marek- Posted December 18, 2021 Author Share Posted December 18, 2021 (edited) #51 Pilzner Opis: Pilzner niemiecki Słody: Simpsons finest lager - 2 kg Pale ale Viking - 0.4 kg Chmiele: Marynka 2020 - 8 ak - 50min - 15 g Citra 2020 - 12 ak - 50 min - 2 g Saaz 2020 - 3 ak - 0 min - 30 g Drożdże: Paczka W34/70 rozsypana na pianę Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/3 łyżeczki Zacieranie: 67°C, 60 min. BIAB. Obliczone parametry: IBU: 34 Kolor (SRM): 3.2 Rozmiar warki: 10.5 litra SG: 11.2 blg Daty: Warzenie: 18.XII.2021 Burzliwa: ? dni Butelkowanie: 8.I.2022 Uwagi: 1. Chłodzenie chłodnicą do 25, później wiadro wystawione na zewnątrz na parę godzin, żeby schłodzić do końca. 2. Do fermentora trafiło 11.2 litra, 12.3 brix (11.9 Plato). 3. Wiadro na strych do 11 stopni otoczenia, fermentacja bez kontroli temperatury. 4. Przy rozlewie 5.9 brix (2 blg). Nagazowanie do 2.4 v. 5. Ostatnie 2 dni przed rozlewem - temp. pokojowa, żeby drożdże dojadły. Edited January 9, 2022 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted January 9, 2022 Author Share Posted January 9, 2022 (edited) #52 Ciemne (Tmave) Opis: Piwo ciemne na gęstwie z #51. Miało być czeskie tmave, ale słody ciemne nie do końca standardowe. Słody: Viking Pale Ale - 1 kg Viking Monachijskie - 0,5 kg Viking Wiedeński - 0,5 kg Castle Malting Crystal 150 EBC - 0.15 kg Fawcett Brown - 0.15 kg Fawcett Czekoladowy Ciemny - 0.03 kg Chmiele: Lubelski 2020 - 5.4 ak - 60 min - 19 g Hersbrucker 2020 - 3.5 ak 0 - 3 min - 9 g Drożdże: Gęstwa W34/70 150 ml Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/4 łyżeczki Zacieranie: 67°C, 60 min. BIAB. Obliczone parametry: IBU: 24 Kolor (SRM): 14.6 SRM Rozmiar warki: 10 litrów SG: 11.2 blg Daty: Warzenie: 9.I.2022 Burzliwa: 18 (ostatnie 2 doby temp. pokojowa) Butelkowanie: 27.1.2022 Uwagi: 1. Chłodzenie chłodnicą do 27, później wiadro wystawione na zewnątrz na parę godzin, żeby schłodzić do końca. 2. Do fermentora trafiło 11.2 litra, 11.9 brix (11.5 Plato). 3. Wiadro na strych do 11 stopni otoczenia, fermentacja bez kontroli temperatury. 4. Kolor słodu Brown to dla mnie zagadka, na oko o wieeeele ciemniejszy niż obiecane 150 EBC. Za to zapach kawy przy gotowaniu wyśmienity. 5. Duża orzechowość aromatu przy rozlewie, kolor niezbyt "ciemny". Chyba najlepiej pasuje nazwa "brown lager" 6. 3.3 Plato finalnie (6.6 brix na refraktometrze). Edited January 28, 2022 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted January 27, 2022 Author Share Posted January 27, 2022 (edited) #53 Koźlak Opis: Koźlak na gęstwie z #52. Ciąg dalszy korzystania z "naturalnej" lodówki na strychu i warunków pogodowych. Słody: Viking Monachijski I - 1,55 kg Viking Pilzneński - 1.45 kg Weyermann Monachijski II - 0,5 kg Weyermann Caramonach I - 0,12 kg Special B - 0.08 kg Fawcett Czekoladowy Ciemny - 0.02 kg Chmiele: Lubelski 2020 - 5 ak - 60 min - 24 g Hersbrucker 2020 - 3.5 ak - 5 min - 10 g Drożdże: Gęstwa W34/70, około 250 ml - bez przemywania Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/4 łyżeczki Zacieranie: 67°C, 60 min. BIAB. Obliczone parametry: IBU: 24 Kolor (SRM): 14.9 SRM Rozmiar warki: 10 litrów SG: 16.5 blg Daty: Warzenie: 28.1.2022 Burzliwa: 24 dni, z czego 3 ostatnie w temp. pokojowej Butelkowanie: 21.2.2022 Uwagi: 1. Do fermentora poszło 11 litrów 17.2 brix. Trochę błota przeleciało przez hop