Jump to content

mieszadło z drewna olchowego


marekm

Recommended Posts

Właśnie z nudów i sztachetki olchowej zrobiłem sobie mieszadełko i teraz zastanawiam się czy czymś to zaimpregnować, może olejem spożywczym?

Jak myślicie, impregnować, zostawić surowe?

 

Używać w domowym browarze a może takie rzeczy nadają się tylko do ozdoby ściany?

 

gallery_14741_732_19102.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jak myślicie, impregnować, zostawić surowe? Używać w domowym browarze a może takie rzeczy nadają się tylko do ozdoby ściany?

Używać możesz, ale olej (tłuszcze) i piwo to wrogowie ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Sam szykuje się do zrobienia czegoś takiego, ale wstępnie nastawiałem się na jesion.

Wypróbuj i daj znać jak sprawi się olcha.

 

Oczywiście o oleju nie może być mowy.

 

Ja też chciałem Jesion ale nie mogłem znaleźć odpowiedniego kawałka a okazuje się że sztachetka olchowa nieimpregnowana kosztuje kilka złotych.

Przetestowane!

Jak gar zacierny [emalia 40l]  stoi niżej niż na blacie, to czysta przyjemność - Stoisz sobie i wiosłujesz bez trudu we wszystkich kierunkach - Polecam!

 

 

Pozdrawiam,

Link to comment
Share on other sites

I jak impregnowałeś czymś?

 

Zostawiłem surowe. Po pierwszej warce - wygląda nadal jak nieużywane także niepotrzebne były moje obawy że nasiąknie, zmieni kolor i będzie śmierdzieć

Link to comment
Share on other sites

 

Używać możesz, ale olej (tłuszcze) i piwo to wrogowie ;)

 

Nie do końca, mogą się zaprzyjaźnić :)

Przepraszam za offtop, ale używam z powodzeniem kropli (jednej na warkę) oleju roślinnego zamiast napowietrzania brzeczki przed fermentacją.

 

marekm, dnia 19 sierpień 2016 - 12:51, napisał:snapback.png

 

wizi, dnia 19 sierpień 2016 - 12:48, napisał:snapback.png

I jak impregnowałeś czymś?

 

Zostawiłem surowe. Po pierwszej warce - wygląda nadal jak nieużywane także niepotrzebne były moje obawy że nasiąknie, zmieni kolor i będzie śmierdzieć

 

Przechowuj umyte i suche, a będzie służyło bez obaw, choć pewnie z czasem zmieni kolor    ;)

Edited by mimazy
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.