Jump to content

Zebranie zrożdży

Recommended Posts

Wczoraj (wtorek) uwarzyłem piwo i wieczorem dodałem drożdże, w tej chwili już ładnie pracują. W sobotę chciałbym uwarzyć kolejną warkę i wykorzystać drożdże z poprzedniej fermentacji, teraz nie wiem jak to zrobić.

Mogę w sobotę przelać obecną warkę na cichą i zebrać drożdże, ale nie wiem czy wystarczy im czasu do zakończenia fermentacji burzliwej. Myślę też na pobraniem drożdży bez przelewania, ale nie wiem jak to zrobić... W sobotę zassać wężykiem trochę osadu z dna jeśli takowy powstanie, albo nabrać po prostu szklankę piwa i wlać do drugiego fermentora? Co radzicie?

Co radzicie?

Jestem w liczbie pojedynczej, ale:

Zostawić fermentujące piwo w spokoju na dwa do trzech tygodni.

Kupić nową saszetkę drożdży i uwarzyć drugie piwo.

Poczekać dwa do trzech tygodni i po przelaniu na cichą/ zabutelkowaniu pierwszego piwa wykorzystać gęstwę.

Edited by zasada

Nie ma co kombinować z jakimś zasysaniem,  przelewaniem szklankami piwa fermentującego itp.

Zasada dobrze pisze, piwo które fermentuje zostaw w spokoju. Kup nowe suchary użyj ich.

Często tego samego dnia przelewałem piwo na cichą i warzyłem nowe piwo i  wykorzystywałem świeżą  gęstwe za pomocą dużej strzykawki.

Poczekać dwa do trzech tygodni i po przelaniu na cichą/ zabutelkowaniu pierwszego piwa wykorzystać gęstwę.

Mogę poczekać z przelewaniem dwa tygodnie. Pytanie tylko, czy po dwóch tygodniach w piwie 14 blg gęstwa będzie w dobrej kondycji?

Edited by Regis