Skocz do zawartości

Piwo z brettami


Rekomendowane odpowiedzi

Przejrzałem kilka tematów, kilka stron, ale muszę uporządkować to co wiem:
Plan jest taki, że najpierw fermentuję brzeczkę na neutralnych drożdżach, następnie na brettach. Chciałbym też na którymś etapie dodać owoce. 
Zasyp: 3kg pale ale, 1 kg pszenicy. Celuję w ok. ~21 litrów 12 blg, drożdże US05.

1. Czy muszę robić starter dla brettów czy wystarczy dodać prosto z paczki?
2. Jak długo trzymać piwo na brettach? W zasadzie piwo będzie już przefermentowane, kwestia "dojedzenia" cukrów. 
3. W którym momencie dodać owoce? Prze dodaniem brettów, razem z nimi, po jakimś czasie? 

4. Konieczne będzie przelewanie na cichą? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Nie

2. Aż dojedzą cukry ;)

3. Najlepiej jak skończy się fermentacja, piwa z owocami podobno szybko tracą, więc powinno szybko dojeść cukry z owoców i w butelki

4. Czy konieczne to nie wiem, lepiej przelać, Bretki i tak lepiej dodać w balonie bo Ci się może zoctować

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Z mojego doświadczenia szybkość refermentacji jest normalna, jedynie trochę dłużej Bretki sprzątają po sobie i przez jakiś czas np. diacetyl może być w piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.