Jump to content

Recommended Posts

Ahoj!

Panie i Panowie, rzućcie okiem na taki projekt piwa, które docelowo ma mieć ok. 1,5% alkoholu:

Wielkość warki docelowo: 20 litrów
Blg: 3,8

Zasyp
0,5 kg słodu monachijskiego
0,5 kg słodu karmelowego pszenicznego
0,5 kg słodu żytniego

3,5 l/kg do zacierania

Zacieranie:
65 stopni 30 minut
72 stopnie 30 minut
mashout 10 minut

Gotowanie: 60 minut
Chmielenie:
60 minut: Amarillo 15 gramów
20 minut: Amarillo 15 gramów
10 minut: Citra 10 gramów
5 minut: Citra 10 gramów, Cascade 15 gramów 
Whirlpool: Citra 10 gramów, Ahtanum 30 gramów
(ok. 40 IBU)

Na zimno: Ahtanum 30 gramów, Simcoe 30 gramów

Drożdże: suchary, S-04

Będzie to miało ręce i nogi? Podejrzewam, że wyjdzie strasznie cienkie w smaku, ale trochę chodzi mi o zrobienie piwa "dla kierowców", wiecie generalnie o co chodzi. ;)
Zmienić coś w zacieraniu? W chmieleniu?

Pozdrawiam!
Edited by Marek K.

Zacierałbym w 72°C

Poczytaj o "piwie harcerskim" - tam stosowane jest zacieranie na słodko, pół na pół słód podstawowy i jasny karmelowy, filtracja bez wysładzania praktycznie, warzenie w połowie docelowej objętości i przed zadaniem drożdży rozcieńczenie wodą do właściwej objętości.

Ja poszedłbym w tę stronę.

edit: robiłem podobnie nisko ALE koholowe

Edited by zasada

Jak dla mnie za duże IBU jak na 3,8°Blg, dla takiego piwa to raczej poniżej 30IBU celować.

I jak pisał poprzednik zacierał bym tylko powyżej 72°C, a piwo zrobił trochę mocniejsze, tak z 6*lbg, powinieneś mieć odfermentowanie na poziomie max 50% co będzie koło 1,5% alk.

Panowie piliscie piwo noskoalkoholowe Zacieranie w 72C czy tylko tak "myślicie". Z doświadczenia nie polecam zacierac w 72C piw z niskim ekstraktem gdyż w gotowym piwie czuć bardzo wyraźnie posmak brzeczki...

Warzyłem niedawno takie piwo 4 blg. Zacierałem w 72 st i nie zauważyłem aromatu brzeczki. Co do goryczki to zgadzam się, że powinna być poniżej 30 ibu a nawet i 20. Moje miało 28 IBU i wyszło bardzo gorzkie, właściwie tak gorzkie w odbiorze jak IIPA.

Panowie piliscie piwo noskoalkoholowe Zacieranie w 72C czy tylko tak "myślicie".

Chociażby mój low alk bitter był zacierany w ten sposób, miałem go kiedyś na jakimś spotkaniu, był też w depozycie, żadnego posmaku "brzeczki" nie było, piwo takie nawet nie jest słodkie bo dekstryny są mało słodkie, ma tylko trochę takie nienaturalnie wysokie ciało (zwłaszcza w korelacji do niezbyt wysokich smaków słodowych ale to naprawdę szczególik sensoryczny), może przy jakimś niskim chmieleniu mogłoby być trochę mdłe ale od czego jest odpowiednie chmielenie (możesz trochę wyżej nachmielić i nie smakuje jak woda z chmielem) :D

Edited by kantor

To nie wiem, ja gdy zacząłem schodzić z ekstraktem przy apa i równocześnie postanowiłem zacierac bardziej na słodko by zniwelować wodnistosc pojawił się posmak który kojarzył mi się tylko z brzeczka,

A nie zbiegło to się ze zmianą słodu albo schematu gotowania lub chłodzenia? Może to jakiś DMS wyszedł.