spider przy filtrowaniu osadów, może stąd "wyższa wydajność". Drożdże zadane rano, po schłodzeniu brzeczki z ok. 27 C do ? C na zewnątrz przez noc. 2. Przy rozlewie 9.1 brix, czyli ok. 3.7 blg końcowe, 7% alkoholu. Edited February 22, 2022 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted February 23, 2022 Author Share Posted February 23, 2022 (edited) #54 Sesyjny lager Opis: Trochę nie-wiadomo-co dolnej fermentacji. Raz że sprzątanie magazynu i chęć poeksperymentowania z zasypem, dwa że jeszcze można gęstwę wykorzystać. Trzy, że przydałoby się trochę lekkiego piwa. Słody: Viking Monachijski I - 0,7 kg Viking Pszeniczny - 0.7 kg Viking Żytni - 0,1 kg Crisp Amber - 0,1 kg Caramunich I - 0.06 kg Chmiele: Citra 2020 - 12 ak - 45 min - 7 g Hersbrucker 2020 - 3.5 ak - 5 min - 5 g Hersbrucker 2020 - 3.5 ak - Whirlpool 10 min - 15 g Drożdże: Gęstwa W34/70, około 150 ml - bez przemywania Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/4 łyżeczki, mech irlandzki - 1/4 łyżeczki. Zacieranie: 67°C, 60 min. BIAB. Obliczone parametry: IBU: 26 Kolor (SRM): 6 SRM Rozmiar warki: 9 litrów SG: 9.3 blg Daty: Warzenie: 22.2.2022 Burzliwa: 16 dni, z czego 3 w temp. pokojowej Butelkowanie: 10.3.2022 Uwagi: 1. Do fermentora poszło 9.3 litra 10 brix. Drożdże zadane rano, po schłodzeniu brzeczki z ok. 23 C do nieznanej temperatury na zewnątrz przez noc. 2. Przy rozlewie 5.1 brix, co daje jakieś 4% alkoholu i 2.1 blg końcowe. Edytowane 16 godzin temu przez marek- Edited March 10, 2022 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted March 25, 2022 Author Share Posted March 25, 2022 (edited) #55 Żytni ciemny kveik ale Opis: I znów piwo poza jakimkolwiek stylem. Dwa główne tematy przewodnie, to wykorzystanie ok. 30% słodu żytniego w zasypie i 2 różnych szczepów kveików. Przy okazji, do wersji potencjalnie nudniejszej (Lutra), dodałem wyciąg ze skórki grejfruta i jagód jałowca. Słody: Viking Pilzneński - 1,05 kg Viking Żytni - 0,9 kg Viking Monachijski II - 0,5 kg Fawcett Czekoladowy Ciemny - 0,16 kg Special B - 0,1 kg Chmiele: Iunga 2021 - 12 ak - 50 min - 11 g Lubelski 2020 - 3 ak - 5 min - 6 g Hersbrucker 2020 - 3,5 ak - 0 min - 11 g Drożdże: a) Gęstwa Lutra, 3 łyżki a) Gęstwa Espe, 3 łyżki Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/4 łyżeczki do a) dodany wyciąg ze skórki grejfruta i paru jagód jałowca (macerowane w wódce). Zacieranie: 67->64 °C, 70 min. BIAB. Obliczone parametry (brewness): IBU: 29 Kolor (SRM): 25 SRM Rozmiar warki: 10.5 litrów SG: 12.1 blg Daty: Warzenie: 23.3.2022 Burzliwa: 17 dni w temp. pokojowej (do 20 stopni otoczenia). Butelkowanie: 9.4.2022 Uwagi: 1. Do fermentorów poszło po nieco ponad 5.5 litra 12.2 brix (obie wersje). Po 2 dniach wygląda że prawie wszystko zjedzone. Ale niech mają standardowe 2 tyg. na spokojne dojadanie, zwłaszcza że temperatura otoczenia to ok. 20 stopni. 