Jump to content

Kamień do napowietrzania

bart3q

Recommended Posts

Siemka.

Szukam nierdzewnego kamienia do napowietrzania. Plan jest taki: Kupić kamień z nierdzewki, dezynfekować go temperaturą, a brzeczkę natleniać pompką akwariową do niego podłączoną, i tłoczącą powietrze.

Znalazłem taki kamień na ali:

http://www.aliexpress.com/store/product/Homebrew-Diffusion-Stone-304-stainless-0-5-Micron-Oxygen-Stone-Kegging-Homebrew-1-4-Barb-for/1768259_32325289170.html

są też dość popularne kamienie i średnicy porów 2um. Znalazłem gdzieś mglistą informację, że kamienie 0.5 są do czystego tlenu, a 2um są do powietrza.

Ktoś ma wiedzę czy to prawda?

Czy przez kamień o średnicy 0.5um przejdą mi jakieś bakterie które psują piwo? A może za duża średnica porów i i tak trzeba stosować filtr HEPA? Z tego co czytam, takie filtry mają pory wielkości około 0,3um, więc niewiele mniejszą niż pory w tym kamieniu...

Jakiś czas temu kupiłem od chonoli kamień 2mu z gwintem 1/2 żeby napowietrzać w przepływie przez trójnik. Miałem zamiar napowietrzać takim ustrojstwem co to do inhalacji słyży... ale chwilowo porzuciłem ten pomysł :P. Co do sterylności napowietrzania.... napowietrzam przez kilkukrotne przelewanie z wiadra do wiadra, pomijam jakość piw ale pół sukcesu to nie sterylność tego powietrza a jakość,kondycja i ilość drożdży. Filtry a i owszem jednak wiecej uwagi lepiej poświęcić chyba drożdżom.... taką mam koncepcję :D

Edited by b.dawid

Na aliexpress ponad dwa razy taniej ;)
Będziesz natleniał czystym O2? Bo z tego co czytałem (nie wiem czy to prawda), to na 0.5um pompka akwariowa może mieć problemy z pracą (za małe ciśnienie), i trzeba używać kompresora albo gazu z butli. Z kompresorem natomiast nie wiem jak sobie filtry do dezynfekcji powietrza poradzą.

Jak ktoś ma kranik w garnku to fajny jest taki zestaw do napowietrzania w przepływie - http://www.aliexpress.com/item/Homebrew-Inline-Aeration-Oxygenation-Diffusion-Stone-2-Micron-1-2-MPT/32495491525.html?ws_ab_test=searchweb201556_7,searchweb201602_3_10057_10056_10055_10037_10049_10033_10059_10032_10058_10017_405_404_10040_10060_412,searchweb201603_2&btsid=20d07350-3bda-42a4-80a0-7139c63eb45b.

wiecej uwagi lepiej poświęcić chyba drożdżom

Drożdżom uwagę poświęcam swoją drogą ;)

Tak przy okazji - takie kamienie są też używane do szybkiego nagazowywania piwa w kegu (byo 2004 mar-apr):

post-5920-0-92659000-1469643774_thumb.png

Edited by bart3q

Dokładnie taką opcję z trójnikiem kombinowałem :) sprawdzę w wolnym czasie jak sobie radę daje ten inhalator.

Czesław odstawia taczanie fermentora do napowietrzania? Świat się kończy :P.

"Czystym" tlenem kolega rav chyba miał walczyć przez kamyk od chinoli. Z tym że ten czysty to miał być medyczny a ponoć jeszcze czystszy jest spawaliczy ot ciekawostka. "Ponoć" bo sam nie dociekałem ba czym ra czystszość polega

Edited by b.dawid

Jest czystość chemiczna a jest mikrobiologiczna , myślę że w spawalnictwie bardziej chodzi o tą pierwszą ( wiem że przy spawaniu pewnych stopów czystość gazów ma ważne znaczenie ) . W medycynie raczej nie wielkie domieszki azotu czy jeszcze czegoś tam npr. co2 raczej wielkiej tragedii nie zrobią w odróżnieniu od kilku komórek złośliwych jednokomórkowców .

P.s. Ja używam kamień nierdzewny używany w tłumikach pneumatycznych + nie wielki kompresor + filtr hepa . I daję rady przy czym zadowalająco , choć uważam ze czysty tlen lepszy , ale bardziej kłopotliwe i bardziej nie bezpieczne

Edited by czeburaszka710

P.s. Ja używam kamień nierdzewny używany w tłumikach pneumatycznych + nie wielki kompresor + filtr hepa . I daję rady przy czym zadowalająco , choć uważam ze czysty tlen lepszy , ale bardziej kłopotliwe i bardziej nie bezpieczne

Jaki filtr hepa używasz?

Obawiam się, że przez taki kamień napowietrzający tylko butla przepcha tlen.

Swego czasu zakupiłem taki kamień i próbowałem z różnymi pompkami i w końcu zarzuciłem ten pomysł.

W tym roku chyba zakupię sobie butle z tlenem i wrócę do tematu.

A jak myślisz, kompresor podający kilka barów da radę?

No i kwestia czy te 0.5 um zatrzymuje samo z siebie bakterie, czy tak czy siak trzeba filtr hepa. Bo jeśli tak, to nie ma sensu kombinować z kamieniem 0.5 um, tylko od razu lepiej kupić 2um

• 2 months later...

Pompka akwariowa nie daje rady przy kamieniu 5μm. Sprawdzając na reduktorze, minimalne ciśnienie to 0,5Bar. Idealne od 0,6-0,8 Bar.

Ja zastosowałem połączenie kamienia+ inhalator (ceny od 70-120zł) Mój bije ponad 1 Bar. Tłucze się trochę na filmie, bo jest krzywo położony na blacie.

Filtry w zestawie do inhalatora:

16ii8g7.jpg

Edited by vettis

Raczej nie. Pompki akwariowe odpadają do tego kamienia. Musi mieć min 0,5 Bar. Standardowe mają ~0,2-0,25 Bar.

Duże pompki akwariowe kosztują dużo, a i tak nie dają dużego ciśnienia, więc taniej kupić inhalator, taki który jest przystosowany do pracy ciągłej.

Edited by vettis

• 2 weeks later...

A po co?

Trzymanie w kwasowym ClO2 nie jest dobre.

Ale przecież możesz go trzymać na sucho, przed i po użyciu wygotowac albo przemyć ługiem

Starsan to też kwas, nie wiem jak reaguje z nierdzewką (ale raczej jest obojętny).

Mycie w OXI/ NaOH, a dezynfekowałbym oxi lub temperaturą (największa pewność że w wszystkie zakamarki dojdzie)

• 2 months later...

Trochę odświeżę temat. Czy ma ktoś udaną próbę zestawu : inhalator i kamień z nierdzewki z porami 2μm ?

Nie chciałbym powiększać domowego złomowiska. Pompka do akwarium nie dała rady.

Mam za to inne pytanie jak dajecie sobie radę z pianą?

A kamienie nie są przypadkiem 2 i 0,5 mikrona? W sumie to nie jestem pewien jaki mam kamień, ale działa super :)

Edited by sziszi

Ale ja pytałem o 2μm.

A ile masz tej piany ?

2 czy 5 :)

W klasycznym wiadrze raczej się nie da dobrze napowietrzyć. Może jak będziesz miał 20litrów brzeczki.

W wiadrze 42l, ~35litrów brzeczki ucieka po 15minutach.