Pan Łyżwa Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 O producenta: An ale strain of Norwegian origin that has an astoundingly wide temperature range (62F-98F) with little difference in flavor profile across the whole range. Temperature control is unnecessary with this strain. It has a unique fruitiness that makes it complementary to modern hop varieties. Details Flocculation:Medium-High Attenuation:75-85% Temperature Range62-98° F (16-37° C) Alcohol Tolerance:11% ABV Omega Yeast Labs Exclusive Od milk the funk: Stein Langlo's Stranda Kveik NCYC 4021 - Only one strain of S. cerevisiae could be revived from this kveik. [5]Also available from Omega Yeast Labs as "HotHead Ale" OYL-057. Ode mnie: Szczep faktycznie odfermentowuje na poziomie podanym przez producenta. Bardzo żarłoczny, szybko startuje nawet przy underpitchingu. Ja zazwyczaj zadawałem drożdże w temperaturze 35°C, ale zadawałem też w 30. Samą fermentacje prowadziłem w około 30°C. Nie miało to jakiegoś wpływu na samą fermntację. Profil cytrus, gruszka, ananas. Podbija chmielowość. Sam styl bazowy do wykonania na tych drożdżach (kveik) raczej do potraktowania jako ciekawostka. Flokulacja jest dość zmienna, drożdże mają tendencje do zbijania się w grudy jak w twarożku wiejskim, aczkolwiek piwa na nich wychodziły mi perfekcyjnie klarowne jak i bardzo zamglone. Raz szczep wyprodukował mi siarkę. cml, Undeath and camilos 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Nie dają wad typowych dla fermentacji w takich temperaturach, takich jak guma balonowa, fuzle, tona estrów, itp? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Nie Bart3q, jest czysty bez problemów. Jak chcesz, mogę dać fiolkę do ciebie przez pocztę. bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Dzięki Bret We Wrocławiu też mamy do nich dostęp, i nawet piłem piwo na nich. Z tym że to piwo było fermentowane w zimnym zakresie, a byłem ciekawy jak na ciepło się zachowują. Jeśli tak jak mówicie, to idealne drożdże na lato! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Łyżwa Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 Jak sie wypowiada pewien pan norweg, nie dokładnie o tym szczepie, ale o jednym z kveików, on fetmentuje w 38°C ale jego brat w 43°C bo bardziej owocowe lubi. bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Łyżwa Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 Na tym blogu jest sporo apropo tej rodziny drożdży: http://www.garshol.priv.no/blog/291.html Tu jeden z kolegów z forum odwalił kawał dobrej roboty: http://www.piwo.org/topic/10465-brasserie-lodzermensch/?p=352280 A tu jeszcze link do Milk the funk: http://www.milkthefunk.com/wiki/Kveik bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeryBerry Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 ciekawy ten szczep. Można to gdzieś w Polsce kupić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Ostatnio Fermentum Mobile wprowadziło do oferty fm53 Kveik Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 (edited) Ja kupiłem saszetka w Stanach i Ostatnio Fermentum Mobile wprowadziło do oferty fm53 Kveik Nie wiem jaki drożdze to jest, bo są 5+ rodzaje kveik. Edited July 25, 2016 by BretBeermann Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Łyżwa Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 (edited) Ostatnio Fermentum Mobile wprowadziło do oferty fm53 Kveik Co do tych FM53 , pytałem fermentu o to który to szczep, ale nie odpowiedzieli. ja osobiście obstawiam, że to któryś z poniższych: Sigmund Gjernes's Voss Kveik The NCYC found that a sample of Sigmund Gjernes's kveik was made up of three strains of S. cerevisiae. No bacterial contamination was found. DNA fingerprinting found the strains to be closely related [6]. See Larsblog Kveik analysis report for more information. NCYC 3995 - original sample of kveik containing three strains of S. cerevisiae. NCYC 3996 - 1st isolate in the 3995 blend. NCYC 3997 - 2nd isolate in the 3995 blend. NCYC 3998 - 3rd isolate in the 3995 blend. Fermentum lubi wybierać sprawdzone szczepy, a te z Voss są dostępne w The Yeast Bay oraz w Omega Labs, ale pod numerem 062. Co do samych Hot Head, na stronie Omega Labs jest oznaczony jako ekskluzywny szczep, co pozwala sądzić, że inni do nie mają. A tu jeszce taki zabawny filmik z drożdżakami. Ja kupiłem saszetka w Stanach i Ostatnio Fermentum Mobile wprowadziło do oferty fm53 Kveik Nie wiem jaki drożdze to jest, bo są 5+ rodzaje kveik. Co do ilości szczepów, według Milk The Funk zarejestrowanych jest 20 szczepów i 3 blendy w banku. Edited July 25, 2016 by Pan Łyżwa BretBeermann and camilos 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted April 18, 2018 Share Posted April 18, 2018 (edited) Da się te HotHeady dostać gdzieś w Polsce? Jest na rynku jakaś lepsza alternatywa dla fermentacji w temperaturze otoczenia >20C? Edited April 18, 2018 by santa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 18, 2018 Share Posted April 18, 2018 Są FM-owskie Kvieki. A te HH możesz odzyskać z butelki: Sposób nie jest ciężki. Właśnie testuje te drożdże, które Daniel odzyskał z butelki i w fermentorze jadą równo, pachną mega owocowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glowa