Jejski Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 Postanowiłem podzielić się moimi spostrzeżeniami jak i prosić bardziej doświadczonych majsterkowiczów o rady. Posiłkowałem się przed przystąpieniem do przeróbki kega dwoma filmikami z youtube 2 . Postami z naszego forum Wycinanie góry z kega keg 30l jako kadź zacierna I oczywiście stroną http://www.piwowarstwo.eu Na tej ostatniej stronie jest bardzo dużo usystematyzowanych informacji o kegach. Miałem beczkę z fittingiem typu "M" z resztką piwa, którego trzeba było się pozbyć. Założyłem głowicę z wężykiem i powolutku naciskałem ramię i puściłem w kanał resztki piwa, a przede wszystkim gaz! Ostrzegam przed bawieniem się fittingiem beczki gdy w środku jest jakiekolwiek CIŚNIENIE !!! Na stronie piwowarstwo.eu są dokładnie opisane zasady. Następnie z płaskownika zrobiłem przyrząd do do wykręcenia fittinga. Na końcu śruba fi 6 pasująca do otworu, a 58mm dalej śruba fi 8. Troszkę siły i fitting puścił, ale nie do końca bo ma blokadę i nie można swobodnie go wyciągnąć. Za radą ze strony użyłem ściągacza do łożysk i podkładki o wymiarach 25x12mm. Jak się okazało nie niepotrzebnie, bo był to typowy "M" bez dodatkowej blokady. Wystarczy nacisnąć dłonią przez jakąś szerszą podkładkę i wyciągnąć palcami za kołnierz fittinga. Troszkę siły to wymaga ale ściągacz jest zbędny. Idąc za pomysłem z filmów na yutube poszukałem i znalazłem kawałek rurki fi 48. Pasuje idealnie do średnicy gwintu w kegu, bo opiera się o krawędź na końcu gwintu i nie wpada do środka, a przy czym nie ma luzów co jest istotne przy cięciu. Pozostało wykonanie uchwytu do szlifierki która nie ma prostopadłego do tarczy gwintu na rączkę. Wykorzystałem połowę uchwytu do rur (chyba) kanalizacyjnych i po odpowiednim wygięciu (nie jest to estetyczne) przykręciłem do szlifierki. Połączyłem szlifierkę i przewierconą rurkę na odpowiedniej wysokości gwintowanym prętem fi 8 . Zdecydowałem się ściągnąć osłonę tarczy by maksymalnie zwiększyć średnicę wycięcia. Uzyskałem 30cm, ale jest to cholernie ryzykowne i nie polecam ryzykowania pęknięcia tarczy! Tarczę do cięcia miałem przeznaczoną do stali nierdzewnej 1mm szerokości, ale normalną cierną, a nie jak na filmikach metalową. Skutkowało to tym że w miarę zmniejszania się średnicy tarczy podczas ciecia, troszkę zmieniał promień wycinania powodując lekkie wyszczerbianie tarczy i zadziory w kegu. Wniosek jest taki że, albo należy zaopatrzyć się w cztery tarcze i zmieniać podczas cięcia, albo użyć metalowej. Po wycięciu wyszlifowałem nierówności tarczą "listkową" z papierem o granulacji 100. Prace które muszę jeszcze wykonać to wywiercenie otworu pod zawór i termometr. Przetestuję wiercąc na górnej krawędzi kega. Z dalszych prac będę zdawał relację. MaxiKing and walter 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 Dobry opis, ale mam wrażenie, że robiłeś to "na około". Strasznie to skomplikowane Po 1. wcale nie trzeba wyciągać fittingu specjalnymi narzędziami.. przecież po wycięciu fitting z dekla wyciąga się bez problemu rękami Ważne jest, to o czym pisałeś, czyli obniżenie ciśnienia w beczce do atmosferycznego.. Ale to można zrobić wciskając odpowiedni element fittingu (w zależności od typu) jakimś narzędziem - kluczem, wkrętakiem czy podobnym.. Po spuszczeniu gazu można przystąpić do cięcia.. W ten sposób na kadzie można przerabiać także kegi z zaprasowaną mufą (niewykręcalnym fittingiem). Po 2. to nie trzeba robić "cyrkla" do szlifierki, ja narysowałem sobie odręcznie linię cięcia (markerem), a potem ręcznie wycinałem. Mimo wszystko dwie tarcze do cięcia to minimum, bo w pewnym momencie robi się za mała.. Ja tą metodą uzyskałem zaskakująco równy otwór Do wykończenia - listek. Dodatkowo, jeśli otwór wyjdzie zbyt mały, to bez problemu można go powiększyć tymże listkiem czy inną tarczą.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 nie ma potrzeby wykręcać fiting jeśli chcemy wycinać w dekiel w kegu , wystarczy wypuścić tylko gaz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 nie ma potrzeby wykręcać fiting jeśli chcemy wycinać w dekiel w kegu , wystarczy wypuścić tylko gaz No tak, wypuścić i kontówką. A Ty Jejski masz już mufę wspawaną? