astamoth Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć, jaka będzie różnica w piwie (smaku, aromacie, kolorze ...), między słodem pszenicznym a płatkami pszennymi błyskawicznymi? Powiedzmy, że w zasypie mamy 80% Pale Ale a pozostałe 20% to słód pszeniczny lub płatki pszenne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Wg mnie nie wyczujesz różnicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Czyli różnica jest tylko w kolorze? Bo np robiąc wita płatki dajemy dla koloru? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Wg BS2 Płatki pszenne 3,2 EBC Strzegom pszeniczny 5 EBC IMO Różnica w kolorze będzie bardzo nieznaczna. A do wita daje się płatki tradycyjnie. Są jak się nie mylę receptury na wiki, wygrywające konkursy i zamiast pszenicy jest słód pszeniczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted August 19, 2016 Share Posted August 19, 2016 (edited) Według moich obserwacji płatki dają sporo jaśniejsze i mętniejsze piwo niż słód pszeniczny. Oczywiście mam na myśli większy udziału w zasypie, tak z 20%. Edited August 19, 2016 by Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 19, 2016 Share Posted August 19, 2016 Czyli różnica jest tylko w kolorze? Bo np robiąc wita płatki dajemy dla koloru? Do witka dodajemy pszenicy bo w Belgii były niższe podatki od składników niesłodowanych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted August 19, 2016 Share Posted August 19, 2016 Czyli robiąc Witka na pszenicy (slodowanej) może być zauważana różnica w kolorze i metnosci piwa zaś w smaku raczej niezauważalna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebeQ Posted August 20, 2016 Share Posted August 20, 2016 Myślę, że w kolorze różnicy nie zaważysz. Zbyt małe niuanse. Może w mętności trochę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted August 20, 2016 Share Posted August 20, 2016 A i metnosc zależy od zacierania i fermentacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts