Jump to content

Projekt: Smoked Pale Ale

Swaróg

Recommended Posts

Idzie jesien i postanowilem uwarzyc cos wedzonego. Niestety, na grodziskie nie mam co liczyc bo tam gdzie mieszkam nie ma dostepu doslodu pszenicznego dymionego wiec pomyslalem ze pokombinuje z tym tematem w inny sposob. Ocencie prosze czy ten projekt w ogole ma sens i czy aromaty beda do siebie prasowac.

Smoked Pale Ale -23 litry

2,8 kg Smoked (BestMaltz)
2,3 kg Pils (BestMaltz)
0,7 kg Munich (BestMaltz)

Chmiele:

Admiral - 5g - 60`

Smaragd - 25 g -25` 

East Kant Goldings - 25g - 20`

Zacieranie jednotemperaturowe - 64 stopni przez 75 minut + wygrzew - 10 minut

Edited by Swaróg

I jest :D

edit:

To nie są amerykańce, to będzie symbolicznie, ja do grodzisza koło 150g niemców sypię i wędzonka na pierwszym planie dalej ;)

edit 2.0:

I dlaczego chmiel na aromat i smak ma być symbolicznie, może piwowar chce dobrze nachmielonego rauchpilsa na górniakach?

Edited by kantor

I dlaczego chmiel na aromat i smak ma być symbolicznie, może piwowar chce dobrze nachmielonego rauchpilsa na górniakach?

Bo wędzonka ma przykryć wszystko i nie ma sensu jej przeszkadzać?

Robiłem na bestmaltz rauchpilsa z zasypem 30% best wędzony a reszta pils, i wędzonka wyszła wyraźna ale nienachalna. Przy 100% będzie hardkor.

Chmieliłbym tylko na 60', i ewentualnie ok 15g chmielu na 15-5'. Więcej nie ma sensu dawać - przy takiej wędzonce nie będzie tego chmielu za bardzo czuć, a jeśli będzie to będzie to nuta w tle, która będzie zaburzać wędzoność.

Bo wędzonka ma przykryć wszystko i nie ma sensu jej przeszkadzać?

Może piwowar chce piwo o dobrym balansie, a nie mega wędzone?

Pytanie było przecież

Ocencie prosze czy ten projekt w ogole ma sens i czy aromaty beda do siebie prasowac.

jak oczywiście w zamyśle była mega wędzonka to warto wrzucić chmiel tylko na 60'.

która będzie zaburzać wędzoność

Widzę, że jest grupa przeciwników stylu rauchpils :D

Edited by kantor

Może piwowar chce piwo o dobrym balansie, a nie mega wędzone?

Jak wyżej już Bart3q napisał: 100% zasypu wędzonego można nazwać różnie, ale nie balansem :P

A co do wędzonek ogólnie to faktycznie smakują mi wędzone bocki i doppel bocki a pilsy czy pszenice (wliczając grodziskie) niekoniecznie - ale nie o tym.

Edited by zasada

Zalezy mi na piwie w ktorym pierwsze skrzypce gra wedzonka a w drugim planie jest chmiel. Stad pytanie czy ziemno-przyprawowy EKG i Smaragd beda pasowac do slodu wedzonego. Co do zasypu, skoro ten wedzony od BestMalz jest tak intensywny to moze powinienem rozdrobnic go ze slodem monachijskim i pils ? tak 50 % i 50% ?

Chmiel powinien pasować, co do zasypu, możesz zrobić po 50% ale jak chcesz mocniej wędzone to zostaw jak jest.

Bestmaltz jest dosyć mocno wędzony. Przy 100% wydaje mi się, że przykryjesz cały chmiel. Moim zdaniem przy 30-40% Bestmaltza wędzonka wychodzi w sam raz. Chyba, że coś się zmieniło w tym słodzie, dawno go nie używałem.

Zgadzam się z zasadą. Też nie chmielę wędzonek na aromat (jak już to na smak, może wtedy wyjść ciekawy aftertaste - najpierw wędzonka, a po niej w drugiej fali smak chmielu). Ale jeżeli kolega chce oczywiście może tak chmielić, piwo na pewno wyjdzie, w najgorszym razie po prostu wędzonka ukryje chmiel :)

Moim zdaniem bardziej pasowałoby to do jakiegoś bursztynowego lub czarnego piwa, ale możesz spróbować. W sumie na tym ta cała zabawa polega, zupełnie jak na studiach - warto wszystkiego spróbować :D

• 3 weeks later...

Zlewam dzisiaj SPA na cichą. Platkow suma sumarum nie dodalem, nie pasowaly mi do do bukietu. W zapachu wędzonka z lekkimi estrami. W smaku kompot z suszu i troche dymu, ale nie bez przesady. Mysle ze nastepnym razem zrobie wersje 100% smoked bo chcialem wiecej wedzonosci w piwie (chociaz kto wie jak to bedzie po butelkowaniu).