ManiekCDL Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 (edited) Witam, wakacje lecą za kilka miesięcy temperatura spadnie i będzie można zacząć zabawę z piwem. Rok temu pierwszy raz rozpocząłem z nim przygodę i nie spodziewałem się fajerwerków na pierwszy raz, ale tym razem chciałbym zrobić już dobre. Piwa robiłem dwa + cydr. Po kolei: 1. Pils - wyszło trochę jak by słodkie, mało gazu - dawałem miarkę odpowiednią 2. Special Bitter - jak wyżej 3. Cydr - cydr z soków z kartonu, wszystko cacy Nie dogazowowanie i zbyt słodkie - przychodzi mi na myśl jedna sprawa - za mocny roztwór dałem do sterylizacji butelek, co zabiło częściowo drożdże i nie dało odpowiedniego nagazowania i przesłodziło piwo. Pewnie już się nic nie da z tym zrobić po takim czasie Ale chcę poznać możliwe przyczyny tego stanu by nie popełnić ponownie tego samego błędu. Piwa butelkowałem jakoś na początku kwietnia. Proszę o pomoc:) EDIT: robiłem te piwa z puszek. Edited July 27, 2016 by ManiekCDL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Trochę więcej informacji się przyda. Ile blg miały piwka i cydr przed i po fermentacji? Ile dałeś gram papu dla drożdży na litr piwa/cydru? W jakiej temp piwa fermentowały i refermentowały? Czym i jak dezyfekowaleś, krok po kroku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ManiekCDL Posted July 27, 2016 Author Share Posted July 27, 2016 Ok, to podaje: Jeśli chodzi o cydr to było to 12 blg przed, a na koniec zjechało do zera - cydr nie jest słodki jak te dwa inne piwka. Niestety nie mierzyłem blg startowego tych dwóch piw, miało mieć tyle ile podawała instrukcja A po fermentacji Pils miał 2 blg a Bitter 4 - co w jego przypadku tłumaczy słodkość ale nie, aż taka Dawałem tyle cukru do nagazowania ile było w miarce na butelki 0.5l. Fermentowały w temperaturze 20-22 stopni, Pils był w większych widełkach bo jakieś 12-20 Jeśli chodzi o refermentację to kilka dni trzymałem je w takiej temperaturze jak wcześniej, a teraz stoją cały czas w piwnicy w temp pewnie 8-14 (teraz cieplej bo lato) Pirosiarczyn sodu - tym wszystko, std dezynfekcja wszystkiego wcześniej, jeśli chodzi o same butelki to pierw mycie woda z płynem, płukanie wodą, następnie mam taką małą pompkę, w której miałem piro zrobione, kilką wciśnięć i na suszarkę do butelek do osuszenia i butelkowanie, po zakapslowaniu trochę ruszania butelką by cukier się rozpuścił i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ManiekCDL Posted August 2, 2016 Author Share Posted August 2, 2016 ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.