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 29, 2010 Author Share Posted January 29, 2010 @ anteks "cyrkiel" to znaczne ułatwienie bo nie trzeba śledzić @ Maryush narysowanej kreski. Zużyłem połowę tarczy wycinając pokrywę. Macie rację że nie trzeba wyciągać fittinga do cięcia, ale cyrkiel upraszcza sprawę. Następnym razem założę rurę na fitting zamiast go wykręcać. @Pieron Jeszcze nic nie kombinowałem ze spawaniem, nawet z wierceniem dałem sobie spokój. Do póki nie będę mieć drugiego ( obiecanego ) kega i mufek. I tu jest pytanie o optymalną wysokość wspawnia końcówki. Moim zdaniem powinna być maksymalnie nisko. W moim kegu wychodzi to chyba na środku spawu przy dnie. Proszę o sugestie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Ja mam wspawane z boku na samym dole. Dzięki temu po fermentacji drożdze są pozostają ładnie na dole, a keg zawsze możesz przechylić. To samo jest jeśli warzysz piwo-ostad z chmieli ostaje na dole i też możesz sobie przechylić, ewentualnie ostaić do refermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Jeszcze pytanie jak zamierzasz przelewać (pompka-jaka, grawitacyjnie)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Cześć! Jejski! ja się pytam - gdzie masz osłone z szlifierki ?! Jak znam życie założona tarcza 125mm do szlifierki 115 ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Fajny opis ja mam kega od pół roku czeka na przeróbkę brakuje mi jeszcze taboretu gazowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 29, 2010 Author Share Posted January 29, 2010 (edited) @ pieron Tylko i wyłącznie grawitacyjnie. Uważam że im mniej bajerów tym lepiej. @ bielok Jak już pisałem Zdecydowałem się ściągnąć osłonę tarczy by maksymalnie zwiększyć średnicę wycięcia. Uzyskałem 30cm, ale jest to cholernie ryzykowne i nie polecam ryzykowania pęknięcia tarczy! , a szlifierka to 125mm a nie 115. @ apolloks Też jeszcze nie mam, ale właśnie się rozglądam. Edited January 29, 2010 by Jejski Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 podłączę sie pod ten temat bo właśnie jestem po wycięciu dekla , a zrobiłem to troszkę inaczej , znalazłem warsztat który dysponuje przecinarką plazmową , nie spuszczałem ciśnienia przez zawór tylko zrobiłem malutki otworek tam gdzie miało być cięcie ,reszta to jakieś może dwie minuty cięcia i gotowe .W domu pozostało wyszlifowanie rantów i gotowe .Teraz jestem na etapie montażu płynowskazu i kranika oraz termometru tarczowego i tu mam problem nie wiem czy spawać mufę do kega ? czy próbować montować na uszczelkę ( tu może być problem z uszczelnieniem). Następna sprawa to jaki filtr ? z oplotu czy jakiś inny . Tak w ogóle to zastanawiam się czy nie zrobić drugiego naczynia włożonego do kega coś na wzór Braumeister , pózniej postaram się wrzucić zdjęcia , mile widziane jakies porady ,sugestie...pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 podłączę sie pod ten temat bo właśnie jestem po wycięciu dekla , a zrobiłem to troszkę inaczej , znalazłem warsztat który dysponuje przecinarką plazmową , nie spuszczałem ciśnienia przez zawór tylko zrobiłem malutki otworek tam gdzie miało być cięcie ,reszta to jakieś może dwie minuty cięcia i gotowe .W domu pozostało wyszlifowanie rantów i gotowe .Teraz jestem na etapie montażu płynowskazu i kranika oraz termometru tarczowego i tu mam problem nie wiem czy spawać mufę do kega ? czy próbować montować na uszczelkę ( tu może być problem z uszczelnieniem).Następna sprawa to jaki filtr ? z oplotu czy jakiś inny . Tak w ogóle to zastanawiam się czy nie zrobić drugiego naczynia włożonego do kega coś na wzór Braumeister , pózniej postaram się wrzucić zdjęcia , mile widziane jakies porady ,sugestie...pozdr Ja mam termometry założone w spawaną mufę, ale ogólnie to nie polecam montowania temometrów bimetalicznych ani w fermentatorach tym bardziej w kadzi zaciernej, są niedokładne Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 a co proponujesz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Podobnie zauważyłem jak Josefik (wpierw montowałem a teraz nie używam). Przykleiłem kiedyś zakupione ciekłokrystaliczne, samoprzylepne (odkleiłem z plastikowych tanków i nakleiłem na kegi) i się trzymają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 a co proponujesz ? to zależy jak mocno chcesz zautomatyzować sprzęt mozesz zacząć od zwykłedo termometu lub poprzez taki regulator http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/podstawowe-1/es10.html a skoczyć na tym http://www.piwo.org/forum/t2550-Freeware-Brausoftware-V-4-3.html lub sterowniku bolka Link to comment Share on other sites More sharing options...
seniorroberto Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 (edited) podłączę sie pod ten temat bo właśnie jestem po wycięciu dekla , a zrobiłem to troszkę inaczej , znalazłem warsztat który dysponuje przecinarką plazmową , nie spuszczałem ciśnienia przez zawór tylko zrobiłem malutki otworek tam gdzie miało być cięcie ,reszta to jakieś może dwie minuty cięcia i gotowe .W domu pozostało wyszlifowanie rantów i gotowe .Teraz jestem na etapie montażu płynowskazu i kranika oraz termometru tarczowego i tu mam problem nie wiem czy spawać mufę do kega ? czy próbować montować na uszczelkę ( tu może być problem z uszczelnieniem).Następna sprawa to jaki filtr ? z oplotu czy jakiś inny . Tak w ogóle to zastanawiam się czy nie zrobić drugiego naczynia włożonego do kega coś na wzór Braumeister , pózniej postaram się wrzucić zdjęcia , mile widziane jakies porady ,sugestie...pozdr Zarówno zawór jak i termometr bi mam w kegu warzelnym na uszczelkach... chyba 7 - 8 warek i trzyma. Czy płynowskaz kupiłeś gdzieś (?) gotowy, czy montujesz sam? Ciekawym i zainteresowany... Termometr bi rzeczywiście niezbyt precyzyjny ale ja mam taki za 20 zł.... wczoraj gdzieś w sieci widziałem takie fajne z zerowaniem sprytną śrubką z tyłu... http://www.negelap.com/go/_info/?id=429 Edited April 11, 2010 by seniorroberto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Polecam spawanie - uszczelki nawet jeśli wytrzymają kilka warek to i tak kiedyś zawiodą. Przynajmniej w moim wiadrze do grzania wody do wysładzania uszczelki zaczęły puszczać Filtrator z oplotu u mnie sprawdza się wyśmienicie, zarówno do filtrowanie brzeczki (z 10-11 kg słodów) jak i w kadzi warzelnej do filtracji chmielin (z szyszek) po warzeniu, dlatego możesz spokojnie stosować. Jest łatwiejszy w wykonaniu niż filtr z rurek miedzianych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 płynowskaz zrobiłem z rurki silikonowej stosowanej do pnęumatyki jak i kształtki do niej zdjęcie poniżej Link to comment Share on other sites More sharing options...
kierovnik Posted April 29, 2010 Share Posted April 29, 2010 (edited) Podpinając się pod temat, dzisiaj zakupiłem kega 30 l okazyjnie tylko że jest aluminiowy ale nie zważając na ten fakt dokonałem odpowiedniej transformacji obiektu na kadź zacierną. Wyglądało to tak- nie wycinałem wieka od góry tak jak koledzy tylko z boku wzdłuż linii krawędzi wieka. Następnie wycinałem wieko od jej spodniej strony. Po pozbyciu się wieka w całości, pozostałą część czyli część z uchwytami przyspawałem z powrotem w swoje miejsce. I ten oto sposób mam piękną kadź i śliczną pokrywkę Dodane zdjęcie jest tylko poglądowe. Edited April 29, 2010 by kierovnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 29, 2010 Share Posted April 29, 2010 dzisiaj zakupiłem kega 30 l okazyjnie tylko że jest aluminiowy Keg 30l aluminiowy ? co to za browar ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kierovnik Posted April 29, 2010 Share Posted April 29, 2010 Keg jest już w klasie kolekcjonerskiej z 1977 roku Jakiś niemiecki - mogę sprawdzić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 29, 2010 Share Posted April 29, 2010 dzisiaj zakupiłem kega 30 l okazyjnie tylko że jest aluminiowy Keg 30l aluminiowy ? co to za browar ? Na kegu pisze Dortmunder, ale czy na pewno aluminiowy? Po czym poznałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted April 29, 2010 Share Posted April 29, 2010 prosimy więcej zdjęć Link to comment Share on other sites More sharing options...
kierovnik Posted April 29, 2010 Share Posted April 29, 2010 (edited) Na pewno nie jest napisane Dortmunder, jutro sprawdzę. Po czym poznałem:rolleyes: Zajmuje się m.in. obróbką metali różnej maści i rozpoznaje gatunki metali. A upewnił mnie napis "Aluminium" wybity na kegu Jutro wrzucę zdjęcia z efektu przeróbki. Pozdrawiam Edited April 29, 2010 by kierovnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 29, 2010 Share Posted April 29, 2010 to jest tali keg jak na zdjęciu które zamieściłeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now