arek-lin Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 Cześć, Obecnie używam cały czas kociołka a'la lidl i chciałbym w perspektywie czasu zwiększyć wybicie. Tzn plan mam taki, aby jednokrotnie zacierać tyle brzeczki aby rozlać do dwóch wiader fermentacyjnych czyli po około 22-25l. W głowie zrodził mi się pomysł na dwa w jednym czyli destylator i kadź zacierno-fermentacyjna. Czy ktoś z Was coś takiego ma zrobione? MA to sens, da się zrobić? Za bazę posłużyło by coś takiego: http://allegro.pl/destylator-pot-still-keg-50-bimber-sliwowica-tanio-i6501376208.html#thumb/2 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 W temacie kadzi 2w1 się nie wypowiadam. A co do wybicia. Z mojego doświadczenia, wybicie rzędu 44 litrów (12,5BLG) jest ze spokojem do wyciągnięcia z LIDLa przy założeniu, że LIDL kadź zacierna, a do warzenia mamy dodatkowy garnek 50L. I moim zdaniem jest to rozwiązanie warte rozważenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 Jak wybicie 2 fermentory to radzę kupic garnek 70 litrów. Sam używam i otrzymuję zwykle 2 pojemniki po 26litrów. Filtruję do 65litrów, odparowuje do około 60 i około 5litrów zostaje w garnku w chmielinach oraz z racji wysokości kranu. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 W głowie zrodził mi się pomysł na dwa w jednym czyli destylator i kadź zacierno-fermentacyjna. Czy ktoś z Was coś takiego ma zrobione? MA to sens, da się zrobić? Za bazę posłużyło by coś takiego: http://allegro.pl Jest to możliwe ale po kilku destylacjach zacieru keg ma specyficzny zapach i tego zapachu nie idzie się pozbyć. arek-lin 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted September 18, 2016 Author Share Posted September 18, 2016 Dzięki wszystkim. Myślę o modyfikacjach i zakupu innego sprzętu i pomyślałem połączyć dwie rzeczy w jednym. Kierując się powyższym postem widzę, że to nie ma jednak sensu. Co do zwiększenia wybicia i powyższych postów to będę kombinował Tu akurat chciałem połączyć dwa w jednym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwnymar Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 Zrobić się da i jak najbardziej ma to sens:) np grainfather ładnie połączył te dwie funkcje, więcej info pod tym linkiem Wydatek na GF z tą przystawką dość spory no i wybicie mniejsze niż byś chciał wiec po zakupie podstawowego gara można by próbować zamówić w którymś ze sklepów z destylatorami coś analogicznego pasującego do twojej kadzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yannick Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts