Jump to content

Piwo na s-04, wysokie blg końcowe


Recommended Posts

Cześć,

 

mam takie pytanie, uwarzyłem 2 (warka 8 i 9) piwa na drożdżach s-04 (zrehydatyzowanych)

http://www.brewness.com/pl/recipe/the-dark-side-of-the-moon/view

http://www.brewness.com/pl/recipe/bitter-better/view 

pierwsze zeszło do 4,5 blg po 3 tygodniach fermentacji (temp zadnia 16C, później około 18, pod koniec 20C )

drugie zeszło do 5 blg po 3 tygodniach fermentacji (temp zadnia 17C, później około 18, pod koniec 20C )

 

przy zacieraniu temp mogły być wyższe niż podane, ponieważ termometr sądowy (jak później się zorientowałem) pokazuje czasem niższe temperatury (ekstremalnie o 4C).

 

moje pytanie jest takie skąd takie niskie od fermentowanie? Co można z tym zrobić na przyszłość?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.