Jurgen Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Mam następującą sprawę z życia wziętą i ciekaw jestem pomysłów na jej rozwiązanie:) Mamy koźlaka i qadrupla warzone jednocześnie. Do obu brzeczek zadawana jest gęstwa z innego lżejszego piwa. Ok. 20 minut po pierwszym zadaniu drożdży zorientowałem się, że drożdże belgijskie poszły do: koźlaka:) Mamy więce drożdże lagerowe i brzeczkę z zasypem na quad'a oraz belgi zadane do brzeczki koźlakowej. Co byście zrobili (poza tym, że zadali dolniaki do brzeczki do quad'a i się nie przejmowali - takie rozwiązanie wybrałem ja:))? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Tak nie za bardzo wiem jaką chcesz odpowiedź w tym temacie, bo na problem sobie sam odpowiedziałeś - z koźlaka będziesz miał trochę bardziej słodowego dubbla, natomiast z Quada - doppelbocka ot filozofia jak musisz mieć nazwy stylów piwa. Na taką ilość zrobionych piw raczej taką wiedzę posiadać powinieneś posiadać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurgen Posted August 30, 2016 Author Share Posted August 30, 2016 Jakbym chciał konkretną odpowiedź to po co miałbym zadawać pytanie? Powtarzam pytanie i doprecyzowuję: Co byście zrobili, żeby uzyskać efekt zamierzony na początku, czyli co byście zrobili, żeby ostatecznie uzyskać koźlaka i quadrupla? Ja kilka pomysłów miałem i ciekaw jestem jakichś propozycji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Jakbym chciał konkretną odpowiedź to po co miałbym zadawać pytanie? Powtarzam pytanie i doprecyzowuję: Co byście zrobili, żeby uzyskać efekt zamierzony na początku, czyli co byście zrobili, żeby ostatecznie uzyskać koźlaka i quadrupla? Ja kilka pomysłów miałem i ciekaw jestem jakichś propozycji. Zaczekali zebrali gęstwę z koźlaka, a przemianowali go na dubbla i potem zrobili quada. Natomiast dla gęstwy lagerowej zamówili słody i uwarzyli koźlaka nic tu innego nie wymyślisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drakon Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Odpowiadając na Twoje pytanie można byłoby uzyskać zamierzony początkowy efekt jednak pod warunkiem że miałbyś wystarczającą ilość drożdży by ponownie zaszczepić oba piwa.Podgrzewasz ponownie brzeczki, chłodzisz, zlewasz znad martwych drożdży i zadajesz już uważniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Można też ograniczyć degustacje podczas warzenia albo kupić mazak i podpisywać gestwy Thorgall and klimek 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurgen Posted August 30, 2016 Author Share Posted August 30, 2016 Degustacji nie było, poza herbatą. Po prostu wlałem kożlaka do fermentora z drożdżami belgijskimi (wcześniej nie opuściły one fermentora po poprzedniej fermentacii) i zdałem sobie sprawę co się stało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted August 31, 2016 Share Posted August 31, 2016 Degustacji nie było, poza herbatą. Po prostu wlałem kożlaka do fermentora z drożdżami belgijskimi (wcześniej nie opuściły one fermentora po poprzedniej fermentacii) i zdałem sobie sprawę co się stało. Nie mam pytań Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted August 31, 2016 Share Posted August 31, 2016 Degustacji nie było, .... Tu jest przyczyna pomyłki, ja bez browarka nie warzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.