Jump to content

Kto mi powie jak uzyskać podobne nachmielenie...

lukasz.b

Recommended Posts

Chciałbym uzyskać nachmielenie o aromacie i goryczce podobnej do Korony Olbrachta. Na etykiecie jest właściwie cały skład (załączam zdjęcie)post-17221-0-15105600-1473933779_thumb.jpg, ale nie jestem pewien jak tych chmieli użyć. Zamierzam zrobić najprostszą warkę całkowicie na pilzneńskim, bez karmelu. Żeby potrenować chmielenie. Pomożecie?

• 4 months later...

Po kilku warkach doszedłem do wniosku, że mnie Pan oszukał, Panie kolego Undeath. ;)

Nie koniecznie ;) U mnie takie chmielenie daje wyraźne aromaty w piwie, a po drodze masz pierdyliard zmiennych - sposób chłodzenia, jakość fermentacji i sama świeżość chmielu ma wpływ na aromat odchmielowy w piwie. 

Rozwiń coś więcej bo ciekaw jestem o co chodzi dokładnie ;) Patrząc na przepis to raczej kilka wad się w nim znajduje :P http://www.piwo.org/topic/22038-zapiski-niepoprawnego-eksperymentatora/?p=418165

Pierwsze z brzegu co zmienia całkowicie postać chmielenia było ono dostosowane do tego co na etykiecie czyli 12,5 blg - 20 litrów, a u Ciebie widzę dwa piwa jedno 10 blg drugie ponad 20 blg :D Więc nic się nie zgadza z założeniami goryczka będzie inna w lekkim piwie i całkiem inna w mocnym, tak samo aromat ;) Temat złożony i trzeba umieć zadawać konkretne pytanie... A niestety jakie pytanie taka odpowiedź - bez wdawania się w szczegóły.

2x po 10.5BLG wyszło, oba wodniste, bez goryczki, smaku i aromatu chmielu. Ale może faktycznie coś jest na rzeczy z moją techniką, bo muszę naprawdę sporo chmielu sypnąć, żeby go wyczuć. Stosuję się do przepisów i dostaję co najwyżej piwa "zbalansowane"...

2x po 10.5BLG wyszło, oba wodniste, bez goryczki, smaku i aromatu chmielu. Ale może faktycznie coś jest na rzeczy z moją techniką, bo muszę naprawdę sporo chmielu sypnąć, żeby go wyczuć. Stosuję się do przepisów i dostaję co najwyżej piwa "zbalansowane"...

A może spróbuj zrobić kiedyś jakiś sprawdzony zestaw z sklepu, będziesz miał punkt odnośny do swoich piw. Wybierz jakąś APA lub AIPA.