Regis Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Wczoraj (wtorek) uwarzyłem piwo i wieczorem dodałem drożdże, w tej chwili już ładnie pracują. W sobotę chciałbym uwarzyć kolejną warkę i wykorzystać drożdże z poprzedniej fermentacji, teraz nie wiem jak to zrobić. Mogę w sobotę przelać obecną warkę na cichą i zebrać drożdże, ale nie wiem czy wystarczy im czasu do zakończenia fermentacji burzliwej. Myślę też na pobraniem drożdży bez przelewania, ale nie wiem jak to zrobić... W sobotę zassać wężykiem trochę osadu z dna jeśli takowy powstanie, albo nabrać po prostu szklankę piwa i wlać do drugiego fermentora? Co radzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 (edited) Co radzicie? Jestem w liczbie pojedynczej, ale: Zostawić fermentujące piwo w spokoju na dwa do trzech tygodni. Kupić nową saszetkę drożdży i uwarzyć drugie piwo. Poczekać dwa do trzech tygodni i po przelaniu na cichą/ zabutelkowaniu pierwszego piwa wykorzystać gęstwę. Edited July 27, 2016 by zasada jkx6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Nie ma co kombinować z jakimś zasysaniem, przelewaniem szklankami piwa fermentującego itp. Zasada dobrze pisze, piwo które fermentuje zostaw w spokoju. Kup nowe suchary użyj ich. Często tego samego dnia przelewałem piwo na cichą i warzyłem nowe piwo i wykorzystywałem świeżą gęstwe za pomocą dużej strzykawki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regis Posted July 27, 2016 Author Share Posted July 27, 2016 (edited) Poczekać dwa do trzech tygodni i po przelaniu na cichą/ zabutelkowaniu pierwszego piwa wykorzystać gęstwę. Mogę poczekać z przelewaniem dwa tygodnie. Pytanie tylko, czy po dwóch tygodniach w piwie 14 blg gęstwa będzie w dobrej kondycji? Edited July 27, 2016 by Regis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Będzie dobra, dwa tygodnie to nie tak wcale długa fermentacja burzliwa ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Możesz próbować zbierać z piany, poczytaj sobie o tym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Regis ja wykorzystywalem drozdze z 3 tygodniowej burzliwej i nie bylo najmniejszego problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts