Jump to content

Zebranie zrożdży


Recommended Posts

Wczoraj (wtorek) uwarzyłem piwo i wieczorem dodałem drożdże, w tej chwili już ładnie pracują. W sobotę chciałbym uwarzyć kolejną warkę i wykorzystać drożdże z poprzedniej fermentacji, teraz nie wiem jak to zrobić.

 

Mogę w sobotę przelać obecną warkę na cichą i zebrać drożdże, ale nie wiem czy wystarczy im czasu do zakończenia fermentacji burzliwej. Myślę też na pobraniem drożdży bez przelewania, ale nie wiem jak to zrobić... W sobotę zassać wężykiem trochę osadu z dna jeśli takowy powstanie, albo nabrać po prostu szklankę piwa i wlać do drugiego fermentora? Co radzicie?

Link to comment
Share on other sites

Co radzicie?

Jestem w liczbie pojedynczej, ale:

Zostawić fermentujące piwo w spokoju na dwa do trzech tygodni.

Kupić nową saszetkę drożdży i uwarzyć drugie piwo.

Poczekać dwa do trzech tygodni i po przelaniu na cichą/ zabutelkowaniu pierwszego piwa wykorzystać gęstwę.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Nie ma co kombinować z jakimś zasysaniem,  przelewaniem szklankami piwa fermentującego itp.

 

Zasada dobrze pisze, piwo które fermentuje zostaw w spokoju. Kup nowe suchary użyj ich.

Często tego samego dnia przelewałem piwo na cichą i warzyłem nowe piwo i  wykorzystywałem świeżą  gęstwe za pomocą dużej strzykawki.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Poczekać dwa do trzech tygodni i po przelaniu na cichą/ zabutelkowaniu pierwszego piwa wykorzystać gęstwę.

 

Mogę poczekać z przelewaniem dwa tygodnie. Pytanie tylko, czy po dwóch tygodniach w piwie 14 blg gęstwa będzie w dobrej kondycji?

Edited by Regis
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.