2. Zmierzone finalne brix dla Lutry (Espe przegapiłem), 6.9 brix. Nagazowane do 2.2v. Edited April 11, 2022 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted May 30, 2022 Author Share Posted May 30, 2022 (edited) #56 Dry stout Opis: inspirowany Guinness draught. Słody: Maris Otter - 1,85 kg Płatki jęczmienne - 0,47 kg Płatki owsiane - 0,08 kg Jęczmień palony - 0,25 kg Chmiele: Iunga 2021 - 12 ak - 45 min - 10 g East Kent 2021 - 6 ak - 45 min - 14 g East Kent 2021 - 6 ak - 10 min - 7 g Drożdże: FM 13 Irlandzkie Ciemności, wlane prosto z fiolki. Po 24 godzinach ruszyły (wcześniej nie sprawdzałem) Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/4 łyżeczki Zacieranie: 67->64 °C, 60 min. BIAB. Płatki dodatkowo zagotowane. Obliczone parametry (brewness): IBU: 40 Kolor (SRM): 25 SRM Rozmiar warki: 12 litrów SG: 10.2 blg Daty: Warzenie: 29.5.2022 Burzliwa: 3-4 dni w temp. otoczenia ok 17-18 stopni, później jak pogoda pozwoli. Butelkowanie: 15.06.2022 Uwagi: 1. Do fermentora poszło 12.7 litra 11.2 brix 2. Drożdże zadane z fiolki i wiadro wyrzucone na zewnątrz żeby przez noc nieco się schłodziło (z 23 -> 17 stopni) 3. Trochę płatków owsianych bo jęczmiennych zabrakło do "przepisowego" 20%. Obwiniam domowników i ich śniadania. Edited June 30, 2022 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted June 30, 2022 Author Share Posted June 30, 2022 (edited) #57 English Bitter Opis: Angielski Bitter w okolicach 10-11 blg Słody: Maris Otter - 2,3 kg Crystal 150 - 0,12 kg Amber - 0,1 kg Chmiele: East Kent 2021 - 6 ak - 45 min - 25 g East Kent 2021 - 6 ak - 5 min - 15 g East Kent 2021 - 6 ak - whirlpool 15 min - 20 g Drożdże: FM 13 Irlandzkie Ciemności, 3 łyżki gęstwy. Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/4 łyżeczki, mech irlandzki, 1/4 łyżeczki Zacieranie: 67->64 °C, 60 min. BIAB. Obliczone parametry (brewness): IBU: 37 Kolor (SRM): 7 SRM Rozmiar warki: 12 litrów SG: 10.5 blg Daty: Warzenie: 24.6.2022 Burzliwa: 15 dni w temp. otoczenia ok 17-18 stopni Butelkowanie: 9.7.2022 Uwagi: 1. Do fermentora poszło 12.4 litra 11.2 brix 2. FG 6.7 brix Edited July 28, 2022 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted December 14, 2022 Author Share Posted December 14, 2022 (edited) #58 American Amber Ale Opis: Coś na rozpędzenie starej gęstwy Lutry Słody: Pale Ale - 2,55 kg Monachijski jasny - 0.53 kg Crystal Light Simpsons - 0,17 kg Crystal Medium Simpsons - 0,1 kg Special B - 0,08 kg Chmiele: Iunga 2021 - 12 ak - 45 min - 11 g Citra 2021 - 13 ak - 10 min - 10 g Centennial 2021 - 11 ak - 10 min - 10 g Citra 2021 - 13 ak - whirlpool 15 min - 15 g Centennial 2021 - 11 ak - whirlpool 15 min - 15 g Drożdże: Omega Lutra, 3 łyżki gęstwy. Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/3 łyżeczki Zacieranie: 67->64 °C, 60 min. BIAB. Obliczone parametry (brewness): IBU: 42 Kolor (SRM): 12.5 SRM Rozmiar warki: 13 litrów SG: 12.6 blg Daty: Warzenie: 8.12.2022 Burzliwa: 15 dni w temp. otoczenia ok 20 stopni Butelkowanie: 22.12.2022 Uwagi: 1. Do fermentora poszło 14 litrów 12.8 brix 2. Gęstwa, mimo bardzo zaawansowanego wieku (ponad pół roku), wystartowała zgodnie z oczekiwaniami, jakie można mieć wobec kveików. Dodatkowo, w ramach testów, zrobiłem starter z pozostałości brzeczki z garnka i jednorocznej gęstwy Lutra - tu również drożdże wystartowały całkiem sprawnie. 3. FG ?brix (brak pomiaru) Edited December 22, 2022 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted December 19, 2022 Author Share Posted December 19, 2022 (edited) #59 American Stout Opis: Coś pomiędzy American Stout a Black IPA w dolnych widełkach stylu. Słody: Pale Ale - 2,3 kg Pszeniczny - 0.3 kg Monachijski ciemny - 0.4 kg Crystal Medium Simpsons - 0,15 kg Special B - 0,04 kg Black malt - 0,25 kg Chmiele: Iunga 2021 - 12 ak - 45 min - 15 g Simcoe 2021 - 13 ak - 10 min - 15 g Simcoe 2021 - 13 ak - Whirlpool - 10 min - 20 g Simcoe 2021 - 13 ak - na zimno, 3 dni - 10 g Citra 2021 - 13 ak - na zimno, 3 dni - 15 g Drożdże: Omega Lutra, piwo lane na "yeast cake", po zebraniu większości gęstwy. Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/3 łyżeczki Zacieranie: 67->64 °C, 60 min. BIAB. Obliczone parametry (Brewness): IBU: 53 Kolor (SRM): 31.3 SRM Rozmiar warki: 10,5 litra SG: 14.7 blg Daty: Warzenie: 22.12.2022 Burzliwa: 15 dni w temp. otoczenia ok 20 stopni Butelkowanie: 5.1.2023 Uwagi: 1. Do fermentora ok. 11.5 litra 14.7 brix 2. FG 7.6 brix (3.4 plato), alkohol 5.7% Edited January 5 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted January 5 Author Share Posted January 5 (edited) #60 Tomyski Pils Opis: Pils głównie na chmielu tomyskim. Słody: Pilzneński Viking - 2,4 kg Pale Ale Viking - 0.2 kg Weyermann Carahell - 0.1 kg Melanoidynowy - 0,04 kg Chmiele: Iunga 2021 - 12 ak - 60 min - 11 g Tomyski 2021 - 4 ak - 60 min - 5 g Tomyski 2021 - 4 ak - 15 min - 10 g Tomyski 2021 - 4 ak - 5 min - 15 g Tomyski 2021 - 4 ak - whirlpool 15 min - 20 g Drożdże: Suche w34/70 z paczki Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/2 łyżeczki Zacieranie: 67->64 °C, 60 min. BIAB. Obliczone parametry (Brewness): IBU: 37 Kolor (SRM): 4.5 SRM Rozmiar warki: 11 litrów SG: 12.1 blg Daty: Warzenie: 27.1.2023 Burzliwa: 14 dni w temp. 10 - 11 stopni, później stopniowo do 14 przez 7 dni. Lagerowanie: ? dni Butelkowanie: 17.2.2023 Uwagi: 1. Do fermentora poszło 12 litrów 12.7 blg (13.2 brix). 2. Nagazowanie 2.4, refermentacja w piwnicy w ok. 12-13 stopniach. Później lagerowanie. Edited February 19 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted February 6 Author Share Posted February 6 (edited) #61 Stout Imperialny Opis: Imperialny stout fermentowany Lutrą. Słody: Pale Ale Viking - 3.45 kg Pale Ale Simpsons - 0.95 kg Monachijski Ciemny Viking - 0.2 kg Special B Castle - 0,15 kg Crystal Light Simpsons - 0.1 kg Dark Chocolate Fawcett - 0.15 kg Jęczmień Palony Weyermann - 0.18 kg Cafe Light Castle - 0.15 kg Chmiele: Iunga 2021 - 12 ak - 60 min - 35 g Centennial 2021 - 11 ak - 10 min - 15 g Citra 2021 - 13 ak - 0 min - 5 g Drożdże: Gęstwa Lutra, kilka łyżek Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/2 łyżeczki Zacieranie: 67->64 °C, 75 min. BIAB. Obliczone parametry (Brewness): IBU: 67 Kolor (SRM): 41.5 SRM Rozmiar warki: 10 litrów SG: 22.9 blg Daty: Warzenie: 5.II.2023 Burzliwa: ok. 20 dni w temp. pokojowej. Butelkowanie: 26.II.2023 Uwagi: 1. 16 litrów do zacierania, później wysładzane 6 litrów (2 ml kwasu mlekowego), ostatecznie ok. 15 litrów 17.5 brix do garnka. gotowanie ok 2.5h, żeby zagęścić. 2. Do fermentora poszło 10 litrów 21.5 blg (23 brix). 3. Dodatkowo ok. 3 litry cienkusza 11 blg, do którego dodałem 7g (30 min) + 7g (koniec gotowania) EKG z 2021. 4. Przydały się uwagi i notatki z #40, ale skuteczniej byłoby po prostu dosypać pół kilo - kilogram słodu podstawowego dla podbicia ekstraktu, wyszłoby taniej niż dłuuuuugie gotowanie 5. Pomiar podczas butelkowania FG: 13 brix, po przeliczeniu 9% alko. Edited February 27 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted February 19 Author Share Posted February 19 (edited) #62 Marcowe wędzone Opis: Rauchbier, któremu najbliżej parametrami do wędzonego marcowego (raczej w górnych widełkach stylu). Słody: Wędzony bukiem Weyermann - 2 kg