Jump to content

Więcej czekolady w Milk Stout

Recommended Posts

Prosiłbym o poradę i doradztwo. Swego czasu uwarzyłem Milk Stouta o następującym zasypie:

Warka 20l.

-Słód jasny pilzneński Strzegom 3.8kg
-Słód karmelowy Caraaroma 0.25kg
-Słód czekoladowy Strzegom  0.40kg
-Laktoza 0.5kg.
Słód czekoladowy wrzucony na koniec zacierania przy podnoszeniu temp. do mash-out.

Chmielone 40g perle na 60'
Drożdże: Safale S-04

Piwko było udane, bardzo smaczne. Chciałem powtórzyć tę warkę, ale jednocześnie chciałbym uzyskać więcej czekoladowego posmaku przy tak samo niskim poziomie paloności i kwaśności. Co polecacie zrobić, co zmienić w zasypie?

A nie powinieneś tego czekoladowego zatrzeć od początku?

No właśnie nie, polecam artykuł na blogu:

http://blog.homebrewing.pl/kiedy-dodawac-ciemne-slody/

Carafa I Special daje dla mnie fajny posmak czekolady. 

400 gram wystarczy na 20l? Barwa Special I jest wystarczająca?

400 gram wystarczy na 20l? Barwa Special I jest wystarczająca?

Powinno wystarczyć. Pamiętaj tylko, że w zasadzie paloności mieć w tym nie będziesz. A ten czekoladowy ze Strzegomia to jasny czy ciemny? Aha, ale Carafa do zacierania, bo inaczej da tylko kolor, a czekolady nie.

Edited by krzysiek9999

Zrobię eksperyment, zmienię słód palony na innej firmy, dam go trochę mniej, a dodatkowo do zacierania dam słodu typu special, zobaczę, czy podbije to czekoladowość. Ten słód czekoladowy był ciemny, wg słodowni Strzegom, 1100-1300 EBC.

W książce "Mastering Homebrew" jest takie zdanie:

Chocolate    malt    is    misnamed.    It    is    actually    quite    tangy    and    coffeelike,    so    I    recommend    caution.    Black    (patent)    malts    are    often    very    chocolatey;    roasted    unmalted    barley has    a    penetrating    espresso    flavor;    no    wonder    it’s    often    paired    with    the    creaminess    of    flaked    barley.