Jump to content

Zacieranie wieżo zrobionego słodu


Recommended Posts

Witam,

 

Chciałbym się was zapytać co sądzicie o zacieraniu świeżo zrobionego słodu bez jego suszenia i śrutowania. Po prostu robię słód i taki mokry miele w maszynce do mięsa i go zacieram.

 

Karol

Edited by kukuryku
Link to comment
Share on other sites

Nie próbowałem sam. Za Lehrem: ,, domowi piwowarzy, którzy lubią eksperymentowac, mogą zakończyc slodowanie juz przed suszeniem i sprobowac uwarzyc piwo ze slodu zielonego. Muszą to jednak zrobić wkrotce po slodowaniu, poniewaz trwalosc takiego slodu jest ograniczona . Ale uwaga ! Slod zielony moze nadac piwu nieprzyjemny smak. Dlatego nawet ukierunkowane na minimalizowanie kosztow browary amerykanskie uzywają go jedynie jako dodatku do slodu suszonego. W Europie slod zielony raczej nie jest stosowany "

Link to comment
Share on other sites

Jw.Ponadto wskazana jest przerwa białkowa, no i oczywiście problemy z filtracja. Na pewno będzie sporo roboty syfu i nerwów. Ale piwowarstwo domowe do eksperymenty. Najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie słodu zielonego jako słód dodatkowy a nie podstawowy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.