Monachijski I Viking - 0.5 kg Pilzneński Viking - 0.35 kg Biscuit - 0,2 kg Crystal Light - 0,1 kg Black - 0.02 kg Chmiele: Iunga 2021 - 10 ak - 60 min - 8 g Tomyski 2021 - 4 ak - 60 min - 13 g Tomyski 2021 - 4 ak - 10 min - 11 g Drożdże: w34/70 Gęstwa z #60 Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/2 łyżeczki Zacieranie: 67->64 °C, 80 min. BIAB. Obliczone parametry (Brewness): IBU: 29 Kolor (SRM): 10.2 SRM Rozmiar warki: 11 litrów SG: 13.8 blg Daty: Warzenie: 18.2.2023 Burzliwa: ok. 7 dni w temp. 11 stopni, później stopniowo do 13 przez 7 dni. Lagerowanie: ? dni Butelkowanie: 10.3.2023 Uwagi: 1. Do fermentora poszło 11.5 litra 13.6 blg (14.2 brix). Dodatkowo w ramach eksperymentu, litr mniej przejrzystej brzeczki z dna, do butelki szklanej. Tam fermentuje z dodatkiem 20 g śliwek wędzonych . Wersja zwykła zeszła do ok. 6.3 brix (co daje niepokojące 90% odfermentowania), błąd pomiaru? Edited March 16 by marek- Joosto 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted March 22 Author Share Posted March 22 (edited) #63 Helles / Bawarskie jasne Opis: Słodowe lekkie piwo, w opozycji do pilznera Słody: Pilzneński Castle Malting - 2 kg Pilzneński Viking - 0.8 kg Vienna Castle Malting - 0.25 kg Biscuit - 0,05 kg Chmiele: Tomyski 2021 - 4 ak - 50 min - 13 g Lubelski PH 2021 - 3.4 ak - 50 min - 12 g Lubelski PH 2021 - 3.4 ak - 7 min - 11 g Drożdże: w34/70 Gęstwa z #62 Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/2 łyżeczki, mech irlandzki Zacieranie: 64->62 °C, 30 min, później 70->68 °C, 40 min. Obliczone parametry (Brewness): IBU: 17 Kolor (SRM): 4 Rozmiar warki: 13 litrów SG: 11.7 blg Daty: Warzenie: 21.3.2023 Burzliwa: ok. 7 dni w temp. 10 stopni, później stopniowo do 13 przez 5 dni, następnie 9 dni w tej temperaturze. Lagerowanie: ? dni Butelkowanie: 12.4.2023 Uwagi: 1. Powrót do tradycyjnego filtrowania wężykiem, z wysładzaniem na raty. Zacieranie w 12.5 litra, filtrowanie, później dodane 5.5 litra i przemieszanie zacieru. Po przefiltrowaniu dodano 1.5 litra wody dla rozcieńczenia brzeczki. Do garnka 16 litrów 11 blg. Podsumowując, ten typ filtrowania zabiera strasznie dużo czasu, raczej nieprędko do niego wrócę. 2. Gotowanie 50 minut, 10 minut przed końcem dodana pożywka i mech irlandzki. 3. Brzeczka schłodzona do 18 stopni, zadane drożdże. 13.5 litra do fermentora, 12,8 brix (ok. 12.3 blg) - trochę lepsza wydajność w porównaniu z BIAB. 4. Zadane drożdże i wiadro wrzucone do lodówki ze sterownikiem. Temperatura spadła do zakładanych 10 stopni po 8 h (na przyszłość - lepiej poczekać z zadaniem drożdży do schłodzenia brzeczki). 5. 6 brix FG, co dawałoby ok. 1.7 plato końcowe i 5.5% alk. Edited April 12 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted August 7 Author Share Posted August 7 (edited) #64 Hoppy Ale Opis: Czyszczenie magazynu przy okazji chwili wolnego czasu. Padło na coś lekkiego na koniec lata, niekoniecznie w jakimkolwiek stylu. Słody: Pale Ale VM - 1.7 kg Pilzneński VM - 0.3 kg Pszeniczny Weyermann - 0.6 kg Wiedeński CM - 0.3 kg Caramel Hell - 0,01 kg Chmiele: Kazbek 2022 - 6 ak - 45 min - 26 g Kazbek 2022 - 6 ak - 10 min - 10 g Lubelski PH 2021 - 3.4 ak - 10 min - 10 g Kazbek 2022 - 6 ak - whirlpool 15 min - 10 g Tomyski PH 2021 - 3.4 ak - whirlpool 15 min - 13 g Kazbek 2022 - 6 ak - na zimno 3 dni - 35 g Lubelski PH 2021 - 3.4 ak - na zimno 3 dni - 24 g Drożdże: Safale K97 Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/2 łyżeczki Zacieranie: 67->62 °C, 60 min Obliczone parametry (Brewness): IBU: 36 Kolor (SRM): 4 Rozmiar warki: 13 litrów SG: 11.0 blg Daty: Warzenie: 6.8.2023 Burzliwa: ok. 4 dni w temp. 17 stopni, później stopniowo do 20, łącznie 2 tyg. Przelano na cichą 21.08.2023. Butelkowanie: 24.08.2023. Uwagi: 1. Do fermentora 13 litrów 10.4 blg. Chyba trzeba było dodać kwasu mlekowego przy zacieraniu, o czym zapomniałem. 2. 5 brix przy rozlewie. Nagazowanie 2.5. Edited August 24 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted August 7 Author Share Posted August 7 (edited) #65 Ciemne Ale Opis: Ciąg dalszy czyszczenia magazynu przy okazji chwili wolnego czasu oraz próba reanimacji gęstwy Lutra. Celuję w nieokreślonego stouta. Słody: Pale Ale VM - 2.2 kg Monachijski II VM - 0.4 kg Melanoidynowy - 0.2 kg Crystal Light Simpsons - 0.13 kg Black Patent - 0,11 kg Czekoladowy Fawcett - 0,11 kg Jęczmień palony - 0.07 kg Chmiele: Marynka 2021 PH - 7 ak - 22 g - 45 min Citra, Centennial 2021 - ? ak - whirlpool 15 min - łącznie 17 g Drożdże: gęstwa Lutra Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/2 łyżeczki Zacieranie: 67->62 °C, 70 min Obliczone parametry (Brewness): IBU: 34 Kolor (SRM): 30 Rozmiar warki: 12 litrów SG: 13.0 blg Daty: Warzenie: 7.8.2023 Burzliwa: ok. 4 dni w temp. 20 stopni, później stopniowo do 23. Butelkowanie: 21.8.2023 Uwagi: 1. Do fermentora 13.5 litra 12.5 blg. 2. Końcowe 7 brix. 3. Planowo nagazowanie 2.3. Edited August 21 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted September 4 Author Share Posted September 4 (edited) #66 Biere de Garde Opis: Raczej w wersji kolorystycznej Brune Słody: Pilzneński VM - 3 kg Pszeniczny Weyermann - 0.7 kg Monachijski I VM - 0.5 kg Wiedeński CM - 0.3 kg Special B CM - 0.25 kg Aromatic - 0,12 kg Crystal Medium - 0,05 kg Pale Chocolate - 0.05 kg Chmiele: Marynka 2021 PH - 7 ak - 22 g - 45 min Citra, Centennial 2021 - ? ak - whirlpool 15 min - łącznie 17 g Drożdże: gęstwa K-97 Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/2 łyżeczki Zacieranie: 67->62 °C, 80 min Obliczone parametry (Brewness): IBU: 25 Kolor (SRM): 16 Rozmiar warki: 13 litrów SG: 17.0 blg Daty: Warzenie: 1.9.2023 Burzliwa: ok. 4 dni w temp. 17 stopni, później stopniowo do 20. Butelkowanie: 21.9.2023 Uwagi: 1. Do fermentora 14.5 litra 15 blg. 2. Przy rozlewie 7.8 brix, co daje ok 2.8 plato i 6.5% alk. Edited September 21 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted September 8 Author Share Posted September 8 (edited) #67 Harvest Ale Opis: Piwo z dodatkiem świeżo zerwanego chmielu, z domowego chmielnika (Centennial, Cascade). W pierwszym roku zebrałem 120 gramów (mniej więcej po równo), co przelicza się na ok. 25g suszonego. Akurat na dawkę po wyłączeniu palnika. Piwo bezstylowe. Słody: Pilzneński VM - 1.5 kg Pale Ale VM - 1 kg Pszeniczny Weyermann - 0.07 kg Crystal Medium - 0.1 kg Black - 0.015 kg Chmiele: Marynka 2021 PH - 7 ak - 16 g - 45 min Lubelski 2022 PH - 3.5 ak - 13 g - 10 min Cascade, Centennial świeży, domowy - ? ak - po wyłączeniu palnika, 30 min - łącznie 120 g Drożdże: gęstwa K-97 Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/2 łyżeczki Zacieranie: 67->62 °C, 80 min, z dodatkiem 2 ml kwasu mlekowego Obliczone parametry (Brewness): IBU: 29 Kolor (SRM): 8 Rozmiar warki: 10 litrów SG: 11.4 blg Daty: Warzenie: 8.9.2023 Burzliwa: ok. 4 dni w temp. 16 stopni, później stopniowo do 20. Butelkowanie: 21.9.2023 Uwagi: 1. Do fermentora 10.5 litra 12.5 brix (12 blg). Drobniejsze śrutowanie, w porównaniu z poprzednim piwem, poprawiło wydajność. 2. Prawdziwe IBU jest zagadką, z racji użycia świeżego chmielu. Większość porad w internecie jest w stylu "wrzuć świeży chmiel na koniec gotowania lub po wyłączeniu palnika, nie będzie wielkiego wpływu na IBU, a zawartość alfa-kwasów i tak jest nieznana. A gorąca brzeczka załatwi problem sanityzacji". 3. Przy rozlewie 5.9 brix, co daje 2 blg. 4. Po 2 tygodniach od rozlewu, nie czuć specjalnie chmielu w aromacie. Jest za to dziwny zapach który być może jest tą "trawiastością" od świeżego chmielu. Po sprawdzeniu kilku szyszek które zostały na krzaku, przynajmniej Cascade mógłbym zebrać 2 tygodnie później z dużą korzyścią dla aromatu. Do zapamiętania za rok. Edited October 14 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted September 28 Author Share Posted September 28 (edited) #68 Grodziskie Opis: W miarę zwykłe grodziskie. Słody: Pszeniczny wędzony dębem VM - 2 kg Carapils - 0.1 kg Chmiele: Amora Preta 2022 PH - 11 ak - 10 g - 60 min Lubelski 2022 PH - 3.5 ak - 12 g - 10 min Drożdże: gęstwa K-97 Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/2 łyżeczki Zacieranie: 67->62 °C, 11l, biab, 70 min, z dodatkiem 1.5 ml kwasu mlekowego Obliczone parametry (Brewness): IBU: 27 Kolor (SRM): 3 Rozmiar warki: 12.5 litra SG: 8.3 blg Daty: Warzenie: 27.9.2023 Burzliwa: ok. 3 dni w temp. 16 stopni, później stopniowo do 20. Butelkowanie: 11.10.2023 Uwagi: 1. Do fermentora 11 litrów 8.3 brix (8 blg). W porównaniu z obliczeniami, dość skromnie. 2. 4.2 brix końcowe, co by w teorii dawało 1.7 blg i 3.4% alk. Edited October 14 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted October 14 Author Share Posted October 14 (edited) #69 Altbier Opis: Przekombinowany altbier, zasyp trochę w stronę brown ale. Słody: Pale Ale VM - 2.3 kg Monachijski I VM - 0.52 kg Wiedeński CM - 0.17 kg Aromatic Simpsons - 0.14 kg Pszeniczny - 0.1 kg Crystal Medium CM - 0.12 kg CaraHell Weyermann - 0.08 kg Castle Cafe CM - 0.1 kg Black Malt - 0.09 kg Chmiele: Marynka 2021 PH - 7 ? ak - 34 g - FWH, 60 min Lubelski 2022 PH - 3.5 ak - 14 g - 10 min Drożdże: gęstwa K-97 po grodziskim #68 Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/2 łyżeczki Zacieranie: 67->62 °C, 16l, biab, 60 min, później wór do 4l z dodatkiem 1 ml kwasu mlekowego. Obliczone parametry (Brewness): IBU: 40 Kolor (SRM): 16.2 Rozmiar warki: 14.5 litra SG: 11.9 blg Daty: Warzenie: 12.10.2023 Burzliwa: ok. 4 dni w temp. 16 stopni, później stopniowo do 20. Butelkowanie: 30.10.2023 Uwagi: 1. Do fermentora 16 litrów 12.8 brix (12.3 blg). 2. Mimo utrzymywanej stałej temp. brzeczki 16 stopni, Po 2 dniach drożdże "liznęły" wieko fermentora 20 litrów. Na szczęście nie wyszły (jeszcze). Edited November 6 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted October 17 Author Share Posted October 17 (edited) #70 Pumpkin Porter Opis: Spontaniczne warzenie po zrobieniu sporej ilości przecieru z pieczonej dyni. Słody: Pale Ale VM - 1.2 kg Przecier z pieczonej dyni - 0.4 kg Abbey CM - 0.1 kg Cara Crystal CM - 0.1 kg Special B CM - 0.05 kg Black Wheat CM- 0.17 kg Pale Chocolate Fawcett - 