lukasz.b Posted September 15, 2016 Share Posted September 15, 2016 Chciałbym uzyskać nachmielenie o aromacie i goryczce podobnej do Korony Olbrachta. Na etykiecie jest właściwie cały skład (załączam zdjęcie), ale nie jestem pewien jak tych chmieli użyć. Zamierzam zrobić najprostszą warkę całkowicie na pilzneńskim, bez karmelu. Żeby potrenować chmielenie. Pomożecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 15, 2016 Share Posted September 15, 2016 (edited) 15 g Marynka na 60' 15 g Spaltselect na 10' 15 g Saaz na 0' po wyłączeniu palnika. Tadam. (edit: faktycznie saaz ) Edited September 16, 2016 by Undeath lukasz.b 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted September 15, 2016 Share Posted September 15, 2016 Na koniec to chyba Saaz nie Marynka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz.b Posted September 15, 2016 Author Share Posted September 15, 2016 Dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz.b Posted January 31, 2017 Author Share Posted January 31, 2017 Po kilku warkach doszedłem do wniosku, że mnie Pan oszukał, Panie kolego Undeath. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 Po kilku warkach doszedłem do wniosku, że mnie Pan oszukał, Panie kolego Undeath. Nie koniecznie U mnie takie chmielenie daje wyraźne aromaty w piwie, a po drodze masz pierdyliard zmiennych - sposób chłodzenia, jakość fermentacji i sama świeżość chmielu ma wpływ na aromat odchmielowy w piwie. Rozwiń coś więcej bo ciekaw jestem o co chodzi dokładnie Patrząc na przepis to raczej kilka wad się w nim znajduje http://www.piwo.org/topic/22038-zapiski-niepoprawnego-eksperymentatora/?p=418165 Pierwsze z brzegu co zmienia całkowicie postać chmielenia było ono dostosowane do tego co na etykiecie czyli 12,5 blg - 20 litrów, a u Ciebie widzę dwa piwa jedno 10 blg drugie ponad 20 blg Więc nic się nie zgadza z założeniami goryczka będzie inna w lekkim piwie i całkiem inna w mocnym, tak samo aromat Temat złożony i trzeba umieć zadawać konkretne pytanie... A niestety jakie pytanie taka odpowiedź - bez wdawania się w szczegóły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz.b Posted February 1, 2017 Author Share Posted February 1, 2017 2x po 10.5BLG wyszło, oba wodniste, bez goryczki, smaku i aromatu chmielu. Ale może faktycznie coś jest na rzeczy z moją techniką, bo muszę naprawdę sporo chmielu sypnąć, żeby go wyczuć. Stosuję się do przepisów i dostaję co najwyżej piwa "zbalansowane"... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 1, 2017 Share Posted February 1, 2017 2x po 10.5BLG wyszło, oba wodniste, bez goryczki, smaku i aromatu chmielu. Ale może faktycznie coś jest na rzeczy z moją techniką, bo muszę naprawdę sporo chmielu sypnąć, żeby go wyczuć. Stosuję się do przepisów i dostaję co najwyżej piwa "zbalansowane"... A może spróbuj zrobić kiedyś jakiś sprawdzony zestaw z sklepu, będziesz miał punkt odnośny do swoich piw. Wybierz jakąś APA lub AIPA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz.b Posted February 1, 2017 Author Share Posted February 1, 2017 W sumie to jest dobry pomysł. Nie wiedziałem, że takie robią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts