martin_pn Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 Witam. Robię piwko prawie dwa latka i mam mały problem. Z racji braku warunków robię piwko z brekitów. W poniedziałek zrobiłem kolejny nastaw i do tej pory nie wystartowała fermentacja a mineło ponad 36 godzin. Brak piany i bulgotania w rurce fermentacyjnej. Brewkit jaki użyłem do nastawu to Bootmaker Pale Ale. Zamiast cukru użyłem pszeniczny ekstrakt słodowy WHEAT. Pierwszy raz mi nie wystartowała fermentacja. Jakich użyć drożdży do restartu fermentacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 Generalnie każde drożdże typu ale się nadadzą. S-04 lub US-05 chyba są najbardziej popularne, więc możesz ich poszukać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Culter Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 Tak przy okazji, zastanawiałem się ostatnio, czy przed dodawaniem kolejnych drożdży do "restartu" należy ponownie napowietrzyć brzeczkę. Moim zdaniem, gdy nie ma pewności, że pierwsze drożdże nie działają, napowietrzanie może skutkować odwróceniem fermentacji i powstaniem aldehydu octowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 14, 2016 Share Posted September 14, 2016 napowietrzanie może skutkować odwróceniem fermentacji Czyli, że co? Alkohol w cukier będzie się zamieniał i blg wzrośnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted September 14, 2016 Share Posted September 14, 2016 napowietrzanie może skutkować odwróceniem fermentacjiCzyli, że co? Alkohol w cukier będzie się zamieniał i blg wzrośnie? No właśnie,czyli,że co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts