Jump to content

Kadź zacierno-warzelna i destylator w jednym. Da się?

arek-lin

Recommended Posts

Cześć,

Obecnie używam cały czas kociołka a'la lidl i chciałbym w perspektywie czasu zwiększyć wybicie. Tzn plan mam taki, aby jednokrotnie zacierać tyle brzeczki aby rozlać do dwóch wiader fermentacyjnych czyli po około 22-25l. W głowie zrodził mi się pomysł na dwa w jednym czyli destylator i kadź zacierno-fermentacyjna. Czy ktoś z Was coś takiego ma zrobione? MA to sens, da się zrobić? Za bazę posłużyło by coś takiego: http://allegro.pl/destylator-pot-still-keg-50-bimber-sliwowica-tanio-i6501376208.html#thumb/2

Pozdrawiam 

W temacie kadzi 2w1 się nie wypowiadam. A co do wybicia. Z mojego doświadczenia, wybicie rzędu 44 litrów (12,5BLG) jest ze spokojem do wyciągnięcia z LIDLa przy założeniu, że LIDL kadź zacierna, a do warzenia mamy dodatkowy garnek 50L. I moim zdaniem jest to rozwiązanie warte rozważenia :)

Jak wybicie 2 fermentory to radzę kupic garnek 70 litrów. Sam używam i otrzymuję zwykle 2 pojemniki po 26litrów. Filtruję do 65litrów, odparowuje do około 60 i około 5litrów zostaje w garnku w chmielinach oraz z racji wysokości kranu.

Pozdro

W głowie zrodził mi się pomysł na dwa w jednym czyli destylator i kadź zacierno-fermentacyjna. Czy ktoś z Was coś takiego ma zrobione? MA to sens, da się zrobić? Za bazę posłużyło by coś takiego: http://allegro.pl

Jest to możliwe ale po kilku destylacjach zacieru keg ma specyficzny zapach i tego zapachu nie idzie się pozbyć.

Dzięki wszystkim. Myślę o modyfikacjach i zakupu innego sprzętu i pomyślałem połączyć dwie rzeczy w jednym. Kierując się powyższym postem widzę, że to nie ma jednak sensu.

Co do zwiększenia wybicia i powyższych postów to będę kombinował :) Tu akurat chciałem połączyć dwa w jednym 

Zrobić się da i jak najbardziej ma to sens:)

np grainfather ładnie połączył te dwie funkcje, więcej info pod tym linkiem

Wydatek na GF z tą przystawką dość spory no i wybicie mniejsze niż byś chciał wiec po zakupie podstawowego gara można by próbować zamówić w którymś ze sklepów z destylatorami coś analogicznego pasującego do twojej kadzi