kris81 Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 Siemka ponownie. Jest to dopiero moja druga warka. Jak narazie jade z puszkami. Tym razem poszedl Coopers Heritage Lager + drozdze Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager. Drozdzy dodalem dwie paczki i byly uwodnione. Dodalem do brzeczki o temperaturze 20 stopni i powoli schladzalem do 10 stopni (zajelo to okolo 10-12h). Drozdze ladnie ruszyly. Brzeczka byla caly czas utrzymywana w zakresie temperaturowym 8-13 stopni. Piwo fermentuje juz 16 dni. Poczatkowe dane to OG ~ 1.051 BLG ~ 11.2. Dzis pobralem probke i tak to wyglada Gravity ~1.014 BLG~2. Pytanie jest czy podniesc temperature, czy moze to juz max co mozna z tych drozdzy wyciagnac. Jak dlugo jeszcze je potrzymac? Porducent drozdzy podaje ze 14 dni i drozdze powinny zrobic robote. Ps. Do puchy uzywalem Spray Malt Light - 1.5kg. dutrasilva 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted September 27, 2016 Share Posted September 27, 2016 Nie zadałeś czasem tych drożdży do zbyt ciepłej brzeczki??? 20C? jaruss12 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaruss12 Posted September 27, 2016 Share Posted September 27, 2016 Sprawdz za 2 dni odfermentowanie jesli sie nie zmieniło ja bym butelkowal. I tak raczej niżej już nie zejdą. I nie przeszkadza zadanie drożdży lagerowych w temperaturze 20 stopni, ważne w jakiej zaczna fermentacje a w fazie lag przez te kilkanascie godzin nie powinny naprodukowac czegos niedobrego I nastepnym razem utrzymuj stabilna temperature fermentacji. Drożdże nie lubia skoków temperatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris81 Posted September 27, 2016 Author Share Posted September 27, 2016 Nie posiadam lodowki niestety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris81 Posted September 27, 2016 Author Share Posted September 27, 2016 Cos tapatalk mi wykasowal. Wiec napisze od nowa. Nie posiadam lodowki niestety. Ciezko jest utrzymac stabilna temperature w styropianowej lodowce uzywajac petow. Przez wiekszosc czasu temperatura byl 8-10 stopni. Czy moze to jednak za niska do tych drozdzy i w ten sposob zrobily sie troche "leniwe"? Moze pobujam wiadrem u zostawie na te 4 dni? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymonisko Posted September 27, 2016 Share Posted September 27, 2016 (edited) a miejsce na lodówkę ze styropianu? moja styropianowa zajmuje 55cmx55cm i wysokość koło 80cm - styropian grubość 5cm. Tylko przy takim założeniu podczas fermentacji trzeba jednak dostosować przebywanie w pobliżu domu co jakieś minimalnie 12 godzin żeby wymieniać wkłady PET z zamrożoną wodą. Sposób nie najwygodniejszy ale tani i u mnie przy takim założeniu temperaturę brzeczki w okolicy 10* udało się utrzymać bez większego wysiłku Edited September 27, 2016 by tymonisko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaruss12 Posted September 27, 2016 Share Posted September 27, 2016 (edited) Masz odfermentowanie około 85 procent wiec wysokie i drozdze juz nie powinny zejść nizej ale jak sie obawiasz to zmierz blg za dwa dni i sprawdź czy się zmieniło. Producent nie za dużo szczegółów napisał o tych drożdżach, wszystko ogólnikowo Edited September 27, 2016 by jaruss12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris81 Posted September 27, 2016 Author Share Posted September 27, 2016 (edited) Dzieki za porady. Co moge jeszcze dodac to ze na powierzchni ciagle jest jeszcze troche piany, wiec byc moze cos jeszcze zejdzie. Co do lodowki to stoi ona w lazience pod prysznicem w brodziku Edited September 27, 2016 by kris81 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris81 Posted October 1, 2016 Author Share Posted October 1, 2016 Dzis mija 21 dni od momentu zadania drozdzy. Tydzien temu zrobilem pomiar i wygladalo to tak: Gravity ~ 1.014 BLG ~ 2. Dzis powtorzylem pomiary i sa prawie takie same. Gravity ~1.013 BLG =1.5. Wyglada na to, ze piwo jest juz gotowe zeby butelkowac. Mam w zwiazku z tym pytanie odnosnie samego butelkowania. Czy podniesc temperature przed butlkowaniem do temperatury pokojowej czy butelkowac tak jak jest w tym momencie czyli ~ 12 stopni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted October 1, 2016 Share Posted October 1, 2016 Butelkuj zimne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.