Jump to content

Piwo niedogazowane, slodkie


ManiekCDL

Recommended Posts

Witam, wakacje lecą za kilka miesięcy temperatura spadnie i będzie można zacząć zabawę z piwem.

Rok temu pierwszy raz rozpocząłem z nim przygodę i nie spodziewałem się fajerwerków na pierwszy raz, ale tym razem chciałbym zrobić już dobre.

 

Piwa robiłem dwa + cydr. Po kolei:

1. Pils - wyszło trochę jak by słodkie, mało gazu - dawałem miarkę odpowiednią

2. Special Bitter - jak wyżej

3. Cydr - cydr z soków z kartonu, wszystko cacy

 

Nie dogazowowanie i zbyt słodkie - przychodzi mi na myśl jedna sprawa - za mocny roztwór dałem do sterylizacji butelek, co zabiło częściowo drożdże i nie dało odpowiedniego nagazowania i przesłodziło piwo.

Pewnie już się nic nie da z tym zrobić po takim czasie :) Ale chcę poznać możliwe przyczyny tego stanu by nie popełnić ponownie tego samego błędu.

Piwa butelkowałem jakoś na początku kwietnia.

 

Proszę o pomoc:)

 

EDIT: robiłem te piwa z puszek.

Edited by ManiekCDL
Link to comment
Share on other sites

Trochę więcej informacji się przyda.

Ile blg miały piwka i cydr przed i po fermentacji?

Ile dałeś gram papu dla drożdży na litr piwa/cydru?

W jakiej temp piwa fermentowały i refermentowały?

Czym i jak dezyfekowaleś, krok po kroku?

Link to comment
Share on other sites

Ok, to podaje:

Jeśli chodzi o cydr to było to  12 blg przed, a na koniec zjechało do zera - cydr nie jest słodki jak te dwa inne piwka.

Niestety nie mierzyłem blg startowego tych dwóch piw, miało mieć tyle ile podawała instrukcja :)

A po fermentacji Pils miał 2 blg a Bitter 4 - co w jego przypadku tłumaczy słodkość ale nie, aż taka :)

Dawałem tyle cukru do nagazowania ile było w miarce na butelki 0.5l.

Fermentowały w temperaturze 20-22 stopni, Pils był w większych widełkach bo jakieś 12-20

Jeśli chodzi o refermentację to kilka dni trzymałem je w takiej temperaturze jak wcześniej, a teraz stoją cały czas w piwnicy w temp pewnie 8-14 (teraz cieplej bo lato)

Pirosiarczyn sodu - tym wszystko, std dezynfekcja wszystkiego wcześniej, jeśli chodzi o same butelki to pierw mycie woda z płynem, płukanie wodą, następnie mam taką małą pompkę, w której miałem piro zrobione, kilką wciśnięć i na suszarkę do butelek do osuszenia i butelkowanie, po zakapslowaniu trochę ruszania butelką by cukier się rozpuścił i tyle.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.