Jump to content

Browar Sajmon


wojtek83

Recommended Posts

Hej . Mój domowy browar powstał rok temu. Póki co na koncie około 12 warek.

Pierwsze cztery były z ekstraktów . Kolejne ekstrakt + słód, następnie sam słód. Od początku roku miałem praktycznie 9 miesięcy przerwy w warzeniu. 

Postanowiłem skompletować trochę lepszy sprzęt , rozeznać się w temacie i zmienić metodę warzenia na eBIAB. Głównie zależało mi tu na skróceniu czasu.

 

SPRZĘT

 

W tej chwili używam 44 litrowego garnka z koszem. Popularny w USA Bayou Classic. W nim zamontowałem :

 

- grzałkę 4500W

- kranik spustowy z filtrem bazooka

- wziernik

- worek

 

Pracą steruje urządzenie z oprogramowaniem ArdBir

 

Chłodzenie przy pomocy chłodnicy nierdzewnej zakupionej tu na forumowej giełdzie.

 

Fermentację przeprowadzam obecnie w niedawno wykonanej skrzynce , chłodzonej butelkami z lodem.

post-14995-0-41883000-1475259796_thumb.jpeg

Edited by wojtek83
Link to comment
Share on other sites

Warka 11 - Weizenbock 24.09.2016

 

Zasyp:

 

słód pszeniczny ciemny - 1,4 kg

słód monachijski - 1kg

słód biscuit - 0,15 kg

słód karmelowy - 0,15kg

 

Drożdże:

 

Mangrowe Jack - Bavarian Wheat

 

Woda:

 

butelkowa 15L

 

Zacieranie:

 

W 69o C , przez godzinę. Uzyskałem około 13L brzeczki . BLG około 12,6

 

Gotowanie:

 

Chmiel Marynka 12g .Około godziny czasu . BLG po gotowaniu 16,5. Powstał bardzo upierdliwy przełom

 

Fermentacja:

 

Burzliwa . Temperatura od 16o do 21o . Całość śmieci już osiadła na dno. Planuję mocne schłodzenie w celu sklarowania . Następnie butelkowanie z pominięciem

cichej.

Edited by wojtek83
Link to comment
Share on other sites

Warka 12 - Weizenbock 28.09.2016

 

Zasyp:

 

słód pszeniczny ciemny - 2 kg

słód pszeniczny - 0,4 kg

słód monachijski - 0,84kg

słód biscuit - 0,4 kg

słód special B - 0,15kg

ekstrakt pszeniczny strzegom - 1,7kg

 

Drożdże:

 

Mauribrew Weiss

 

Woda:

 

kran 30L

 

Zacieranie:

 

W 69o C , przez godzinę. Uzyskałem około 26L brzeczki . BLG około 10. Niska wydajność spodowana złym śrutowaniem słodu pszenicznego.

 

Gotowanie:

 

Chmiel Marynka 15g .Około 1,5 godziny  Próbowałem zbić BLG poprzez wydłużenie gotowania, jednak za długo, by to trwało, dlatego dodałem ekstrakt. BLG po gotowaniu 15,8 uzyskałem 22 L. Do fermentora zlałem około 19l

 

Fermentacja:

 

Burzliwa . Temperatura około 19o  .

Edited by wojtek83
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Warka 13 - Belgian Pale Ale 03.01.2016

 

Zasyp:

 

pale ale - 2,5 kg

monachijski - 1,3 kg

Abbey Malt - 0,4 kg

Carabelge - 0,3kg

 

Drożdże:

 

FM26

 

Woda:

 

27 litrów z biedronki

 

Zacieranie:

 

W 69o C , przez godzinę. Uzyskałem około 24L brzeczki . BLG około 10. Wydajność około 70%

 

Gotowanie:

 

Chmiel Saaz 60' - 30g

Chmiel Saaz 5' - 30g

 

BLG po gotowaniu 12

 

Fermentacja:

 

Burzliwa . Temperatura około 22o. Zeszło do 2,5.

W smaku i zapachu czuć jakby rozpuszczalnik . Pewnie za wysoka temperatura fermentacji.

Zlane do kega. Obecnie się gazuje.

Edited by wojtek83
Link to comment
Share on other sites

Warka 14 - Saaz Late 04.01.2016

 

Zasyp:

 

pale ale - 2,5 kg

monachijski - 1,3 kg

Abbey Malt - 0,4 kg

Carabelge - 0,3kg

 

Drożdże:

 

US05

 

Woda:

 

27 litrów z biedronki

 

Zacieranie:

 

W 69o C , przez godzinę. Uzyskałem około 24L brzeczki . BLG około 10. Wydajność około 70%

 

Gotowanie:

 

Chmiel Saaz 60' - 30g

Chmiel Saaz Late 20' - 50g

Chmiel Saaz Late 5' - 50g

 

BLG po gotowaniu 12

 

Fermentacja:

 

Burzliwa . Temperatura około 22o. Zeszło do 2,5.

W smaku i zapachu czuć mocno drożdże.

Zlane do kega. siedzi dalej na cichej.

Edited by wojtek83
Link to comment
Share on other sites

Warka 15 - Belgian smietnik 31.01.2016

 

Zasyp:

 

pale ale - 3,5 kg

monachijski - 1,5 kg

 

Nie znam dokladnych iloscii. Mialobyć robione co innego , ale zrezygnowalem z planow, nie zanotowalem dokladnych ilosci

 

Drożdże:

 

gestwa po Belgian Pale Ale

 

Woda:

 

27 litrów z biedronki

 

Zacieranie:

 

W 69o C , przez godzinę. Uzyskałem około 23L brzeczki . BLG około 15.

 

Gotowanie:

 

Chmiel  Marynka 60' - 30g

Chmiel Willamatte 20' - 15g

Chmiel Perle 20' - 50g

Chmiel Wilamatte 5' - 15g

Chmiel Perle 5' - 50g

 

BLG zeszlo do 17

 

Fermentacja:

Edited by wojtek83
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.