Skocz do zawartości

Red Rye IPA - prośba o sprawdzenie


clifford_wednesday

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem taką oto recepturę na Red Rye IPA:

http://jerrybrewery.pl/red-rye-ipa-receptura-warzenie-browar-gestwa/

 

Zasyp:
  • Pale Ale – 5 kg
  • żytni – 1 kg
  • Special W – 0,35 kg
  • CaraPils – 0,3 kg

Chmiel
  • Centennial – 100 g
  • Amarillo – 50 g
  • Cascade – 40 g
  • Admiral – 30 g
  • Mosaic – 10 g

Drożdże
  • Danstar Nottingham (1 saszetka)


    Zacieranie:
    • 68 stopni – 60 minut
    • 75 stopni – mash-out

    Chmielenie:
    • 30 g Admiral – 50 minut
    • 50 g Amarillo – 0 minut
    • 40 g Cascade – 0 minut
    • 10 g Mosaic – 0 minut
    • 100 g Centennial – fermentacja cicha (11 dni)

    Fermentacja:
    • burzliwa – 10 dni
    • cicha – 11 dni
    • leżakowanie – 14 dni (do otwarcia pierwszej butelki)



       

     Uwzględniając uwagi samego autora (zacieranie w niższej temp. itd.) receptura wydaje się b. ciekawa, ale zastanawia mnie to chmielenie. Pytania:


    1. Dlaczego Admiral jest na 50' a nie na samym początku?

    2. Czemu wszystkie pozostałe chmiele wrzucone są dopiero na końcu? W jaki sposób w takim przypadku chmiel może oddać smak i czy zatem nie należałoby przesunąć coś na 15' lub 30'?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1.

Licząc w stronę zera to właśnie jest wrzucenie na początku. 50 minut, czyli w 10 minucie 60 minutowego gotowania (ja liczę od przełomu).

Dlaczego tak zrobił? Cytat z jego bloga:

 

 

Chmielenie na goryczkę później, niż na początku gotowania, zdaje egzamin. Udało nam się uzyskać bardzo przyjemny efekt, klasowy, krótki, lecz wyrazisty. W dodatku Admiral to teraz dla mnie numer jeden wśród chmieli goryczkowych (nie mylić z uniwersalnymi)!

Nie wiem, według mnie gdyby wrzucił od razu byłby ten sam efekt + teoretycznie kilka IBU więcej. Może chciał mieć okrągłą liczbę w BeerSmith.

Jeśli wcześniej miał problem z jakością goryczki to problem leży w samym chmielu, fermentacji lub nawet wodzie, nie ma znaczenia czy wrzucił chmiel w 60 czy 50 minucie. Natomiast mogło by mieć gdyby gotował chmiel np 90 minut lub dłużej.

 

2.

Flameout, hopstand, whirlpool - poszperaj w internetach lub nawet tu na forum. Chmielenie na wyłączonym palniku, stosując przerwy w różnych temperaturach daje bardzo dobre efekty.  

Edytowane przez needmorehops
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.