Jump to content

grube butelki NRW - gdzie kupić?


Recommended Posts

Ostatnio na rynku pojawiło się kilka piw (chyba głównie z Olbrachta) w butelkach NRW z grubego szkła.

Czy ktoś może znalazł takie butelki w jakimś sklepie? Ja trafiłem wyłącznie na grube NRW 0.33l, cała reszta półlitrówek jest z cienkiego szkła.

Link to comment
Share on other sites

Oryginalna butelka 0.5 NRW (właśnie zważyłem w NRW 3 butelki kupione w NRW po piwie uważonym w NRW ;) ) waży średnio 385g a te z linka 258g. Butelka jest umyta, bez naklejek i wysuszona (gotowa na dzisiejsze napełnianie NZIPą).

Link to comment
Share on other sites

Nie ma podanych wprawdzie parametrów, ale wydaję mi się, że można dostać tutaj:

http://www.malinowynos.pl/produkt/1056/butelka-amber-nrw-500-ml-na-piwo

 

Zapytam o wagę, bo po wysokości (25cm) wygląda na zwykłą. Ta gruba jest o centymetr wyższa (26cm).

Link to comment
Share on other sites

Kupowałem w malinowynos.pl i z tego co wygląda to jeszcze mają. Ale warto zadzwonić i zapytać bo na stronie może być ale jak dodasz do koszyka to cena się nie doliczy. 

Link to comment
Share on other sites

Mówi się, że cienkie butelki mają tendencję do wybuchania w drobny mak, co czyni je bardzo niebezpiecznymi. W grubych natomiast powinno odpaść jedynie denko.

Tak się mówi...

 

W mojej opinii ważniejsze jest jednak nie szkło a fermentacja. Jeśli zabutelkujesz niedofermentowane piwo to i najgrubsze szkło Ci nie pomoże.

Rozsądniejsze wydaje się być przeprowadzenie prawidłowej fermentacji i upewnienie się, że została ona faktycznie zakończona.

 

Moim zdaniem wybór butelki ma znaczenie drugorzędne. Jak drożdże zaczną dojadać cukry w butelce no to po prostu... strzeli no i cześć.

Edited by zygberto
Link to comment
Share on other sites

ko_cur, mysle ze 50% wiecej masy przy tej samej formie butelki ma realny wplyw na to jakie cisnienie taka butelka wytrzyma ;)

zgadzam sie z zygberto, ze poprawna fermentacja jest tutaj najwazniejsza. Ja, z racji lokalizacji browaru, napelniam tylko normalne butelki NRW i wg. mnie te cienkie nie sa przystosowane do wielokrotnego wykorzystania. Cienkie sa narazone na uszkodzenia mechaniczne ktore mozna przegapic i taka butelka ma prawo strzelic nawet jak jest napelniona poprawnie przefermentowanym piwem. Niemieckie butelki przeznaczone sa do wielokrotnego napelniania, stad ich masywniejsza budowa. Taka butelka nie ma prawa latwo sie uszkadzac mechanicznie. Wiem ze normalna NRW wytrzymala nagazowanie do 4.5 CO2, wiecej nie sprawdzalem :P
 

Link to comment
Share on other sites

Mimo, że piwo było dofermentowane i nie było przegazowane to jedna butelka mi strzeliła ...

Ja dużo swojego piwa rozdaje i nie chcę mieć jakiegoś kolegi na sumieniu. Choćby grubsza butelka miałaby nic nie dać, to jednak ja będę spokojniejszy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.