fantasmag0ria Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 Próbował ktoś robić? W jaki sposób? Jak się sprawdza? Zastanawiam się nad alternatywnym sposobem przechowywania bo kiepsko z miejscem w lodówce/zamrażarce... Jeśli temat się pojawił to przepraszam ale nie udało mi się znaleźć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czeburaszka710 Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 Pakowanie próżniowe szyszki po ususzeniu załatwia sprawę , robienie granulatu w domu to bezsens . fantasmag0ria 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 do granulatu potrzebujesz odpowiedniej maszyny, sam tego nie zrobisz w domu. Obok Katowic będzie ciężko coś znaleźć; czasem producenci herbatek mają sprzęt do granulacji. Dużo tego towaru posiadasz? fantasmag0ria 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 A jak w ogóle rozpoznać, że szyszki są już gotowe do zbioru? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fantasmag0ria Posted August 23, 2016 Author Share Posted August 23, 2016 Pakowanie próżniowe szyszki po ususzeniu załatwia sprawę , robienie granulatu w domu to bezsens . tego się obawiałem do granulatu potrzebujesz odpowiedniej maszyny, sam tego nie zrobisz w domu. Obok Katowic będzie ciężko coś znaleźć; czasem producenci herbatek mają sprzęt do granulacji. Dużo tego towaru posiadasz? Jeszcze nie wiem. W tym roku założyłem chmielnik. Czysto teoretycznie pytałem... czyli nie wystarczy np maszynka do mięsa albo inny sprzęt w tym stylu? A jak w ogóle rozpoznać, że szyszki są już gotowe do zbioru? parę wątków niżej: http://www.piwo.org/topic/14795-czy-juz-zbierac-chmiel-czy-moze-juz-za-pozno/?p=295498 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skiba Posted September 15, 2016 Share Posted September 15, 2016 (edited) Z alternatywnych metod, polecam pakowanie próżniowe w gazoszczelne worki. Zajmuje mało miejsca i zapewnia brak dostępu do powietrza. Edited September 16, 2016 by Skiba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts