marekm Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 Właśnie z nudów i sztachetki olchowej zrobiłem sobie mieszadełko i teraz zastanawiam się czy czymś to zaimpregnować, może olejem spożywczym? Jak myślicie, impregnować, zostawić surowe? Używać w domowym browarze a może takie rzeczy nadają się tylko do ozdoby ściany? cml and br.an.tr 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 Jak myślicie, impregnować, zostawić surowe? Używać w domowym browarze a może takie rzeczy nadają się tylko do ozdoby ściany? Używać możesz, ale olej (tłuszcze) i piwo to wrogowie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 Nie wspominając ze olej spożywczy po pewnym czasie jełczeje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANalfabeta Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 (edited) Sam szykuje się do zrobienia czegoś takiego, ale wstępnie nastawiałem się na jesion.Wypróbuj i daj znać jak sprawi się olcha. Oczywiście o oleju nie może być mowy. Edited August 18, 2016 by ANalfabeta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekm Posted August 19, 2016 Author Share Posted August 19, 2016 Sam szykuje się do zrobienia czegoś takiego, ale wstępnie nastawiałem się na jesion. Wypróbuj i daj znać jak sprawi się olcha. Oczywiście o oleju nie może być mowy. Ja też chciałem Jesion ale nie mogłem znaleźć odpowiedniego kawałka a okazuje się że sztachetka olchowa nieimpregnowana kosztuje kilka złotych. Przetestowane! Jak gar zacierny [emalia 40l] stoi niżej niż na blacie, to czysta przyjemność - Stoisz sobie i wiosłujesz bez trudu we wszystkich kierunkach - Polecam! Pozdrawiam, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted August 19, 2016 Share Posted August 19, 2016 I jak impregnowałeś czymś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekm Posted August 19, 2016 Author Share Posted August 19, 2016 I jak impregnowałeś czymś? Zostawiłem surowe. Po pierwszej warce - wygląda nadal jak nieużywane także niepotrzebne były moje obawy że nasiąknie, zmieni kolor i będzie śmierdzieć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted August 20, 2016 Share Posted August 20, 2016 (edited) Używać możesz, ale olej (tłuszcze) i piwo to wrogowie Nie do końca, mogą się zaprzyjaźnić Przepraszam za offtop, ale używam z powodzeniem kropli (jednej na warkę) oleju roślinnego zamiast napowietrzania brzeczki przed fermentacją. marekm, dnia 19 sierpień 2016 - 12:51, napisał: wizi, dnia 19 sierpień 2016 - 12:48, napisał: I jak impregnowałeś czymś? Zostawiłem surowe. Po pierwszej warce - wygląda nadal jak nieużywane także niepotrzebne były moje obawy że nasiąknie, zmieni kolor i będzie śmierdzieć Przechowuj umyte i suche, a będzie służyło bez obaw, choć pewnie z czasem zmieni kolor Edited August 20, 2016 by mimazy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.