_tommy Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 witajcie, kilka warek już za mną, w większości z ekstraktu. Planuję teraz kolejną i chciałem zrobić APE z dodatkiem płatków owsianych i tu pojawia się mój problem. Nie wiem kiedy dodać te płatki. Myślałem żeby zrobić to na początku gotowania brzeczki, tuż przed chmieleniem na goryczkę- mogę tak zrobić? Ile mogę dodać płatków na 10 litrową warkę? I czy mogą to być płatki owsiane górskie na przykład? Będę wdzięczny za wszystkie rady i wskazówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emsc Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 Płatki dodaje sie do zacierania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 (edited) Zrób partial mash - np. 200 gr płatków i 200 gr pilzneńskiego do woreczka i 60 minut np. w 66-67 st. C. Płatki oczywiście błyskawiczne, albo skleikuj normalne Edited September 20, 2016 by buber Igorrodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_tommy Posted September 20, 2016 Author Share Posted September 20, 2016 i to potem do dodać do gotowania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 Zacierasz i wysładzasz, do tego dolewasz ekstrakt i odpowiednią ilość wody. _tommy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
QQRQ Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 Zrób jak mówi buber. Płatki i słód pilzneński do woreczka. Pogrzej 10 L wody do 65 stopni i włóż do tego woreczek. Poczekaj z godzinkę. Wyciągnij woreczek. Zagotuj wywar. Dodaj ekstrakt APA. Zagotuj całość. Dodaj chmiel. Gotuj ile trzeba. _tommy and Igorrodz 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_tommy Posted September 20, 2016 Author Share Posted September 20, 2016 dziękuje za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 A w ogóle to dodaj płatki żytnie a nie owsiane. Robią robotę Igorrodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_tommy Posted September 20, 2016 Author Share Posted September 20, 2016 Jakieś konkretne możesz polecić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 Kupowałem zwykłe noname na wagę w auchan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.