, 25 g Pacifica.

 

Fermentacja: US-05 w 18°C

 

Co powiecie? Nie będzie przechmielone?

Link to comment
Share on other sites

Już uwarzone - poszło troszku inaczej:

 

-FWH: 25 g Southern Cross;

-20': 25 g Pacifica;

-0' : 25 g Rakau + 20 g Pacifica

-Whirlpool (79-76 °C, 15'): 25 g Rakau, 25 g Pacifica.

 

Wyszło trochę poniżej 30 L, 13 °Brix.

Cichej nie planuję, bo piwo bardzo na styk z terminem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.