Skocz do zawartości

Chrzan?


mkmumin

Rekomendowane odpowiedzi

Chrzan w piwie? czy to ma sens?

Gdy byłem nastolatkiem, ponad 25 lat temu, byłem zapalonym akwarystą.  Dużo czytałem na temat tego hobby i kiedyś trafiłem na artykuł o zastosowaniu chrzanu. Chrzan ma wartości konserwujące, chyba zawiera substancje antybakteryjne, dlatego stosuje się go np przy kiszeniu ogórków. autor tamtego artykułu  testował użycie korzenia chrzanu w akwarium, jako naturalny antybiotyk. Też tak zrobiłem. Nie wiem czy pomogło ale na pewno żadnych skutków ubocznych nie stwierdziłem. tak sobie myślę: A może by tak do piwa? Czy ktoś z Was drodzy forumowicze coś takiego próbował? Co o tym sądzicie? Zamierzam spróbować w niedalekiej przyszłości ale może szkoda wyłamywać otwarte drzwi i ktoś już próbował i efekt jest kiepski?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale co tak właściwie chcesz osiągnąć? Jeśli efekty aromatyczne to droga wolna, co kto lubi. Jeśli chodzi Ci wyłącznie o właściwości antybakteryjne to nie widzę tutaj większego sensu. Masę antybakteryjnych rzeczy można by do piwa wrzucić tylko po co. Odpowiednia dezynfekcja robi swoje, poza tym sam chmiel ma już takie właściwości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.