0.07 kg Chmiele: Marynka 2021 PH - 7 ? ak - 5 g - FWH, 60 min Amora Preta 2022 PH - 11 ak - 4 g - FWH, 60 min Marynka 2021 PH - 7 ? ak - 4 g - 5 min Drożdże: gęstwa K-97 po grodziskim #68 Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/4 łyżeczki 2 nasiona kardamonu 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej jedno ziarno ziela angielskiego 2 goździki Zacieranie: 67->62 °C, 16l, biab, 60 min, później wór do 3l z dodatkiem 1 ml kwasu mlekowego. Obliczone parametry (Brewness): IBU: 23 Kolor (SRM): 31 Rozmiar warki: 8 litrów SG: 12.4 blg Daty: Warzenie: 17.10.2023 Burzliwa: ok. 4 dni w temp. 17 stopni, później stopniowo do 20. Butelkowanie: 30.10.2023 Uwagi: 1. Do fermentora 7.8 litra 11.8 brix (11.3 blg). 2. Nie miałem pojęcia jak oszacować wpływ przecieru z dyni na SG, przyjąłem w brewness że to słód monachijski. Po zacieraniu wychodzi, że jednak to zbyt optymistyczne. Edited November 6 by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted October 26 Author Share Posted October 26 #71 Belgijskie jasne Opis: Lekkie niestylowe piwo na belgijskich drożdżach, z dużą ilością słodu pszenicznego. Słody: Pszeniczny VM - 1.9 kg Pilzneński VM - 1.4 kg Abbey CM - 0.14 kg Cara Aroma CM - 0.08 kg Chmiele: Amora Preta 2022 PH - 11 ak - 11 g - FWH, 50 min Zula 2022 PH - 10 ak - 14 g - 5 min Drożdże: Danstar Abbey suche, rozsypane bez uwadniania na pianę. Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/4 łyżeczki 4 nasiona kardamonu 15 g skórki gorzkiej pomarańczy Zacieranie: 68->64 °C, 16l, biab, 60 min, 1 ml kwasu mlekowego, później wór włożony do 3l z dodatkiem 0.5 ml kwasu mlekowego. Obliczone parametry (Brewness): IBU: 23 Kolor (SRM): 5.3 Rozmiar warki: 14 litrów SG: 12.1 blg Daty: Warzenie: 26.10.2023 Burzliwa: piwo w okolicach 16 stopni, temperatura otoczenia 17 stopni (choć w piwnicy przy podłodze może być mniej ), pójdzie na żywioł - ile się ogrzeje tyle będzie ;). Po paru (3-4) dniach do pokojowej, żeby dojadło. Butelkowanie: ? Uwagi: 1. Do fermentora 14 litrów 13 brix (12.5 blg). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted Monday at 08:55 PM Author Share Posted Monday at 08:55 PM (edited) #72 Dubbel Opis: Belgijski Dubbel z użyciem cukru kandyzowanego dla zmniejszenia ciała. Inspiracje: https://beerandbrewing.com/make-your-best-belgian-dubbel/ https://youtu.be/vTT4LUS9EEM?si=dMB7K48WrIea5-61 Słody: Pilzneński VM - 2.2kg Pszeniczny VM - 1 kg Pale ale VM - 0.35 kg Monachijski CM - 0.35 kg Biscuit CM - 0.3 kg Special B CM - 0.2 kg Carahell - 0.1 kg Abbey CM - 0.14 kg Cara Aroma CM - 0.08 kg Cukier kandyzowany ciemny - 0.25 kg Cukier demerara ciemny - 0.15 kg Chmiele: Zula 2022 PH - 10 ak - 16 g - 60 min Styrian Goldings - 2.6 ak - 12 g - 10 min Drożdże: Danstar Abbey gęstwa po #71 Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/3 łyżeczki Zacieranie: 67->64 °C, 15 l, biab, 60 min, 1 ml kwasu mlekowego, później wór włożony do 5 l z dodatkiem 0.5 ml kwasu mlekowego. Obliczone parametry (Brewness): IBU: 23 Kolor (SRM): 21 Rozmiar warki: 14 litrów SG: 17.1 blg Daty: Warzenie: 28.11.2023 Burzliwa: start w 16 stopniach otoczenia, po 1,5 dnia do 18 st otoczenia. Po kolejnych 2 dobach do 20 stopni otoczenia. Butelkowanie: ? Uwagi: 1. Do fermentora ok. 14 litrów 18.2 brix (17.5 blg). Edited Monday at 09:36 PM by marek- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.