Posted February 15, 2019 Share Posted February 15, 2019 Mam wrażenie, że piwa na tych kveikach dość dobrze znoszą czas, po pół roku lekkie apy/kwasy nadal są ok. Szkoda, że profesja zaczęła pasteryzować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 15, 2019 Share Posted February 15, 2019 Godzinę temu, Glowa napisał: Mam wrażenie, że piwa na tych kveikach dość dobrze znoszą czas, po pół roku lekkie apy/kwasy nadal są ok. Lekkie zagrodowe też dobrze smakuje #56 Gry Set 3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted February 15, 2019 Share Posted February 15, 2019 1 godzinę temu, Glowa napisał: Mam wrażenie, że piwa na tych kveikach dość dobrze znoszą czas, po pół roku lekkie apy/kwasy nadal są ok. Szkoda, że profesja zaczęła pasteryzować. @Glowa osobiście uważam, że bardzo dobrze, że Profesja zaczęła pasteryzować, zwłaszcza, że chce coś wypuszczać na Saccharomyces Ludwigii, ale nie o tym. Sytuacja z dostępnością drożdży płynnych na naszym rynku jest po prostu słaba. Trzeba się uciekać do odzyskiwania z butelek ;). Ale jak tak przeanalizować sytuację, to chyba nie ma co się dziwić. Sami piwowarzy w większości i niestety ciągle, uznają drożdże płynne za trudne, mam też wrażenie, że trochę się ich boją. Z punktu widzenia sprzedawcy, są ryzykowne, bo każda niesprzedana paczka to strata, trzeba też sprzedać je szybko w porównaniu z suchymi. Kolejna sprawa to trendy, co roku można zauważyć modę i fascynację jakimś stylem. Jak sprzedawca nie trafi w szczepy to po prostu nie zejdą i traci na interesie. Drożdże płynne zajmują dużo miejsca, jeżeli chodzi o przechowywanie. Są trudne w transporcie. Nie można ich wysyłać w każdy dzień, bo muszą dojść szybko, nie mogą weekend leżeć w sortowni. Jest duże ryzyko w przypadku jak wysyłka odbywa się w gorące miesiące. Nikt o zdrowych zmysłach nie zamówi ich wysyłkowo w miesiące zimowe bo mogą zamarznąć. To tylko tak z grubsza. Zatem na przedstawicielstwo Omegi czy też Imperiala raczej nie ma co liczyć (aczkolwiek wiem, że próby rozmów były). A nóż, widelec, może się jeszcze uda. Tak sobie głośno myślę, że takie szczepy jak HotHead czy też Hornindial, albo Loki od Imperiala mogłyby sporo namieszać. Zero zabawy w startery, lejesz prosto z paczki, kontrola temperatury to w zasadzie owinięcie kocem fermentora. Nie mają też wyeksponowanego tego charakterystycznego smaku jak Voss kveik. Brzeczkę schłodzisz do tych 30 stopni nawet latem, raj dla wyżej wymienionych szczepów. Świetnie grają z chmielami nowofalowymi. Najbardziej w tej sytuacji jest poszkodowany @Lasek, bidulek musi tym samolotem te paczki targać ;). @Glowa prawdopodobnie HH miałeś właśnie z tej linii dystrybucji norwesko-lotniczo-polskiej. Wiem, że we Wrocławiu, lub okolicy ten szczep w swoich bankach powinny mieć przynajmniej dwie osoby. Jeżeli chcesz mogę zagadać i jak jeszcze je trzymają to pewnie uda się jakoś go dostać. Warunkiem jest ogarnięcie stopniowanego startera. Względnie poczekasz do początku lata, wtedy najczęściej odpalam go ze swoich mrożonek, wtedy mogę wysłać. Glowa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glowa Posted February 16, 2019 Share Posted February 16, 2019 @DanielN dzięki za info - odezwę się jak przyjdą upały Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted February 22, 2019 Share Posted February 22, 2019 @DanielN Esencje smaku dealuje Imperialami, ale A43 nie mają w ofercie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted April 18, 2019 Share Posted April 18, 2019 Moje małe spostrzeżenia po pierwszej warce na tych drożdżach: -starter śmierdział okrutnie jajem -drożdże mocno zwalniają na koniec -przy fermentacji w dolnym zakresie temperaturowym (u mnie około 22 stopni) piwno idealnie czyste, przy zlewaniu na chmiel 0 estrów itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted May 22, 2019 Share Posted May 22, 2019 Update po 3 warkach: - stosunkowo mało piany, 24 litry w wiadrze nie stanowiły problemu i nie wychodzą na spacer - kilkutygodniowa gęstwa to żaden problem dla tych drożdży, piwo wychodzi czyste - przy underpitchingu lag ok. 12h - przy standardowych temperaturach 20-22 stopni dają bardzo czysty profil, praktycznie 0 estrów - wyższe temperatury to estry jabłkowo - gruszkowe, dla mnie zbyt mdłe poza tym nie lubię tych owoców - bardzo szybka fermentacja - od zadania do rozlania max 10 dni przy wyższych blg - w brucie dały alkoholową goryczkę, ciężko powiedzieć dlaczego Link to comment Share on other sites More sharing options...
golden_boy Posted November 29, 2019 Share Posted November 29, 2019 Mam pytanie, robicie starter z tych drożdży czy lejecie bezpośrednio z saszetki do wiadra z brzeczką? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted November 30, 2019 Share Posted November 30, 2019 Nie wiem jak bardzo dostałeś je "skatowane" i z jakiego źródła, ale zazwyczaj ... W dniu 29.11.2019 o 13:15, golden_boy napisał: saszetki do wiadra z brzeczką Link to comment Share on other sites More sharing options...
golden_boy Posted December 1, 2019 Share Posted December 1, 2019 Ok. Dzięki za odpowiedź. Kupiłem w Twoim Browarze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now