kukuryku Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 (edited) Witam, Chciałbym się was zapytać co sądzicie o zacieraniu świeżo zrobionego słodu bez jego suszenia i śrutowania. Po prostu robię słód i taki mokry miele w maszynce do mięsa i go zacieram. Karol Edited August 2, 2016 by kukuryku Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 Nie próbowałem sam. Za Lehrem: ,, domowi piwowarzy, którzy lubią eksperymentowac, mogą zakończyc slodowanie juz przed suszeniem i sprobowac uwarzyc piwo ze slodu zielonego. Muszą to jednak zrobić wkrotce po slodowaniu, poniewaz trwalosc takiego slodu jest ograniczona . Ale uwaga ! Slod zielony moze nadac piwu nieprzyjemny smak. Dlatego nawet ukierunkowane na minimalizowanie kosztow browary amerykanskie uzywają go jedynie jako dodatku do slodu suszonego. W Europie slod zielony raczej nie jest stosowany " Link to comment Share on other sites More sharing options...
manhat Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 Jw.Ponadto wskazana jest przerwa białkowa, no i oczywiście problemy z filtracja. Na pewno będzie sporo roboty syfu i nerwów. Ale piwowarstwo domowe do eksperymenty. Najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie słodu zielonego jako słód dodatkowy a nie podstawowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now